Dni Pola FUTTER NOVA za nami!

Rolnictwo staje się coraz bardziej nowoczesne. Sprawdź, jak było podczas II Dni Pola: FUTTER NOVA. Co mówili rolnicy?

Rolnictwo staje się coraz bardziej nowoczesne. Właściciele gospodarstw zdają sobie sprawę z tego, że tylko postęp pozwoli im na sprostanie konkurencji na unijnym rynku.

–W dzisiejszym rolnictwie, w dzisiejszym świecie postępu i technologii nie ma odwrotu od nowoczesności, nowoczesnego sprzętu, przede wszystkim od takich pokazów, prelekcji – mówi Roman Gajowy, rolnik z Pakosławia.

Mimo deszczowej jesiennej pogody, ok. 100 rolników przyjechało na II w tym roku Dni Pola w Nepomucenowie k. Kobylina. Organizatorzy zaprezentowali nowinki techniczne oraz alternatywne źródła pasz w postaci międzyplonowej mieszanki pastewnej FUTTER NOVA 11.

– Jest to mieszanka międzyplonowa, wykorzystywana jako alternatywne źródło paszy. Musimy bardzo mocno pracować jako rolnicy i doradcy nad tym, aby poprawiać wynik ekonomiczny produkcji roślinnej i przede wszystkim zwierzęcej. Do tego szukamy alternatywnych rozwiązań – m.in. ta mieszanka międzyplonowa, która jest uprawiona jako dodatkowa uprawa w sezonie wegetacyjnym, która daje nam bardzo dobrej jakości, wydajny plon, z czego zrobimy docelowo paszę. Poprawia nam to bardzo dobrze wynik ekonomiczny, ponieważ ograniczamy wydatki związane z produkcją paszy w gospodarstwie – opowiada Wojciech Styburski, Biuro Doradztwa Rolniczego Styburski & Goliński z Kobylina.

Mimo deszczowej jesiennej pogody, ok. 100 rolników przyjechało na II w tym roku Dni Pola w Nepomucenowie k. Kobylina.

– Staramy się tak dobierać składniki nasienne, czyli mówię tu o składnie FUTTER NOVA 11 poprzez ojca doświadczenia, Ryszarda w kooperacji z Wojtkiem Styburskim aby powstał jak najwłaściwszy jak najbardziej dający potencjał rolny produkt. Musimy szukać rezerw, musimy szukać oszczędności. Musimy maksymalnie wyciągać z ziemi to, co możemy, czyli obcinać koszty i utrzymywać w dobrej kulturze gospodarstwo rolne – komentuje Łukasz Waltmann, Agro-Centnas z Pogorzeli.

– Pomagamy rolnikom, realizujemy różnego rodzaju wsparcie z funduszu unijnych, także zajmujemy się obsługą merytoryczną prowadzenia gospodarstwa rolnego – dodał pan Wojciech.

Podczas takich imprez jak Dni Pola, rolnicy zapoznają się z nowościami z zakresu agrotechniki i żywienia zwierząt.

– Warto było przyjechać, zobaczyć jak ta trawa wyrosła, choć warunki, chociaż był siew opóźniony, warunki były jakie były, sucha jesień. Jak na taką jesień, jaka jest to trawa i tak ładnie porosła – mówi Michał Wąsowicz, rolnik z Zalesia Wielkiego.

 Planuję rozwinąć swoje gospodarstwo, które przekazuje mi tata, szukam nowych maszyn, którymi będę starał się usprawnić pracę w swoim gospodarstwie – dodał Dawid Robakowski, rolnik z Nepomucenowa.

Oprócz organizatorów imprezy, ich partnerzy również zaprezentowali swoją ofertę, którą dopiero wprowadzają na rynek.

Oprócz organizatorów imprezy, ich partnerzy również zaprezentowali swoją ofertę, którą dopiero wprowadzają na rynek.

– Zajmuję się produkcją paszy, dodatków mineralno-witaminowych, preparatów mlekozastępczych. Oprócz tego współpracujemy z hodowcami, proponujemy im analizy kiszonek, żeby poprawić jakość, wydajność zwierząt – mówił Michał Lipka, firma Dolfos z Piotrkowa Trybunalskiego.

– Chcemy zaprezentować swoje produkty, mimo że okres kiszenia już się kończy, ale przez cały czas podkreślamy jak bardzo ważna jest jakość kiszonki i do tego preparaty do zakiszania, bo to jest podstawa w żywieniu bydła – dobra kiszonka – a z tym wielu naszych hodowców ma jeszcze problemy. Na własnym przykładzie pokazujemy, że mając dobrą kiszonkę możemy żywić nawet 1300 krów i mieć wydajność ok. 13 tys. kg mleka – mówi dr Ryszard Kujawiak, firma Sano Nowoczesne Żywienie Zwierząt.

Przyjechaliśmy tutaj znaleźć gospodarstwa dla naszych nowych usług, które będziemy proponowali od przyszłego sezonu, czyli rolnictwo zrównoważone i rolnictwo ekologiczne – dodał Maciej Majewski, firma doradcza FreshMazovia z Warki.

Choć pogoda nie pozwoliła na pokazanie maszyn podczas koszenia użytków zielonych i siewu pszenicy, goście byli bardzo zainteresowani nowoczesnym sprzętem i innowacyjnymi rozwiązaniami.

– Zawsze można coś się dowiedzieć. Jest się na topie – mówi Michał Wąsowicz, rolnik z Zalesia Wielkiego.

– Ciekawa sprawa, dużo nowości, ciekawa rzecz. Nie można prowadzić nowoczesnej produkcji bez nowoczesnego sprzętu – mówi Roman Gajowy, rolnik z Pakosławia.

Goście imprezy plenerowej mogli również skosztować innowacyjnej wieprzowiny z grilla w systemie jakość PQS.

Kolejne Dni Pola w okolicy Kobylina planowane są na wiosnę.

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016

Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

Temperatura ma istotny wpływ na efektywność działania herbicydów. Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

2 grudnia 2016

Czy można zwalczać chwasty w zbożach w grudniu?

Oczywiste jest, że chwasty są poważnym zagrożeniem dla rosnących na roli zbóż. Czy jednak opryski w grudniu są uzasadnione?

28 listopada 2016