PATRON SERWISU: Blattin

Pasze wilgotne i mokre dla bydła i świń. Co o nich wiemy?

Pasze pochodzące z produktów ubocznych przemysłu spożywczego na dobre wpisały się w sektor żywienia zwierząt hodowlanych. O czym trzeba pamiętać przy wyborze pasz mokrych i wilgotnych?

Właściwe żywienie zwierząt gospodarskich to główny czynnik pozagenetyczny, który decyduje o ilości i jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Błędy popełniane w tym zakresie są przyczyną zmniejszenia wydajności, a także pojawiania się chorób. W przypadku wysokowydajnych krów mlecznych potknięcia w żywieniu mogą prowadzić do zmniejszenia wydajności i pogorszenia składu mleka. Najczęściej powodują choroby na tle metabolicznym, co łączy się ze stratami ekonomicznymi. Żywienie decyduje o przyrostach dobowych tuczników i opasów. Bez odpowiedzialnego żywienia nie ma chowu i hodowli zwierząt.

Reklama

Produkty uboczne na paszę, czyli nic nie zmarnuje się 

Jednym z rodzajów pasz pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego są formy mokra i wilgotna. Takie pasze, jak wysłodki prasowane, młóto browarniane i inne współprodukty pochodzące z przetwórstwa spożywczego to w 100% naturalna pasza dla bydła i dla trzody chlewnej oraz innych gatunków zwierząt gospodarskich. Podczas procesu przerobu w przetwórstwie, produkty uboczne stosowane jako pasze, mają często więcej białka i włókna w suchej masie niż w surowcu. Takie pasze znane są od dawna. Jaką jednak możemy mieć pewność, że skarmiany nasze stado produktem o pewnym składzie? Jak wybrać dobre źródło paszy dla naszych stad?

żywienie na mokro

Po kampanii cukrowniczej pozostaje cenna pasza dla świń i bydła

Znane i lubiane: wysłodki buraczane i młóto

Praktycznie każdy produkt uboczny pochodzący z przemysłu może być z powodzeniem wykorzystywany w żywieniu na mokro zwierząt hodowlanych. Młóto browarniane jest cenną paszą dla bydła. Składniki zawarte w młócie działają mlekopędnie więc pasza ta jest szczególnie dedykowana dla krów w laktacji. Ma dobry profil białka, które nie jest rozkładane w żwaczu, co pozytywnie wpływa na zawartość białka w mleku. Warto jednak mieć na uwadze cenę tej paszy. Gdy nas nie satysfakcjonuje, to w zasięgu ręki mamy równie cenne alternatywne pasze wilgotne, które są produktami ubocznymi z przemysłu rolno-spożywczego.

Wysłodki buraczane

Wysłodki prasowane są paszą dostępną po kampanii cukrowniczej. Ze względu na proces powstawania wysłodki buraczane zawierają niewielki poziom cukru. Sucha masa stanowi w większości węglowodany – aż 80%. Włókno surowe w wysłodkach składa się w większości z celulozy, hemicelulozy i pektyn. Te dwa pierwsze składniki odgrywają dużą rolę w fermentacji w żwaczu. Kiszonka z wysłodków buraczanych prasowanych jest smakowitą paszą, chętnie pobieraną przez bydło. Wysłodki prasowane są również dobrą paszą dla trzody chlewnej. Zawierają polisacharydy nieskrobiowe, których fermentacja wpływa pozytywnie chociażby na zdrowie ścian jelit.

Żywienie na mokro z pulpą ziemniaczaną

Pulpa ziemniaczana jest pozostałością z produkcji skrobi ziemniaczanej. Zawiera znaczne ilości włókna i resztki skrobi oraz związki mineralne. Znalazła swoje zastosowania jako pasz dla świń oraz bydła opasowego np. w żywieniu na mokro. Przy stosowaniu pulpy trzeba pamiętać o zapewnieniu odpowiedniego źródła białka. Można ją skarmiać na świeżo oraz jako po zakiszeniu. Pulpa ziemniaczana jest zbliżona pod względem energetycznym do kiszonki z kukurydzy i jest tańszą paszą. Może być również użyta do wyłożenia kiszonki zamiast większej ilości folii. Taki sposób przykrycia konserwuje zakiszany materiał – pulpa ziemniaczana dokładnie uszczelnia wszystkie luki. Dzięki temu zmniejszamy zużycie plastiku, co jest konieczne w obecnych czasach. Ponadto to tańsze rozwiązanie.

żywienie na mokro

Syrop paszowy powstaje przy fermentacji skrobi z pszenicy lub kukurydzy do etanolu

Znasz syrop paszowy?

Większość formy produktów ubocznych z przemysłu można wykorzystać w żywieniu na mokro. Syrop pochodzący z fermentacji skrobi z pszenicy lub kukurydzy do etanolu jest mniej znaną paszą, ale nie mniej cenną. Ma bardzo bogaty skład – zawiera dużo białka, które nie ulega fermentacji w żwaczu, a jest wchłaniane w jelicie. Z kolei wysoka wartość energetyczna syropu jest ochroną przed ujemnym bilansem energetycznym, który zagraża krowom na początku laktacji. Uwzględnienie syropu paszowego w dawce powoduje, że jest ona bardziej jednorodna, a TMR nie przesycha na stołach paszowych. Poprawia też pobranie suchej masy przez zwierzęta, bo jest paszą smakowitą. Syrop można uwzględnić systemie w żywienia na mokro trzody chlewnej.

Jak magazynować pasze mokre i wilgotne?

Ze względu na zawartość wody w tych paszach, trzeba wiedzieć, jak właściwie je konserwować i magazynować, aby nie straciły swoich walorów smakowych i odżywczych. Większość pasz mokrych i wilgotnych różni się między sobą, jeśli chodzi o sposób konserwacji. Aby to nie stanowiło dla nas problemu, a pasze zadawane stadu miały wysoką wartość odżywczą, warto zasięgnąć informacji u specjalistów. Wszystkie praktyczne szczegóły na ten temat możemy uzyskać od doradców żywieniowych firmy Duynie, która specjalizuje się w dostarczaniu pasz mokrych i wilgotnych, z gwarancją składu.

Chcesz dowiedzieć się więcej o paszach mokrych i wilgotnych? Chcesz wiedzieć, jak włączy syrop w żywienie na mokro? Zadzwoń do eksperta: +48718811208 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 14

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *