Choroby grzybowe jabłoni – profilaktyka

Choroby grzybowe jabłoni najczęściej prowadzą do obniżenia jakości i ilości plonów. Dodatkowo powodują osłabienie drzew, a w konsekwencji ich zamieranie. Dlatego też bardzo ważna jest odpowiednia profilaktyka w sadach towarowych już wczesną wiosną.

Reklama

Choroby grzybowe jabłoni – profilaktyka wczesną wiosną

choroby grzybowe jabłoni

Choroby grzybowe jabłoni najczęściej prowadzą do obniżenia jakości i ilości plonów.

Jednym z działań profilaktycznych związanym z zapobieganiem chorobom grzybowym jest sadzenie odmian odpornych na choroby grzybowe jabłoni lub mało podatnych (najczęściej tzw. parchoodpornych). Sadzenie odmian odpornych ogranicza ilość chemicznych środków ochrony, stosowanych przez sadownika w trakcie sezonu wegetacyjnego. W przypadku, gdy posadzone odmiany jabłoni są podatne na choroby grzybowe, sadownik powinien stosować właściwe środki ochrony roślin o działaniu prewencyjnym. W przypadku chemicznego zwalczania chorób grzybowych jabłoni duże znaczenie odgrywa wybór terminu opryskiwania. Ważny jest również dobór odpowiedniego fungicydu oraz znajomość cykli rozwojowych poszczególnych sprawców chorób grzybowych. Konieczną czynnością jest także usuwanie zmumifikowanych owoców, które pozostały na drzewach oraz gnijących jabłek z podłoża, które stanowią pierwotne źródło infekcji. W szkółkach i młodych sadach, gdy mączniak pojawi się w dużym nasileniu, ochrona również powinna być intensywna, aby nie doprowadzić do zahamowania wzrostu jabłoni oraz ich deformacji.

Choroby grzybowe jabłoni – monitoring sadów

Do groźnych chorób grzybowych jabłoni zalicza się m.in. mączniaka prawdziwego oraz parcha jabłoni.

Profilaktyka w sadach jabłoniowych związana jest m.in. z umiejętnością rozpoznawania symptomów chorób przez sadowników. Jednym z działań profilaktycznych, które powinno być prowadzone w każdym sadzie jabłoniowym jest regularny monitoring pod kątem możliwości pojawienia się groźnych chorób. Choroby grzybowe jabłoni są przyczyną znacznego obniżenia plonu oraz pogorszenia jego jakości. Osłabieniu ulega również kondycja drzew owocowych. Do groźnych chorób grzybowych jabłoni zalicza się m.in. mączniaka prawdziwego oraz parcha jabłoni. Aby określić wielkość źródła infekcji sprawcy mączniaka prawdziwego – Podosphaera leucotricha, sadownik powinien przeprowadzać regularne lustracje w sadzie zarówno zimą, jak również wiosną. Stopień nasilenia mączniaka prawdziwego określa się, wybierając losowo 10 jabłoni. Następnie ocenia się ilość porażonych pędów i pąków na 10 pędach (3-4 razy w sezonie). Przekroczenie wartości progowych jest sygnałem do podjęcia stosownych działań w ramach ochrony drzew owocowych przed tą chorobą.

Ograniczanie rozwoju chorób grzybowych w sadach towarowych

Ograniczenie źródeł infekcji w sadach to działania profilaktyczne dążące do wyeliminowania zagrożenia. W przypadku wielu chorób polega na usunięciu porażonych pędów jabłoni. Zabieg ten jest szczególnie skuteczny wczesną wiosną. W okresie bezlistnym łatwo zauważyć zmienione chorobowo pędy. W przypadku mączniaka prawdziwego są to wyraźne, srebrnobiałe powierzchnie pędów, odróżniające się od szarobrązowawej zdrowej kory. Ważne, aby usunąć porażone części drzewa najpóźniej do fazy różowego pąka kwiatowego jabłoni. Wtedy najczęściej pojawiają się pierwsze zarodniki konidialne grzyba Podosphaera leucotricha. W eliminacji źródła choroby pomocne jest również cięcie prześwietlające. Po jego wykonaniu powstałe rany należy zabezpieczyć specjalnymi pastami ochronnymi, które przyspieszą zabliźnianie ran i ograniczą rozprzestrzenianie się chorób jabłoni.

Profilaktyka w jabłoniowych sadach ekologicznych

Celem sadownictwa ekologicznego jest eliminacja lub ograniczenie ilości stosowanych syntetycznych substancji biologicznie czynnych z ochrony roślin sadowniczych.

Profilaktyka w sadach ekologicznych jest szczególnie ważna. Celem sadownictwa ekologicznego jest eliminacja lub ograniczenie ilości stosowanych syntetycznych substancji biologicznie czynnych z ochrony roślin sadowniczych. Rozwój chorób grzybowych jabłoni w sadach ekologicznych można ograniczyć stosując metody agrotechniczne, mechaniczne oraz biologiczne. Agrotechniczne polegają m.in. na odpowiednim cięciu i formowaniu drzew owocowych (szerokie kąty rozwidleń oraz luźniejsze korony). Metoda mechaniczna obejmuje m.in. usuwanie pędów porażonych, opadłych liści oraz mumii. Metoda biologiczna związana jest ze stosowaniem mikroorganizmów antagonistycznych lub preparatów biotechnicznych zapobiegających rozwojowi chorób grzybowych jabłoni, a nawet likwidujących patogen. Warto stosować również dozwolone preparaty miedziowe i siarkowe w początkowej fazie wegetacji jabłoni.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *