Niechemiczna ochrona warzyw. Bez chemii, czyli jak?

fot. Anna Maciejuk

Z powodu systematycznego wycofywania substancji aktywnych chemicznych środków ochrony roślin na terenie UE, ochrona roślin, w tym warzywnych staje się coraz trudniejsza. Zaś na znaczeniu zyskuje niechemiczna ochrona warzyw i wszelkie rozwiązania, które proponuje.

Wyjaśniamy pokrótce, na czym polega niechemiczna ochrona warzyw i jak chronić warzywa przed chorobami i szkodnikami bez wykorzystania chemii.

Reklama

Jakie są metody ochrony roślin?

Pokrótce mówiąc, metody ochrony roślin uprawnych, a więc również warzyw możemy podzielić na:

  • chemiczne;
  • niechemiczne;
  • biologiczne;
  • integrowane.

Na czym polega integrowana ochrona roślin?

Od 2014 r. w krajach Unii Europejskiej, a więc również w Polsce obowiązuje integrowana ochrona roślin. Na czym polega?

Integrowana ochrona roślin jest sposobem ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi, polegającym na wykorzystaniu wszystkich dostępnych metod ochrony roślin, w szczególności metod niechemicznych, w sposób minimalizujący zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska — tak brzmi definicja zamieszczona na stronie ministerstwa rolnictwa.

Oznacza to, że w pierwszej kolejności należy stosować metody niechemiczne i środki biologiczne. A dopiero w ostateczności, gdy inne metody ochrony nie przynoszą rezultatów, powinno się wykorzystywać preparaty chemiczne. Dodatkowo, stosując środki chemiczne należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa dla organizmów pożytecznych i środowiska oraz wykorzystywać możliwie najniższe dawki tych preparatów.

Agrotechniczna metoda ochrony

Do najważniejszych metod niechemicznej ochrony warzyw należy właściwa agrotechnika na plantacji. Wszelkie zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne, gwarantujące prawidłowy wzrost i rozwój roślin warzywnych, powinny być wykonane starannie, prawidłowo i we właściwym terminie. 

fot. Anna Maciejuk

Jakie są metody niechemicznej ochrony warzyw?

Do niechemicznych, a więc tych, które powinny być stosowane priorytetowo sposobów ochrony roślin, zalicza się metody:

  • agrotechniczne;
  • fizyczne;
  • mechaniczne;
  • hodowlane;
  • biologiczne.

Jakie są zasady ochrony roślin poszczególnymi metodami niechemicznymi? O tym poniżej.

Metody agrotechniczne ochrony roślin uprawnych

Generalnie mówiąc, agrotechniczne metody ochrony upraw to wszelkie zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne, gwarantujące prawidłowy wzrost i rozwój roślin warzywnych. Zaliczają się do nich m.in. orka, kultywatorowanie, bronowanie czy głęboszowanie. Co istotne, ważne aby były one przeprowadzone właściwie i terminowo. Bowiem tylko prawidłowo wykonane zabiegi agrotechniczne pozwalają na ograniczenie występowania organizmów szkodliwych, np. niektórych patogenów chorobotwórczych.

Oprócz wymienionych zabiegów uprawowych, do metod agrotechnicznych zalicza się również:

  • wybór odpowiedniego stanowiska pod uprawę — należy unikać terenów otoczonych drzewami i krzewami, zlokalizowanych w pobliżu zbiorników wodnych oraz pól, gdzie tworzą się zastoiska wodne;
  • stosowanie płodozmianu — co najmniej 4-letnia rotacja roślin na danym stanowisku, a także wysiew roślin o znaczeniu fitosanitarnym, jak np. lucerna;
  • prawidłowe nawożenie roślin — powinno się je przeprowadzać na podstawie przeprowadzonej analizy gleby, bowiem np. zbyt wysokie dawki azotu sprawiają, że rośliny są bardziej delikatne i wrażliwe na atak patogenów;
  • zrównoważone nawadnianie — nadmierna wilgotność na plantacji sprzyja rozwojowi wielu patogenów, zwłaszcza chorobotwórczych grzybów;
  • stosowanie zdrowego materiału siewnego lub nasadzeniowego — należy stosować materiał siewny kategorii co najmniej standard oraz zdrową rozsadę ze sprawdzonych źródeł;
  • właściwy termin, gęstość i głębokość siewu nasion lub sadzenia rozsady;
  • regularne odchwaszczanie plantacji — w celu zwiększania jej przewiewności i zmniejszenia wilgotności sprzyjającej rozwojowi wielu patogenów, chwasty są również siedliskiem szkodników;
  • usuwanie resztek pożniwnych — są one miejscem zimowania szkodników i patogenów.

Niechemiczna ochrona warzyw: metody fizyczne

Metody fizyczne polegają one na wykorzystaniu różnorodnych czynników fizycznych do ochrony roślin przed patogenami i szkodnikami. W ochronie warzyw zastosowanie mają takie czynniki fizyczne, jak:

  • temperatura — wysoka i niska;
  • promieniowanie — izotopy promieniotwórcze, promienie Roentgena;
  • ultradźwięki;
  • światło — pułapki świetlne, barwne;
  • polimery silikonowe i oleje — służą do unieruchamiania szkodników.

Na czym polega metoda hodowlana?

Ta metoda polega na uprawie odmian warzyw odpornych lub tolerancyjnych na patogeny i stresy abiotyczne, a jednocześnie odznaczających się wysokim potencjałem plonotwórczym. Dzięki temu można ograniczyć nasilenie sprawców chorób oraz zmniejszyć liczbę zabiegów chemicznych wykonywanych w sezonie uprawowym.

Biologiczna metoda ochrony plantacji warzyw

Niechemiczna ochrona warzyw to również zastosowanie zarejestrowanych środków biologicznych. Konkretnie tych, które zawierają antagonistyczne organizmy — głównie grzyby i bakterie — które w wyniku antybiozy, konkurencji o pokarm lub miejsce czy nadpasożytnictwa niszczą patogeny bądź hamują ich rozwój.

Źródło: szkolenie Instytutu Ogrodnictwa „Nowe rozwiązania w zwalczaniu agrofagów w obliczu redukcji dozwolonych substancji aktywnych ŚOR”

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *