Żur czy barszcz biały?

Żur czy barszcz biały? Obydwie te zupy to tradycyjne wielkanocne dania. Sprawdzamy, czym się różnią i która z nich częściej gościć będzie na naszych świątecznych stołach! 

Żur czy barszcz biały? Którą z tych zup Polacy wybierają częściej na Wielkanoc? Według badania Barometr Providenta, częściej na naszych stołach gościć będzie żurek (60 proc. ) niż barszcz biały (41 proc.).

Żur czy barszcz biały?

żur czy barszcz biały

fot. fotolia.pl

60 proc. Polaków wybiera na Wielkanoc żurek

Na Wielkanoc w domach w całej Polsce możemy spotkać się z najróżniejszymi wariacjami na temat żurku i białego barszczu. Czym się one różnią? Na te pytanie nie ma prostej i jednej odpowiedzi.

Zgodnie z tradycją żurek  przyrządzany jest na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały – na zakwasie z mąki pszennej. Inne źródła podają, że barszcz biały to zupa przygotowywana na bazie ukiszonej rośliny (barszczu zwyczajnego), a w wywarze do żurku znajdziemy natomiast ukiszoną mąkę. Do żurku można dodać mięsną wkładkę czyli białą kiełbaskę lub wędzonkę, a także kaszę, grzyby, jajka, ziemniaki, a nawet groch czy też bób. Tymczasem barszcz biały często podaje się jedynie z jajkiem i jest gęsto zabielany śmietaną.

Żur żeniaty czyli różne tradycje

żur czy barszcz biały

Jajka i wędzonka to nieodzowne elementy wielkanocnego żurku

Wariacje na temat żuru różnią się w zależności od regionu kraju. Żur kujawski  gotowany jest na żytnim zakwasie, serwuje się go z białą kiełbaską, jajkiem oraz ziemniakami. Śląską odmianą żurku jest żur żeniaty, czyli jak wskazuje nazwa – na bogato. W jego skład wchodzą zakwas, wędzonka i ziemniaki, jest mocno przyprawiony majerankiem.

Małopolską wariacją na temat żuru jest chrzanówka lanckorońska. To zupa na bazie chrzanu, kawałków wędzonki i kiełbasy a także warzyw. Zgodnie z tradycją zagęszcza się ją mąką oraz kwaśną śmietaną, podaje się z jajkiem.

Zalewajka i sodra

Oprócz kiełbasy lub boczki i śmietany dodać można do żuru również grzyby. Na bazie tych składników powstaje zalewajka świętokrzyska. Na Podkarpaciu w Wielkanoc podawana jest natomiast sodra. To zupa, która bazuje na serwatce z mleka krowiego i owczego, albo na zsiadłym mleku. Dodaje się do niej tradycyjnie wędliny, chrzan oraz majeranek.

Poniżej prezentujemy przepisy na żurek i biały barszcz Koła Gospodyń Wiejskich Janczewo:

4

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Konopie – dobra oferta, dobre pieniądze

Uprawa tej rośliny daje szansę godziwego zarobku.

11 czerwca 2019

Pasieka – słodki interes prawie dla każdego (cz.2)

Wiemy już, że można zarobić na pasiece, zróbmy więc następny krok

17 czerwca 2019

Będzie rządowy program dla rolników!

Dla agroFaktu mówi minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

17 czerwca 2019