Żur czy barszcz biały?

Download PDF

Żur czy barszcz biały? Obydwie te zupy to tradycyjne wielkanocne dania. Sprawdzamy, czym się różnią i która z nich częściej gościć będzie na naszych świątecznych stołach! 

Żur czy barszcz biały? Którą z tych zup Polacy wybierają częściej na Wielkanoc? Według badania Barometr Providenta, częściej na naszych stołach gościć będzie żurek (60 proc. ) niż barszcz biały (41 proc.).

Żur czy barszcz biały?

żur czy barszcz biały

60 proc. Polaków wybiera na Wielkanoc żurek

fot. fotolia.pl

Na Wielkanoc w domach w całej Polsce możemy spotkać się z najróżniejszymi wariacjami na temat żurku i białego barszczu. Czym się one różnią? Na te pytanie nie ma prostej i jednej odpowiedzi.

Zgodnie z tradycją żurek  przyrządzany jest na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały – na zakwasie z mąki pszennej. Inne źródła podają, że barszcz biały to zupa przygotowywana na bazie ukiszonej rośliny (barszczu zwyczajnego), a w wywarze do żurku znajdziemy natomiast ukiszoną mąkę. Do żurku można dodać mięsną wkładkę czyli białą kiełbaskę lub wędzonkę, a także kaszę, grzyby, jajka, ziemniaki, a nawet groch czy też bób. Tymczasem barszcz biały często podaje się jedynie z jajkiem i jest gęsto zabielany śmietaną.

Żur żeniaty czyli różne tradycje

żur czy barszcz biały

Jajka i wędzonka to nieodzowne elementy wielkanocnego żurku

Wariacje na temat żuru różnią się w zależności od regionu kraju. Żur kujawski  gotowany jest na żytnim zakwasie, serwuje się go z białą kiełbaską, jajkiem oraz ziemniakami. Śląską odmianą żurku jest żur żeniaty, czyli jak wskazuje nazwa – na bogato. W jego skład wchodzą zakwas, wędzonka i ziemniaki, jest mocno przyprawiony majerankiem.

Małopolską wariacją na temat żuru jest chrzanówka lanckorońska. To zupa na bazie chrzanu, kawałków wędzonki i kiełbasy a także warzyw. Zgodnie z tradycją zagęszcza się ją mąką oraz kwaśną śmietaną, podaje się z jajkiem.

Zalewajka i sodra

Oprócz kiełbasy lub boczki i śmietany dodać można do żuru również grzyby. Na bazie tych składników powstaje zalewajka świętokrzyska. Na Podkarpaciu w Wielkanoc podawana jest natomiast sodra. To zupa, która bazuje na serwatce z mleka krowiego i owczego, albo na zsiadłym mleku. Dodaje się do niej tradycyjnie wędliny, chrzan oraz majeranek.

Poniżej prezentujemy przepisy na żurek i biały barszcz Koła Gospodyń Wiejskich Janczewo:

urek obrazek1
4
urek obrazek1 urek1 bialy obrazek bialy barszcz
Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o