Regionalne zróżnicowanie cen bydła

Regionalne zróżnicowanie cen bydła

Bydło w okresie styczeń–wrzesień 2015 r. miało lepszą cenę niż w analogicznym czasie w roku 2014, ale czy można się tym cieszyć?

Na rynku krajowym średnia cena skupu bydła w okresie styczeń–wrzesień 2015 wyniosła 6,11 zł/kg w.ż. i była o 0,8% wyższa niż przed rokiem, ale o 4,5% niższa niż w analogicznym okresie w 2012 r. We wrześniu br. cena skupu bydła ogółem spadła o 0,5% do 5,83 zł/kg w.ż. i była niższa o 0,3% niż przed rokiem. Ceny skupu młodego bydła zmalały do 6,16 zł/kg w.ż. wobec 6,18 zł/kg w.ż. w sierpniu.

Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do dwóch lat i krów. Polska wołowina jest nadal konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W trzecim tygodniu września średnia cena rynkowa tuszy młodego bydła w Polsce wyniosła 312,19 euro/100 kg i była o 1,9% wyższa niż przed miesiącem. W Unii Europejskiej średnia cena w tym czasie spadła o 1,2% do 378,90 euro/100 kg. Ceny w Polsce były niższe o ponad 17% niż średnio w UE–28. Tusze młodego bydła w Polsce były również tańsze niż u głównych nabywców polskiej wołowiny, tj. w Holandii (o 2%), we Włoszech (o 23%), Francji (o 7%), Hiszpanii (o 16%) i Niemczech (o 17%).

Natomiast skup bydła od kilku lat rośnie. W okresie styczeń–wrzesień 2015 r. skupiono 493,0 tys. ton bydła, tj. o 23% więcej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego i o 51% więcej niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012 r. W tym okresie w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego wytworzono 147 tys. ton wbc wołowiny, tj. o 3,5% więcej niż przed rokiem i o 9,7% więcej niż w bardzo słabym pod tym względem 2012 r.

Cena mleka w Polsce w 2017 r. – najwyższa od trzech lat!

Rosną ceny zbytu przetworów mleczarskich i ceny bydła mlecznego. Notowane są lepsze wyniki branży mleczarskiej i lepsze są wyniki handlu zagranicznego

18 października 2017

Produkcja wina gronowego – dodatkowy dochód w gospodarstwie

Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż wina z własnej winnicy prowadząc gospodarstwo rolne - wywiad z ekspertem. cz. 1

18 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij