Zużycie śruty wysokobiałkowej coraz większe

W Polsce wzrasta zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych. W bieżącym sezonie zużycie śruty wysokobiałkowej zwiększy się o 5%.

Z roku na rok wzrasta w Polsce zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych. Dzieje się to przede wszystkim za sprawą rosnącej w naszym kraju produkcji drobiu oraz zwiększającej się intensyfikacji żywienia zwierząt. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w bieżącym sezonie zużycie śruty wysokobiałkowej zwiększy się w naszym kraju o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln ton.

Dobrej jakości wysokobiałkowa pasza ma dziś bardzo duże znaczenie w produkcji brojlerów.

Zygmunt Stromski, producent drobiu z pow. kartuskiego

Jak zaznacza IERiGŻ, za wzrost zużycia wysokobiałkowych surowców paszowych odpowiedzialna będzie przede wszystkim większa konsumpcja śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie bowiem sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań. Wzrośnie też, i to znacznie, zużycie śruty rzepakowej ze względu przede wszystkim na duży wzrost produkcji krajowej przy jednoczesnym spadku cen tego surowca paszowego.

– Dobrej jakości wysokobiałkowa pasza ma dziś bardzo duże znaczenie w produkcji brojlerów. Dobrze karmione kurczaki szybko rosną, a my mamy pewność, że dostarczymy na rynek zdrowy, wysokiej jakości produkt – mówi Zygmunt Stromski, producent drobiu z pow. kartuskiego w woj. pomorskim. – Drobiarstwem zajmuję się już ponad 20 lat i widzę, jak się zmienia ten rynek zarówno pod względem technologii, jak i dostarczanej do kurników paszy – dodaje.

Według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej udział śruty rzepakowej w strukturze zużycia śrut ogółem zwiększy się w sezonie 2015/2016 do 26% (w poprzednim sezonie – 22%).

Spadnie natomiast zużycie śruty słonecznikowej – z 16% w 2014 r. do 12% w roku bieżącym.

Więcej na temat rynku pasz można się dowiedzieć z opublikowanego niedawno przez IERiGŻ raportu „Rynek pasz”.

III Forum Sektora Wołowiny: szanse, wyzwania, bariery

Na III Forum Sektora Wołowiny omówiono szczegółowo szanse, wyzwania i bariery polskiego rynku wołowiny i możliwości poprawy sytuacji na rynku.

1 grudnia 2016

W jaki sposób najlepiej ogrzewać prosięta?

Prosięta są w szczególności narażone na działanie niskich temperatur. Zatem jak zapewnić im najbardziej odpowiednią temperaturę?

29 listopada 2016

Walka z ASF: nadchodzi obowiązkowa bioasekuracja!

Ministerstwo rolnictwa wprowadza obowiązkowy program bioasekuracji dla wszystkich hodowców trzody chlewnej w kraju!

2 grudnia 2016