Żywność eko: szansa dla małych gospodarstw?

Żywność ekologiczna to, mimo kryzysowej stagnacji, wciąż bardzo prężnie rozwijająca się gałąź gospodarki. Zdaniem ekspertów, wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce sięga 100 mln złotych i nadal systematycznie rośnie. Czy zatem warto stawiać na żywność ekologiczną?

Zdrowa, smaczna i bezpieczna – tzw. żywność ekologiczna, z roku na rok, zyskuje coraz więcej zwolenników. W wielu miastach i miasteczkach w Polsce pojawiają się specjalistyczne sklepy oferujące produkty wytworzone w sposób naturalny, bez udziału nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. I choć żywność ekologiczna jest o ok. 20 – 30 procent droższa liczba kupujących stale rośnie.

– Obserwujemy dwucyfrowy wzrost sprzedaży, kilkanaście do 20% rok do roku – mówi w wywiadzie dla PR 1 Polskiego Radia – Agnieszka Górnicka z firmy badawczej Inquiry. – To oznacza, że na tym rynku jest rok do roku coraz więcej pieniędzy i w związku z tym jest możliwość rozwoju dla firm, które zajmują się produkcją i sprzedażą produktów ekologicznych.

W Polsce sprzedaż żywności ekologicznej nie przekracza 0,5% wartości całego rynku spożywczego. Dla porównania w Niemczech, czy Francji wskaźnik jest kilkukrotnie wyższy. Jest więc widoczny potencjał do rozwoju. Co więcej – zdaniem ekspertów – w Polsce bardzo brakuje wyspecjalizowanych gospodarstw i zakładów przetwórczych oferujących żywność ekologiczną.

– Stowarzyszenie Polska Ekologia liczy w tej chwili ok. 100 przetwórni i producentów ekologicznych – mówi gość radiowej Jedynki Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia Polska Ekologia. – Oczywiście do Niemiec, które mają 27 tys. przetwórni, brakuje nam bardzo dużo.

Jeszcze bardziej brakuje profesjonalnych wytwórców, którzy wiedzą jak produkować żywność ekologiczną i jak na tym zarobić. Żywność ekologiczna może więc stać się znakiem rozpoznawczym dla małych, ale wyspecjalizowanych gospodarstw. Oczywiście pod warunkiem, że gospodarze zdobędą niezbędną wiedzę i wystarczające dofinansowanie.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *