Warmia i Mazury: żółta plamistość liści kukurydzy

Na plantacjach kukurydzy w woj. warmińsko-mazurskim pojawiła się żółta plamistość liści kukurydzy. Choroba może powodować obniżenie jakości i ilości plonu. Jak jej zapobiegać?

Żółtą plamistość liści kukurydzy powoduje grzyb Helmintosporium turcicum, stąd inna nazwa choroby – helmintosporioza. Patogen najczęściej atakuje plantacje na północy kraju, jednak najsilniejsze porażenia występują na południu. Rozwojowi infekcji sprzyjają częste deszcze oraz niskie temperatury powietrza.

Aby obniżyć ryzyko pojawienia się żółtej plamistości liści kukurydzy, warto kupować zdrowy, sprawdzony i certyfikowany materiał siewny.

– Choroba atakuje kukurydzę od dołu – pierwsze objawy w postaci wodnistych, szarozielonych plam pojawiają się na dolnych liściach – wyjaśnia Jadwiga Nowicka ze Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian we Wrocikowie (woj. warmińsko-mazurskie). – Z czasem plamy stają się ciemniejsze, szarobrunatne, a wokół nich zaczyna pojawiać się czerwona obwódka. Grzyb wędruje w górę rośliny, przez liście środkowe, aż po liście okrywające kolby. Zaatakowane liście tracą zdolności asymilacyjne, łamią się i usychają. Przekłada się to na obniżenie ilości i jakości plonu.

Żółta plamistość liści kukurydzy może obniżyć plon o kilka procent. Sprawia też, że kukurydza staje się mniej wartościowa jako materiał do produkcji paszy dla zwierząt.

Plantacja, która już została zaatakowana przez żółtą plamistość liści kukurydzy, wymaga przeprowadzenia interwencyjnych oprysków. Jednak, podobnie jak w przypadku innych chorób grzybowych, bardzo duże znaczenie mają działania profilaktyczne. Przede wszystkim należy dbać o stan fitosanitarny pola oraz przestrzegać terminu 4 lat przerwy w uprawianiu kukurydzy na tym samym polu. Pola, na których wystąpiła choroba, należy bardzo dokładnie przeorać oraz usunąć resztki porażonych roślin. Aby obniżyć ryzyko pojawienia się żółtej plamistości liści kukurydzy, warto kupować zdrowy, sprawdzony i certyfikowany materiał siewny, a przed wysianiem odpowiednio zaprawić go fungicydami. Dobrze jest również wybierać takie odmiany kukurydzy, które mają podwyższona odporność na choroby grzybowe.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *