Żółte naczynia – najlepsza pułapka na szkodniki
Wielu z nas wystawia żółte naczynia na plantacjach rzepaku dopiero wiosną. To duży błąd. Powinniśmy monitorować bowiem plantację rzepaku już w okresie jesiennym pod kątem obecności szkodników.
Żółte naczynia na każdej plantacji
Często błędnie przyjmuje się, że największe zagrożenie płynie ze strony szkodników wiosennych. Nic bardziej mylnego. Oczywiście, szkodniki wiosenne mogą uszkadzać choćby łuszczynę, niemniej jesienne z kolei niszczą powierzchnię asymilacyjną i pogarszają jakość przezimowania. Dlatego jeśli nie wystawiliśmy jeszcze żółtych naczyń na polu obsianym rzepakiem to czas najwyższy to zrobić.
Ilość wystawianych naczyń jest uzależniona od areału plantacji. Przyjmuje się, że na 1 ha dobrym rozwiązaniem będzie przynajmniej jedno naczynie. Nie ustawiajmy ich przy brzegach pól. Naczynie powinno zostać umiejscowione przynajmniej 15 – 20 m od brzegów.
Naczynie powinno zostać umiejscowione przynajmniej 15 – 20 m od brzegów.
Pamiętajmy też o częstej kontroli plantacji i tego, co wychwyciły żółte naczynia. W miarę możliwości nawet codziennie, a najlepiej o tej samej porze. Wymieniajmy również często wodę oraz płyn, który obowiązkowo wlewamy do naczynia (olej czy też płyn do mycia naczyń).
Na ten moment są on najlepszą metodą kontroli szkodników na plantacji. Jesteśmy w stanie dzięki nim – przy regularnej lustracji – nawet dość precyzyjnie określić próg szkodliwości.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!