Aktualne ceny warzyw w połowie lutego 2024 r.

Jakie są aktualne ceny warzyw w drugiej połowie lutego 2024? Ile kosztują cebula, kapusta i warzywa korzeniowe na krajowym rynku? Poniżej najnowsze informacje z rynku warzyw w Polsce.
Aktualne ceny warzyw w różnych kanałach dystrybucji na krajowym rynku w połowie lutego 2024 r. przedstawia ekspert z SGGW, dr Paweł Kraciński.
Spis treści
Jakie ceny cebuli w połowie lutego 2024?
Na rynku warzyw świeżych w ofertach sprzedaży coraz więcej pojawia się cebuli importowanej, i to z różnych kierunków. Wpływa to na zahamowanie tendencji wzrostowych cen, szczególnie, iż podaż krajowej cebuli jest większa w porównaniu do minionych tygodni. Zapewne cześć producentów przed nadejściem wiosny i prac polowych decyduje się na sprzedaż tego warzywa. Nie bez znaczenia jest również to, że wraz z wiosną, w najbliższych miesiącach spadać będzie jakość dużej części przechowywanej cebuli. Zobaczmy, jakie są aktualne ceny tego warzywa w połowie lutego 2024.
Cebula na świeży rynek, jaka cena?
Stawki za cebulę przeznaczoną na świeży rynek w handlowym kalibrze w połowie lutego br. wynosiły najczęściej 1,60–1,80 zł/kg. W rejonach mniejszej podaży, lub za wyższe bądź specyficzne wymagania, rolnicy oczekiwali stawek sięgających 2,00 zł/kg. Z kolei na rynkach hurtowych ceny sprzedaży cebuli wynosiły 2,00–2,70 zł/kg. W podobnych kwotach można było kupić na giełdach importowaną cebulę.
Jakie stawki za cebulę do obierania?
Cebula sprzedawana z gospodarstwa, z przeznaczeniem do obierania w połowie lutego 2024 r. wyceniana była od 1,00 do 1,50 zł/kg, w zależności od jakości i regionu. Drobniejszy kaliber, zależnie od jakości, można było nabyć w cenie od 0,50 do 1,00 zł/kg.
Jaka jest aktualna cena cebuli obranej?
Cebula obrana skupowana jest przez chłodnie po 2,30–2,50 zł/kg z dowozem do zakładu. Pośrednicy oferują stawki pomniejszone o swoje marże. W ostatnich tygodniach dominowały raczej tendencje wzrostu cen cebuli obranej. Zdaniem uczestników rynku, w najbliższym czasie możliwe są jednak korekty cenników w dół. Ich zdaniem wynika to bowiem z mniejszego zapotrzebowania odbiorców przy obecnym poziome cen. O trendach w dłuższym okresie czasu zadecyduje jednak podaż rynkowa warzyw. Raczej nie spodziewałbym się gwałtownych spadków cen.
Ile kosztuje cebula czerwona?
Cebula czerwona w handlowym kalibrze kupowana jest w punktach skupu średnio po 3,00 zł/kg. Na rynkach hurtowych obowiązują stawki nawet 4,00–5,00 zł/kg. Wzrost stawek za czerwoną cebulę świadczy o spadku dostaw rynkowych tego warzywa. Mniejszy kaliber cebuli wyceniany jest przeciętnie na 2,10 zł/kg.
Aktualne ceny warzyw na krajowym rynku sprawdzisz tutaj.
Aktualne ceny warzyw kapustnych luty 2024
Jakie są aktualne ceny kapusty głowiastej białej i czerwonej oraz kapusty pekińskiej? Sprawdźmy.
Ceny kapusty białej na rynkach hurtowych
Na rynku kapusty białej od kilku tygodni sytuacja jest względnie stabilna. Kapusta biała z przeznaczaniem na rynek świeży wyceniana jest od 1,00 zł/kg do 1,60–1,70 zł/kg, w przypadku bezpośredniej sprzedaży do niektórych sieci handlowych. Najniższe ceny obowiązują za warzywa w szerszym przedziale wagowym. Najczęstsze stawki sprzedaży mieszczą się jednak w granicach 1,00–1,20 zł/kg. W przypadku większych wymagań co do wagi i jakości można otrzymać wyższe ceny, ale nie zawsze taka sprzedaż opłaca się rolnikom. Na rynkach hurtowych ceny za kapustę białą wynoszą 1,20–1,50 zł/kg. W połowie lutego br. ofert sprzedaży kapusty było mniej niż w minionych tygodniach.
Jakie stawki za kapustę czerwoną?
Kapusta czerwona przeznaczana na rynek świeży wyceniana była w połowie lutego br. na 1,40–1,60 zł/kg. Za warzywa wyższej jakości można było otrzymać 1,80–2,00 zł/kg. Zaś te najbardziej atrakcyjne, tj. z silnym nalotem woskowym oraz w handlowym kalibrze kosztowały nawet 2,00–2,20 zł/kg. Na rynkach hurtowych obowiązywały ceny z przedziału 2,00–2,50 zł/kg. Podaż, podobnie jak w przypadku kapusty białej, była niższa w porównaniu do początku lutego.
Po ile kapusta pekińska w połowie lutego 2024?
Kapusta pekińska niższej jakości (obrana) w połowie lutego br. wyceniana była na 1,00–1,60 zł/kg. Warzywa o masie wyższej niż najczęściej wymagane przez sieci handlowe sprzedawano po 2,00–2,50 zł/kg, a o niższej po 1,60–2,00. Zł/kg. Najwyższej jakości kapusta pekińska wyceniana była na 2,80–3,00 zł/kg w punktach skupu. Natomiast u bezpośrednich dostawców do sieci handlowych można było otrzymać stawki wynoszące średnio 3,50 zł/kg. Na rynkach hurtowych obowiązywały ceny od 3,00 do 4,40 zł/kg, w zależności od regionu i jakości warzyw.
Jakie są aktualne ceny warzyw korzeniowych?
Ile kosztują aktualnie warzywa korzeniowe? Sprawdzamy aktualne stawki płacone za selery i pietruszkę korzeniową.
Ceny selerów korzeniowych w połowie lutego 2024
Już od wielu tygodni, ku niezadowoleniu rolników, stawki oferowane za selery korzeniowe, utrzymują się na zbliżonym poziomie. Jedynym pocieszeniem jest brak spadków. Ceny zakupu tego warzywa od rolników wynoszą od 1,80 do 2,20 zł/kg. Nieco wyższe stawki obowiązują na rynkach hurtowych (2,00–2,70 zł/kg). Natomiast ceny skupu selera do mycia — w zależności od kalibru i jakości — mieszczą się w przedziale 1,00–1,50 zł/kg. Za mniejszy kaliber lub jakość niższą od wymaganej płacono poniżej 1,00 zł/kg. W przetwórstwie, z dowozem do zakładów oferowano maksymalnie 1,40–1,50 zł/kg. Pośrednicy oferują stawki poniżej tych cen. Zainteresowanie selerem korzeniowym kupujących jest umiarkowane. Wzrost stawek za to warzywo jest możliwy, jeśli obniżą się zapasy. Obecnie podaż zaspokaja zapotrzebowanie i kupujący nie są skłonni podnosić cenników.
Jakie są najnowsze ceny pietruszki korzeniowej?
W połowie lutego br. na ryku pietruszki obowiązywały ceny o 10–15% niższe niż w połowie stycznia. Większa podaż przełożyła się na korekty cenników u kupujących. Za pietruszkę przygotowaną na rynek świeży płacono najczęściej od 5,00 zł/kg do 6,00 zł/kg w punktach skupu. Korzenie wykopane niedawno wyceniono nieco niżej, np. na 4,50 zł/kg. Na rynkach hurtowych obowiązywały stawki z przedziału 5,50–7,00 zł/kg. Towar wysokiej jakości do mycia wyceniono na 3,50–4,00 zł/kg. Grubszą pietruszkę rolnicy oferowali po średnio 3,00 zł/kg. Zaś korzenie znacznie przerośnięte sprzedawano do przetwórstwa w cenie poniżej 1,00 zł/kg. Za nieco wyższą jakość do przetwórstwa pośrednicy oferowali powyżej 1,00 zł/kg. Pietruszka mniejszego kalibru, przeznaczona na włoszczyznę kosztowała przeciętnie 2,00 zł/kg.
Czytaj również: Nieinfekcyjne choroby cebuli. Jak je rozpoznać?
