Chorwacka szynka chroniona

Do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych dopisana została chorwacka szynka z udźca wieprzowego. Co ją wyróżnia?

Do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) pod nazwą „Drniški pršut” dopisana została chorwacka szynka z udźca wieprzowego, której proces produkcji trwa co najmniej rok.

„Drniški pršut” wytwarza się wyłącznie ze świeżych udźców wieprzowych, które, oprócz chłodzenia w temperaturze od -1°C do +4°C, nie mogą być mrożone ani poddawane innym procesom konserwacji. Produkcję szynki charakteryzuje szczególna metoda wędzenia z wykorzystaniem drewna buka i grabu, suchego drewna jałowca, drewna i łupin migdałowca oraz kocanek piaskowych, co nadaje dymowi szczególny aromat. Wszystkie etapy produkcji szynki muszą odbywać się na obszarze geograficznym w żupanii Šibenik-Knin, w granicach administracyjnych miasta Drniš oraz sąsiednich gmin Promina, Ružić, Unešić i Biskupija. Panuje tam szczególny mikroklimat śródziemnomorski zmienny.

Swój szczególny charakter szynka „Drniški pršut” zawdzięcza wyjątkowym cechom, takim jak lekko słonawy smak, delikatny aromat dymu i poziom wysuszenia, które są wynikiem tradycyjnej metody produkcji i dostosowania jej do lokalnego klimatu oraz ugruntowanej renomy i znaczenia na rynku krajowym i zagranicznym.

Cechami charakterystycznymi szynki są: brak kości miednicy i nóżek, brak skóry i tłuszczu po wewnętrznej stronie uda oraz równo zaokrąglona krawędź. Szynka nie może mieć widocznych zewnętrznych uszkodzeń, ale na jej powierzchni może pojawić się cienka warstwa pleśni. Po pokrojeniu szynka ma jednolite, intensywne zabarwienie rubinowe, z wyjątkiem białych elementów tkanki tłuszczowej. Charakteryzuje ją wyraźny zapach dojrzałej, lekko wędzonej, suszonej wieprzowiny. Typowy poziom wysuszenia nadaje szynce wyjątkową konsystencję i ułatwia krojenie i gryzienie. Szynka ma wyraźny słono-słodkawy charakterystyczny zapach i smak.

Chów trzody chlewnej z pomysłem

Czy jest recepta na to, by trzoda chlewna przynosiła i zysk, i… satysfakcję? Na ten temat rozmawiamy z Mistrzem Agroligi 2016!

18 marca 2017

Lizawki dla bydła: jakie wybrać dla opasów?

Jakie składniki mineralne powinny znajdować się w lizawce dla bydła mięsnego? Jak dobrać odpowiednią dla naszego stada formę?

20 marca 2017

Konferencja Narodowy Dzień Świni: o czym będzie mowa?

Aktualna sytuacja na rynku, innowacje technologiczne, odszkodowania za ASF... O czym jeszcze będzie mowa podczas Narodowego Dnia Świni?

21 marca 2017