Żurawina: pomysł na opłacalny biznes?

Żurawina wielkoowocowa to jak na razie mało popularny w kraju owoc. Żurawinowe plantacje należą w Polsce do rzadkości. Tymczasem wzorem swojej rodaczki, borówki amerykańskiej, żurawina miałaby szansę zostać jedną z krajowych specjalności. Czy w takim razie uprawa tej rośliny może zmienić się w opłacalny biznes?
Choć uprawa żurawiny nie jest w Polsce nowością, to krajowej plantacji ze świecą szukać. Trudnością często nie do pokonania są dla polskich rolników duże koszty na początku uprawy i specyficzne wymagania tej rośliny.
Odpowiednia kwasowość gleby pod uprawę żurawiny powinna wynosić od 3 do 3,5 pH.
Wymagająca uprawa
Naturalnym środowiskiem występowania żurawiny są torfowiska lub bardzo kwaśne, lekkie gleby ubogie w składniki mineralne. – Przy uprawie żurawiny najważniejszym warunkiem, jaki trzeba spełnić, jest zachowanie odpowiedniej kwasowości gleby, która powinna mieć w tym przypadku od 3 do 3,5 pH. To podstawa – podpowiada Jan Karwowski, plantator żurawiny. – Należy również pamiętać, że żurawina jest bardzo wrażliwa na przymrozki – dodaje. Dużym wyzwaniem dla rolników jest więc skuteczne zabezpieczenie plantacji przed zimą.
Borówka zamiast żurawiny?
Fakt, że żurawina ma specyficzne wymagania glebowe, zniechęcił do jej uprawy dużą liczbę plantatorów. – W wielu regionach kraju nie ma warunków do tej uprawy. – opowiada Krzysztof Botul, właściciel Szkółki Krzewów Jagodowych Złota Jagoda w Głuchowie w woj. łódzkim. – Zainteresowanie w dodatku było niewielkie, więc zrezygnowaliśmy z żurawiny i zastąpiliśmy ją borówką amerykańską.
Duże koszty, duże zyski
Plantatorzy, którzy zdecydują się na uprawę żurawiny, muszą liczyć się z dużymi wydatkami na starcie. Koszty założenia plantacji szacuje się na 45–65 tys. zł/ha. Rolnicy muszą też uzbroić się w cierpliwość, bo zbiory pierwszych owoców rozpoczynają się po 3 latach, a dopiero po 5 można spodziewać się większych plonów.
– Jeśli plantacja znajduje się na glebie mineralnej, można osiągnąć 8 ton z ha, a na terenach bagiennych nawet 2 razy tyle – informuje Jan Karwowski. Szacuje się, że 5 ha plantacja dostarcza owoców o wartości 600 tys. zł.
Żurawina w cenie
Cena owoców żurawiny w sezonie waha się w zależności od regionu kraju od 11 do nawet 14 zł/kg. Jednak znacznie chętniej niż po świeże i suszone owoce Polacy sięgają po żurawinowe dżemy, soki czy nalewki, najczęściej pochodzące z importu.
A wszystko dzięki wartościom odżywczym tych owoców. – Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C, witamin z grupy B, zawiera błonnik, sole mineralne, a do tego wapń, miedź, jod oraz fosfor – twierdzi dietetyk Adam Kowalski. Spożycie żurawiny zmniejsza w dodatku ryzyko wrzodów żołądka, chorób serca, dziąseł czy infekcji dróg moczowych.
***
Mimo wymienionych przez nas trudności, nad założeniem plantacji żurawiny zastanawiają się także rolnicy-użytkownicy portalu AgroFoto.pl.