Czy bakterie azotowe działają? Wnioski po sezonie 2024

fot. AgroFakt.pl

Czy bakterie azotowe działają? Na tak postawione pytania trudno odpowiedzieć w kilku zdaniach, bo i preparatów zawierających bakterie azotowe jest na rynku sporo. Skupmy się zatem na jednym szczepie – Gluconacetobacter diazotrophicus.

Rosnące zainteresowanie biopreparatami w rolnictwie doprowadziło w ostatnich latach do szerokiego zastosowania produktów zawierających bakterie azotowe. Jednym z takich preparatów jest Encera bazująca na bakteriach Gluconacetobacter diazotrophicus. Choć na wyniki plonowania kukurydzy czy buraków cukrowych musimy jeszcze chwilę poczekać, już teraz można wyciągnąć istotne wnioski dotyczące efektywności tego preparatu w innych uprawach.

Reklama

Bakterie azotowe Gluconacetobacter diazotrophicus – jak działają?

Bakterie azotowe Gluconacetobacter diazotrophicus odgrywają istotną rolę w naturalnym dostarczaniu azotu roślinom. Ich cechą dystynktywną jest zdolność wnikania bezpośrednio do komórek roślinnych, co czyni je wyjątkowo efektywnymi. Dzięki odpowiednim rozmiarom oraz aktywności enzymów bakterie te mogą kolonizować zarówno przestrzenie międzykomórkowe, jak i wnętrza komórek roślinnych, co pozwala im na bezpośrednie udostępnianie azotu właśnie tam, gdzie jest on potrzebny.

Proces ten znacząco wspiera wzrost roślin, poprawiając ich kondycję i zdolność do radzenia sobie w trudnych warunkach atmosferycznych​. Warto w tym miejscu przypomnieć, że odżywianie roślin azotem z użyciem właśnie tych bakterii jest efektywne nawet w warunkach utrudniających roślinom na czerpanie tego makroelementu z zasobów glebowych.

Stosowanie produktu Encera w zbożach

Badania prowadzone w 2024 roku w kilkunastu wielkoobszarowych gospodarstwach rolnych wykazały, że zastosowanie preparatu Encera znacząco wpływa na wzrost plonów.

– W bieżącym sezonie odnotowaliśmy bardzo dobre rezultaty stosowania Encery w zbożach. Kontrolowane zastosowania na polach produkcyjnych pozwoliły na zwiększenie plonu pszenicy średnio o 450 kg/ha – mówi dr inż. Jakub Wyrostek koordynujący badania polowe z ramienia Sumi Agro Polska.

Bakterie azotowe w uprawie kukurydzy

W przypadku kukurydzy, zastosowanie Encery również przyniosło zadowalające wyniki. Badania prowadzone w 2023 r. wykazały, że zastosowanie preparatu pozwalało zwiększyć plon kukurydzy o 7%.

– Jeszcze nie dysponujemy wynikami plonowania kukurydzy za 2024 r., jednak już dziś możemy powiedzieć, że Encera znacząco wpłynęła na wysokość roślin, zawartość chlorofilu oraz wskaźnik NDVI – zapewnia Jakub Wyrostek

Bakterie azotowe na ziemniaki – wyniki

Encera wspiera rośliny w wiązaniu azotu z atmosfery, co pozwala zwiększać wydajność upraw. Wyniki z poprzednich lat wskazują na wzrost plonu ziemniaków po zastosowaniu Encery o ponad 12%​.

– Ziemniaki bardzo dobrze reagują na aplikacje bakterii Gluconacetobacter diazotrophicus. Ubiegłoroczne rezultaty pokazywały to jednoznacznie. Dzięki udoskonalaniu takich szczegółów jak choćby termin aplikacji Encery osiągnęliśmy wzrost plonu ziemniaka o 4,5 t z hektara. – wyjaśnia dr Daniel Zawada, Dyrektor Działu Rejestracji i Rozwoju Produktów Sumi Agro Polska

Buraki cukrowe a stosowanie bakterii azotowych

Buraki cukrowe to kolejna uprawa, w której badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, potwierdziły, że zastosowanie bakterii Gluconacetobacter diazotrophicus dało pozytywne wyniki.

W sezonie 2023 wykazano wzrost plonu korzeni o ponad 11 t/ha oraz wyższą zawartość cukru w burakach​. Te efekty są wynikiem lepszego odżywienia roślin azotem, co przełożyło się na ich większą odporność na stresy środowiskowe.

– W sezonie 2024, spodziewamy się bardzo dobrych rezultatów stosowania Encery w burakach cukrowych. Nasz optymizm wynika z obserwacji prowadzonych przez cały okres wegetacji. Wskazywały one jednoznacznie na większą dynamikę wzrostu roślin, na które aplikowana była Encera. Obecnie trwają zbiory buraków cukrowych, ale z analizą wyników musimy poczekać do zakończenia kampanii cukrowej. Rezultaty z różnych regionów i różnych terminów zbioru dadzą najpełniejszy obraz, natomiast pierwsze tegoroczne wyniki z doświadczeń na dużych powierzchniach wskazują na wzrost plonu o 6 ton (11%).– wyjaśnia dr inż. Jakub Wyrostek

Bakterie azotowe na rzepak

Rzepak ozimy, podobnie jak ziemniaki, ma ogromny potencjał do wykorzystania bakterii azotowych zawartych w produkcie Encera. W badaniach rzepak traktowany Encerą odznaczał się lepszą zdrowotnością, większą zawartością chlorofilu oraz wyższą odpornością na stresy środowiskowe. To czynniki kluczowe dla finalnego wyniku uprawy.

– Tegoroczne wyniki plonowania rzepaku po zastosowaniu Encery są wręcz spektakularne, odnotowano średni wzrost plonu o 400 kg/ha. Były również takie lokalizacje, w których odnotowaliśmy wzrost plonu nawet o 700 kg z ha – relacjonuje dr Daniel Zawada z Sumi Agro Polska.

W uprawach ozimych, w tym właśnie w rzepaku, preparat Encera oprócz stosowania wiosną, może być aplikowany także jesienią.

– Badania prowadzone w 2023 roku pozwoliły uzyskać również pozytywne efekty jesiennej aplikacji. Analiza roślin wiosną 2024 dała jednoznaczne wyniki świadczące o pozytywnym wpływie bakterii Gluconacetobacter diazotrophicus na zawartość chlorofilu oraz biomasę przezimowanych roślin co zdecydowanie ułatwiło im wiosenny start wegetacji. Tożsame wyniki uzyskano w pszenicy ozimej – tłumaczy dr inż. Jakub Wyrostek

Czy bakterie azotowe działają? – podsumowanie

Wnioski z dotychczasowych badań oraz obserwacje bieżącego sezonu wskazują na wysoką skuteczność bakterii Gluconacetobacter diazotrophicus w różnych uprawach. Produkt Encera bez wątpienia jest rozwiązaniem, które umożliwia zwiększenie plonów bez intensyfikacji nawożenia mineralnego.

Chociaż większość wyników ze zbiorów buraków i kukurydzy w 2024 roku jest jeszcze przed nami, dotychczasowe analizy sugerują, że zastosowanie bakterii azotowych Gluconacetobacter diazotrophicus w rolnictwie ma ogromny potencjał na przyszłość.

ENCERA WG – nowa formulacja od 2025 r.

Od 2025 roku preparat ENCERA dostępny jest w nowej, wygodniejszej formulacji granulowanej jako ENCERA WG. To zmiana, która przynosi użytkownikom szereg korzyści – nowa forma ma dłuższy okres przydatności (2 lata zamiast 12 miesięcy), jest łatwiejsza w transporcie i magazynowaniu, a także dostępna w mniejszych, dopasowanych do różnych areałów opakowaniach. ENCERA WG dostępna jest teraz w opakowaniach na 0,5 i na 4 ha.

Dzięki temu ENCERA WG staje się bardziej dostępna również dla mniejszych gospodarstw, w tym sadowniczych i ogrodniczych. Co ważne, produkt nadal opiera się na sprawdzonych bakteriach Gluconacetobacter diazotrophicus, które wspomagają wiązanie azotu atmosferycznego, poprawiają zdrowotność roślin i zwiększają ich odporność na stres środowiskowy. 

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *