PATRON SERWISU: Blattin

Trwa nabór wniosków o dopłaty do przechowalnictwa

Od 4 stycznia Agencja Rynku Rolnego przyjmuje wnioski o dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny.

Do dnia dzisiejszego Agencja zarejestrowała 41 ważnych wniosków od przedsiębiorców, których łączna kwota opiewa na 4233 tony wieprzowiny. Z tej liczby wnioski na przechowywanie przez 90 dni dotyczą 1160 ton, 120 – 691 ton oraz 150 – 2382 ton. Okres najdłuższej możliwości przechowywania za dopłatą cieszy się obecnie największą popularnością.

Nieustannie spływają do nas kolejne wnioski i mogę powiedzieć, że sytuacja rozwija się bardzo dynamicznie. Z odzewu, z jakim spotkała się możliwość dopłat, można śmiało wnioskować, że rolnicy są nimi zainteresowani – mówi Nina Mirgos-Kilanowska, rzeczniczka prasowa ARR.

Wniosek o dopłatę może złożyć każdy przedsiębiorca, który ma siedzibę i jest zarejestrowany na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT, zapewni chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski oraz jest wpisany do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.

Na koniec należy dodać, że pomoc dotyczy jedynie przechowalnictwa tuszy/półtuszy wieprzowych lub elementów powstałych z rozbioru półtusz wieprzowych. Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową, wynosi 10 ton dla produktów bez kości i 15 ton dla pozostałych.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *