Żółta karłowatość: ciepła jesień sprzyja wirusom zbóż

Żółta karłowatość jęczmienia – zakaźna wirusowa choroba zbóż – zagraża wszystkim gatunkom. Ciepła i długa jesień zwiększa ryzyko jej wystąpienia. Jak się bronić? Jedyny sposób to prewencja.

Żółta karłowatość jęczmienia – zakaźna wirusowa choroba zbóż – zagraża wszystkim gatunkom. Ciepła i długa jesień zwiększa ryzyko jej wystąpienia. Jak się bronić? Jedyny sposób to prewencja.

Choroba jest niebezpieczna wyłącznie dla zbóż ozimych, w warunkach długiej i ciepłej jesieni, kiedy zakażenia następują krótko po wschodach. Wirusy zbóż przenoszone są przez mszyce. W przypadku chorób wirusowych nie ma możliwości bezpośredniego ich zwalczania po zakażeniu roślin. Ochrona upraw przed wirozami polega na zapobieganiu ich występowania.

żółta karłowatość mszyce

Żółta karłowatość jęczmienia jest przenoszona przede wszystkim przez mszyce.

Żółta karłowatość jęczmienia (ZKJ) jest najczęściej występującą, a zarazem najgroźniejszą chorobą zbóż. Zagraża wszystkim gatunkom zbóż i traw, ale szczególnie niebezpieczna jest dla jęczmienia ozimego. Jej przenosicielami (czyli tzw. wektorami) są mszyce.

– I to je należy zwalczać – przypomina Zuzanna Bruzda ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Zabiegi insektycydowe należy przeprowadzać 5–6 tygodni po wschodach w rejonach podwyższonego zagrożenia wirozą. Koszt zakupu insektycydu na hektar to wydatek kilkunastu złotych. Zabieg można połączyć ze zwalczaniem chwastów. Przy ciepłej i długiej jesieni do skutecznego ich zwalczenia na jęczmieniu i pszenicy będą potrzebne dwa zabiegi – dodaje.

Objawy to: przebarwienia liści oraz zahamowanie wzrostu roślin. Kolor przebarwień zależy od gatunku zboża: liście jęczmienia przebarwiają się na kolor żółty, pszenicy – na czerwony, pszenżyta na żółto-pomarańczowy, żyta – na rdzawo-brązowy, owsa na czerwono-fioletowy, a kukurydzy na ciemnoczerwony. Liście stają się dodatkowo suche i sztywne.

Żółtą karłowatość jęczmienia możemy zaobserwować w kwietniu i na początku maja. Diagnozę laboratoryjną można przeprowadzić w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa lub w Zakładzie Wirusologii i Bakteriologii IOR-PIB w Poznaniu.

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017

Jak wybrać sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek są dostarczane przez wiele podmiotów, przy wyborze odpowiedniego należy być uważnym. Jak dokonać prawidłowego wyboru?

16 lutego 2017