Żółta karłowatość: ciepła jesień sprzyja wirusom zbóż

Żółta karłowatość: ciepła jesień sprzyja wirusom zbóż

Żółta karłowatość jęczmienia – zakaźna wirusowa choroba zbóż – zagraża wszystkim gatunkom. Ciepła i długa jesień zwiększa ryzyko jej wystąpienia. Jak się bronić? Jedyny sposób to prewencja.

Żółta karłowatość jęczmienia – zakaźna wirusowa choroba zbóż – zagraża wszystkim gatunkom. Ciepła i długa jesień zwiększa ryzyko jej wystąpienia. Jak się bronić? Jedyny sposób to prewencja.

Choroba jest niebezpieczna wyłącznie dla zbóż ozimych, w warunkach długiej i ciepłej jesieni, kiedy zakażenia następują krótko po wschodach. Wirusy zbóż przenoszone są przez mszyce. W przypadku chorób wirusowych nie ma możliwości bezpośredniego ich zwalczania po zakażeniu roślin. Ochrona upraw przed wirozami polega na zapobieganiu ich występowania.

żółta karłowatość mszyce

Żółta karłowatość jęczmienia jest przenoszona przede wszystkim przez mszyce.

Żółta karłowatość jęczmienia (ZKJ) jest najczęściej występującą, a zarazem najgroźniejszą chorobą zbóż. Zagraża wszystkim gatunkom zbóż i traw, ale szczególnie niebezpieczna jest dla jęczmienia ozimego. Jej przenosicielami (czyli tzw. wektorami) są mszyce.

– I to je należy zwalczać – przypomina Zuzanna Bruzda ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Zabiegi insektycydowe należy przeprowadzać 5–6 tygodni po wschodach w rejonach podwyższonego zagrożenia wirozą. Koszt zakupu insektycydu na hektar to wydatek kilkunastu złotych. Zabieg można połączyć ze zwalczaniem chwastów. Przy ciepłej i długiej jesieni do skutecznego ich zwalczenia na jęczmieniu i pszenicy będą potrzebne dwa zabiegi – dodaje.

Objawy to: przebarwienia liści oraz zahamowanie wzrostu roślin. Kolor przebarwień zależy od gatunku zboża: liście jęczmienia przebarwiają się na kolor żółty, pszenicy – na czerwony, pszenżyta na żółto-pomarańczowy, żyta – na rdzawo-brązowy, owsa na czerwono-fioletowy, a kukurydzy na ciemnoczerwony. Liście stają się dodatkowo suche i sztywne.

Żółtą karłowatość jęczmienia możemy zaobserwować w kwietniu i na początku maja. Diagnozę laboratoryjną można przeprowadzić w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa lub w Zakładzie Wirusologii i Bakteriologii IOR-PIB w Poznaniu.

Ptasia grypa w Polsce? Ryzyko jest realne i wysokie!

Na zachodzie Europy odnotowano kolejne ogniwa wirusa H5N8. Ptasia grypa w Polsce? To realne ryzyko więc musimy się bronić. Czy znasz zasady bioasekuracji?

20 października 2017

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Uprawa pora – kluczowe skuteczne nawożenie i dobra obsada

W przypadku porów praktykowane są różne technologie uprawy. Cel jest zawsze ten sam – jak najdłuższa łodyga rzekoma.

19 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij