Choroby przechowalnicze marchwi

Choroby przechowalnicze marchwi pojawiają się głównie jako następstwo infekcji roślin w okresie wegetacji. W warunkach przechowalni choroby rozprzestrzeniają się z chorych egzemplarzy na zdrowe korzenie. Przeczytaj jak chronić warzywa.
W artykule przedstawiamy najczęstsze patogeny i wyjaśniamy, jak się rozwijają. Dzięki tej wiedzy możemy łatwiej rozpoznać i zdiagnozować chorobę. Nie mówiąc już o tym, że da nam to możliwość dobrania odpowiedniej — niechemicznej bądź chemicznej — metody ochrony. Czy choroby korzeni marchwi w przechowalni możemy całkowicie wyeliminować?
Spis treści
Najczęstsze patogeny marchwi i warunki ich rozwoju
Choroby przechowalnicze marchwi, a konkretnie patogeny, które je wywołują, dostają się do przechowalni wraz z zakażonymi korzeniami lub resztkami liści. Najpopularniejsze choroby korzeni marchwi to:
- Zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum) — ogólnie mówiąc jest obserwowana powszechnie. Grzyb nie wytwarza zarodników, tworzy grzybnię z grudkami czarnych sklerocjów, które są przetrwalnikami. Z nich wyrastają zarodniki workowe infekujące rośliny w okresie wegetacji.
- Szara pleśń (Botrytis cinerea) produkuje zarodniki konidialne. Skutkiem tego dochodzi do zakażenia marchwi na polu.
- Mokra zgnilizna korzeniowych pojawia się już na polu i infekuje marchew w warunkach temperatury w zakresie 18–30°C oraz wysokiej wilgotności.
- Jeśli chodzi o alternariozę korzeni marchwi, nie jest ona powszechną chorobą. Grzyb Alternaria spp., sprawca choroby, wytwarza zarodniki konidialne rozwlekające alternariozę.
Choroby te wtórnie rozwijają się w przechowalniach, za pośrednictwem czynników infekcyjnych przenoszonych z chorych korzeni.
Szczegółowe informacje o poszczególnych chorobach znajdziesz w dziale: warzywa polowe.
Choroby przechowalnicze marchwi — objawy
Symptomy zgnilizny twardzikowej tak naprawdę są łatwe do diagnozy z uwagi na puszystą, białą grzybnię z towarzyszeniem grudek sklerocjów. Równie łatwy do identyfikacji jest grzyb B. cinerea, sprawca szarej pleśni. Tworzy szary, aksamitny nalot zarodnikującej grzybni. Objawy bakteriozy również nie nastręczają trudności w rozpoznawaniu sprawcy, gdyż grzybnia nie towarzyszy zmianom na porażonych tkankach. Porażona marchew staje się miękka, a tkanka jest śluzowata i wydziela charakterystyczny odór. W przypadku alternariozy w czasie długotrwałego składowania powstają brunatno czarne, zagłębione plamy.
Podczas przechowywania, choroby korzeni marchwi ujawniają się po pewnym czasie od złożenia ich w miejscu składowania. Na dodatek, w niskiej temperaturze patogeny, które zainfekowały część tych roślin, rozwijają się bardzo wolno. Choroby przechowalnicze marchwi dają symptomy po dłuższym czasie w porównaniu do warunków w okresie wegetacji.
Niechemiczne metody zapobiegania
Na wiele tygodni przed złożeniem korzeni marchwi do przechowalni należy dokonać wielu zabiegów ograniczających rozwój chorób na polu, aby przechowywana marchew była od nich wolna. Z innych metod ograniczania chorób przechowalniczych marchwi w każdym razie to możemy zrobić:
- zaprawiać nasiona środkiem Maxim 480 FS;
- stosować prawidłowy płodozmian;
- unikać stanowisk zacienionych;
- wykonać głęboką orkę;
- zwalczać chwasty;
- w przechowalniach, chłodniach stosować odkażanie;
- stosować biologiczne środki zawierające Coniothyrium minitans, czy Bacillus subtilis.
Choroby korzeni marchwi — metody chemiczne
Opisane choroby przechowalnicze marchwi można ograniczać. Trzeba jednak wdrażać ochronę w okresie wegetacji warzyw, zgodnie z zaleceniami, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony przedzbiorczej (tab. 1).
Tabela 1. Wykaz grup fungicydów dopuszczonych do stosowania w okresie wegetacji w uprawie marchwi
Zgnilizna twardzikowa | Szara pleśń | Alternarioza | Bakterioza |
karboksylamidy + triazole, anilopirymidyny + fenylopirole,
anilidy + triazole
|
anilinopirymidyny + fenylopirole | strobiluriny
anilopirymidyny anilopirymidyny + fenylopirole karboksyamidy + triazole anilidy + strobiluriny pochodne aniliny triazole + anilidy strobiluriny + triazole triazole miedziowe |
Brak środków |
Czytaj również: Jak przechowywać marchew?
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
