Choroby przechowalnicze marchwi

Choroby przechowalnicze marchwi pojawiają się głównie jako następstwo infekcji roślin w okresie wegetacji. W warunkach przechowalni choroby rozprzestrzeniają się z chorych egzemplarzy na zdrowe korzenie. Przeczytaj jak chronić warzywa.

W artykule przedstawiamy najczęstsze patogeny i wyjaśniamy, jak się rozwijają. Dzięki tej wiedzy możemy łatwiej rozpoznać i zdiagnozować chorobę. Nie mówiąc już o tym, że da nam to możliwość dobrania odpowiedniej — niechemicznej bądź chemicznej — metody ochrony. Czy choroby korzeni marchwi w przechowalni możemy całkowicie wyeliminować?

Reklama

Najczęstsze patogeny marchwi i warunki ich rozwoju

Choroby przechowalnicze marchwi, a konkretnie patogeny, które je wywołują, dostają się do przechowalni wraz z zakażonymi korzeniami lub resztkami liści. Najpopularniejsze choroby korzeni marchwi to:

choroby przechowalnicze marchwi

Botrytis cinerea na marchwi.

  • Zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum) — ogólnie mówiąc jest obserwowana powszechnie. Grzyb nie wytwarza zarodników, tworzy grzybnię z grudkami czarnych sklerocjów, które są przetrwalnikami. Z nich wyrastają zarodniki workowe infekujące rośliny w okresie wegetacji.
  • Szara pleśń (Botrytis cinerea) produkuje zarodniki konidialne. Skutkiem tego dochodzi do zakażenia marchwi na polu.
  • Mokra zgnilizna korzeniowych pojawia się już na polu i infekuje marchew w warunkach temperatury w zakresie 18–30°C oraz wysokiej wilgotności.
  • Jeśli chodzi o alternariozę korzeni marchwi, nie jest ona powszechną chorobą. Grzyb Alternaria spp., sprawca choroby, wytwarza zarodniki konidialne rozwlekające alternariozę.

Choroby te wtórnie rozwijają się w przechowalniach, za pośrednictwem czynników infekcyjnych przenoszonych z chorych korzeni.

Szczegółowe informacje o poszczególnych chorobach znajdziesz w dziale: warzywa polowe.

Choroby przechowalnicze marchwi —  objawy

Symptomy zgnilizny twardzikowej tak naprawdę są łatwe do diagnozy z uwagi na puszystą, białą grzybnię z towarzyszeniem grudek sklerocjów. Równie łatwy do identyfikacji jest grzyb B. cinerea, sprawca szarej pleśni. Tworzy szary, aksamitny nalot zarodnikującej grzybni. Objawy bakteriozy również nie nastręczają trudności w rozpoznawaniu sprawcy, gdyż grzybnia nie towarzyszy zmianom na porażonych tkankach. Porażona marchew staje się miękka, a tkanka jest śluzowata i wydziela charakterystyczny odór. W przypadku alternariozy w czasie długotrwałego składowania powstają brunatno czarne, zagłębione plamy.

Podczas przechowywania, choroby korzeni marchwi ujawniają się po pewnym czasie od złożenia ich w miejscu składowania. Na dodatek, w niskiej temperaturze patogeny, które zainfekowały część tych roślin, rozwijają się bardzo wolno. Choroby przechowalnicze marchwi dają symptomy po dłuższym czasie w porównaniu do warunków w okresie wegetacji.

Niechemiczne metody zapobiegania

Choroby korzeni marchwi

Zgnilizna twardzikowa na marchwi po przechowaniu.

Na wiele tygodni przed złożeniem korzeni marchwi do przechowalni należy dokonać wielu zabiegów ograniczających rozwój chorób na polu, aby przechowywana marchew była od nich wolna. Z innych metod ograniczania chorób przechowalniczych marchwi w każdym razie to możemy zrobić:

  • zaprawiać nasiona środkiem Maxim 480 FS;
  • stosować prawidłowy płodozmian;
  • unikać stanowisk zacienionych;
  • wykonać głęboką orkę;
  • zwalczać chwasty;
  • w przechowalniach, chłodniach stosować odkażanie;
  • stosować biologiczne środki zawierające Coniothyrium minitans, czy Bacillus subtilis.

Choroby korzeni marchwi — metody chemiczne

Opisane choroby przechowalnicze marchwi można ograniczać. Trzeba jednak wdrażać ochronę w okresie wegetacji warzyw, zgodnie z zaleceniami, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony przedzbiorczej (tab. 1).

Tabela 1. Wykaz grup fungicydów dopuszczonych do stosowania w okresie wegetacji w uprawie marchwi

Zgnilizna twardzikowa Szara pleśń Alternarioza Bakterioza
karboksylamidy + triazole, anilopirymidyny + fenylopirole,

 anilidy + triazole 

 

anilinopirymidyny + fenylopirole strobiluriny

anilopirymidyny

anilopirymidyny + fenylopirole

karboksyamidy + triazole

anilidy + strobiluriny

 pochodne aniliny

triazole + anilidy

strobiluriny + triazole

triazole

miedziowe

Brak środków

Czytaj również: Jak przechowywać marchew?

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *