Zwalczanie chorób grzybowych zbóż ozimych
Wiosna to okres wzrostu nie tylko roślin, ale i patogenów, które na nich występują. Jak je skutecznie zwalczać? Jak rozpocząć zwalczanie chorób grzybowych zbóż ozimych, aby plon nie stał się pożywieniem dla owych grzybów? Straty powodowane przez grzyby mogą sięgać nawet 80% plonu.
Spis treści
Podstawowe choroby zbóż ozimych
Na początku warto się przyjrzeć, jakie patogeny zagrażają roślinom u początku wiosny, gdzie rośliny mogą być słabsze po trudniej zimie. W ostatnich latach do najbardziej niebezpiecznych chorób pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego należą:
- Septorioza paskowana liści
- Łamliwość podstawy źdźbła
- Mączniak prawdziwy zbóż i traw
- Fuzarioza źdźbeł i kłosów
- Rdza brunatna
- Septorioza kłosów
- Plamistość siatkowa
- Brunatna plamistość liści
Żytu zagrażają głównie rdze, a w jęczmieniu sprawcą największych strat jest plamistości siatkowa liści i rynchosporioza.
Zwalczanie chorób grzybowych zbóż
W celu osiągnięcia zadowalającego efektu ekonomicznego, ważne jest, aby choroby te nie zniszczyły już teraz całej plantacji. Przy planowaniu ochrony, należy zwrócić uwagę nie tylko na te choroby, które mogą powodować straty w obecnej fazie. Ważne są również te następujące w przyszłości. Konsekwencje zbagatelizowania problemu chorób grzybowych mogą mieć skutki nie tylko w roku uprawy, a również w latach następnych, poprzez nasilenie występowania chorób.
Na wczesnej ochronie roślin nie należy oszczędzać, gdyż nawet niewielkie porażenia mogą spowodować osłabienie roślin. W konsekwencji, doprowadzić to może do rozwoju innych chorób, a tym samym spowodować całkowitą nieopłacalność produkcji.
Skład fungicydu Inovor®
W skład fungicydu Inovor® wchodzą 3 substancje aktywne: fluksapyroksad – 30 g/l, piraklostrobina – 200 g/l, propikonazol – 125 g/l. Środek posiada rejestracje na zwalczanie najtrudniejszych chorób pszenicy, jęczmienia, pszenżyta i żyta.
Działanie substancji aktywnej
Fluksapyroksad to substancja aktywna, która jest dość młoda na rynku. Działa bardzo dobrze w przypadku zwalczania występujących już oznak choroby. Kolejną substancją, na którą warto zwrócić uwagę, jest piraklostrobina. Występuje ona w wysokim stężeniu i zapewnia długotrwałą ochronę roślin.
Zwalczanie chorób grzybowych zbóż jest skuteczne w połączeniu tych trzech substancji w odpowiednich proporcjach. Karboksyamidy, które obecnie najszybciej rozwijają się w całej Europie wypierają trioazole. Trend ten można zauważyć również w Polsce. Grupa tych substancji idealnie nadaje się do zwalczania patogenów zbóż, począwszy od wczesnej fazy rozwojowej. Co istotne, grupa ta wykazuje pełną skuteczność już od fazy wyczuwalnego pierwszego kolanka oraz od 6°C. Trioazole działają natomiast optymalnie dopiero w 10°C.
Najważniejsze cechy fungicydu
Inovor® stanowi innowacyjne połączenie wyżej wymienionych substancji. Działają one synergicznie, tj. dają większy efekt niż suma poszczególnych oddzielnych działań. Inovor® posiada dwie najważniejsze cechy dla fungicydu: jest hydrofilny i lipofilny. Pierwsza cecha umożliwia skuteczne przenikanie i równomiernie rozprzestrzenia się substancji w obrębie tkanek i komórek roślinnych. Druga zaś zapewnia dobrą przyczepność i przenikanie przez błony komórkowe.
Jak działa?
Połączenie tych substancji aktywnych nie tylko chroni rośliny i zwalcza choroby grzybowe, również wpływa na procesy zachodzące w roślinie. Uskutecznia działanie reduktazy azotanowej – enzymu, który katalizuje proces przemiany azotu z formy azotanowej (NO3–).
Jest pobierany w sposób nielimitowany przez rośliny do azotu w formie amonowej (NH4+). Roślina pobiera tylko takie ilość z gleby, jakich potrzebuje. Toteż mamy do czynienia z powiększeniem się biomasy rośliny, która wyda większy plon końcowy. Warto dodać, że azot azotanowy pobierany w zbyt dużych ilościach źle wpływa na jakość plonów. Odkładany w formie azotanów i azotynów w wakuolach może stanowić zagrożenie dla zwierząt i ludzi. Eliminujemy to zagrożenie dzięki efektywniejszemu działaniu enzymu reduktazy.
Azot limituje budowę białek. Dzięki większemu jego nagromadzeniu w roślinie, plon końcowy zawiera więcej białka, a więc jest jakościowo lepszy. Kolejnym ważnym czynnikiem, na który wpływa Inovor®, jest redukcja wytwarzania etylenu. Co istotne, etylen jest odpowiedzialny za starzenie się rośliny. Mamy więc do czynienia z wydłużeniem okresu wegetacji i możliwością gromadzenia przez dłuższy czas składników pokarmowych.
Stres oksydacyjny
Ostatnią i najważniejszą cechą, jaką posiada środek Inovor®, jest eliminacja stresu oksydacyjnego, tj. ograniczanie negatywnego działania reaktywnych form tlenu (wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, które nie są wolnymi rodnikami, np. tlen singletowy 1O2, ozon O3, nadtlenek wodoru H2O2).
Warto wziąć pod uwagę, że środek ten nie tylko chroni roślinę przed patogenami, a również wpływa na rozwój rośliny.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.