Jak zwalczać mączniaka prawdziwego? Dowiedz się „Prosto z pola”! [WIDEO]
Tematem kolejnego odcinka drugiego sezonu cyklu „Prosto z pola” jest mączniak prawdziwy zbóż i traw. Jak go zwalczać? Radzi dr Daniel Zawada z firmy Sumi Agro Poland.
Spis treści
Wahania temperatury a szkodniki
Mączniak prawdziwy zbóż i traw niemal co roku pojawia się na naszych polach. Nie jest to gość mile widziany. Dzięki specjalistycznym badaniom wykonywanym przez Sumi Agro wiadomo, że grzyb ten pojawia się już w 90% prób jesienią. Choroba ta rozwija się najlepiej w temperaturze 12–20°C w dzień i 5–12°C w nocy.
Typowe objawy mączniaka
Mączniak prawdziwy objawia się w postaci miejscowych białych mączystych nalotów. Niezwalczany może powodować nawet 30% strat w plonie, dlatego tak ważne jest zapobieganie chorobie. Skuteczny fungicyd do jej zwalczania powinien wykazywać działanie zarówno zapobiegawcze, jak i interwencyjne. Musi również działać w szerokim zakresie temperatur, jak również posiadać odporność na zmywanie przez deszcz.
Jaki produkt wybrać?
Wszystkie wymienione cechy charakteryzują substancję czynną cyflufenamid zawartą w preparacie Kendo 50 EW. Jej skuteczność potwierdzają nie tylko polskie instytuty badawcze, ale także jeden z najbardziej prestiżowych opiniotwórczych ośrodków badawczych w Europie – AHDB Cereals & Oilseeds.
Produkt cieszy się również bardzo dobrą opinią wśród polskich rolników. Kendo 50 EW można stosować do zwalczania mączniaka prawdziwego w pszenicy ozimej, jęczmieniu ozimym, pszenżycie ozimym, jęczmieniu jarym i pszenicy jarej. Produkt można stosować solo, jak również jako komponent mieszanin zbiornikowych.
W następnym odcinku „Prosto z pola” powrócimy do zagadnień związanych z chorobami i szkodnikami trawiącymi rzepak ozimy. Już dziś zapraszamy do oglądania!
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.