Zużycie śruty wysokobiałkowej coraz większe

Zużycie śruty wysokobiałkowej coraz większe

W Polsce wzrasta zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych. W bieżącym sezonie zużycie śruty wysokobiałkowej zwiększy się o 5%.

Z roku na rok wzrasta w Polsce zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych. Dzieje się to przede wszystkim za sprawą rosnącej w naszym kraju produkcji drobiu oraz zwiększającej się intensyfikacji żywienia zwierząt. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w bieżącym sezonie zużycie śruty wysokobiałkowej zwiększy się w naszym kraju o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln ton.

Dobrej jakości wysokobiałkowa pasza ma dziś bardzo duże znaczenie w produkcji brojlerów.

Zygmunt Stromski, producent drobiu z pow. kartuskiego

Jak zaznacza IERiGŻ, za wzrost zużycia wysokobiałkowych surowców paszowych odpowiedzialna będzie przede wszystkim większa konsumpcja śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie bowiem sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań. Wzrośnie też, i to znacznie, zużycie śruty rzepakowej ze względu przede wszystkim na duży wzrost produkcji krajowej przy jednoczesnym spadku cen tego surowca paszowego.

– Dobrej jakości wysokobiałkowa pasza ma dziś bardzo duże znaczenie w produkcji brojlerów. Dobrze karmione kurczaki szybko rosną, a my mamy pewność, że dostarczymy na rynek zdrowy, wysokiej jakości produkt – mówi Zygmunt Stromski, producent drobiu z pow. kartuskiego w woj. pomorskim. – Drobiarstwem zajmuję się już ponad 20 lat i widzę, jak się zmienia ten rynek zarówno pod względem technologii, jak i dostarczanej do kurników paszy – dodaje.

Według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej udział śruty rzepakowej w strukturze zużycia śrut ogółem zwiększy się w sezonie 2015/2016 do 26% (w poprzednim sezonie – 22%).

Spadnie natomiast zużycie śruty słonecznikowej – z 16% w 2014 r. do 12% w roku bieżącym.

Więcej na temat rynku pasz można się dowiedzieć z opublikowanego niedawno przez IERiGŻ raportu „Rynek pasz”.

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Drożdże piwne w żywieniu zwierząt gospodarskich

Jak i kiedy powinno się stosować w żywieniu drożdże piwne? Dlaczego hodowcy zwrócili na nie większą uwagę?

13 grudnia 2017

Antyżywieniowe działanie NSP u drobiu i trzody chlewnej

Udział zbóż w mieszance treściwej musi być ograniczany ze względu na występowanie w nich polisacharydów nieskrobiowych. Dlaczego?

14 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij