Encera – opinie rolników na temat bakterii azotowych
Bakterie azotowe na nowo. W obliczu wyzwań, przed którymi stoi współczesne rolnictwo, innowacyjne rozwiązania stają się kluczowe dla zwiększenia efektywności i rentowności upraw. Jednym z takich rozwiązań jest Encera, preparat wykorzystujący naturalne procesy biologiczne do dostarczania roślinom azotu.
Na podstawie opinii rolników, którzy zdecydowali się na wdrożenie tego produktu w swoich gospodarstwach w 2023 roku, przygotowaliśmy artykuł, aby przybliżyć realne korzyści płynące z użycia Encery. Produkt ten zawiera nowe na rynku bakterie Gluconacetobacter diazotrophicus. Wyróżniają się one wysoką efektywnością odżywiania roślin azotem. To między innymi zasługa wyjątkowo niewielkich rozmiarów tych mikroorganizmów. Dzięki temu są one w stanie wnikać do wnętrza komórek roślinnych i tam „na miejscu” asymilować azot atmosferyczny i udostępniać go roślinom.
Spis treści
Szybki wzrost i lepsza kondycja roślin
Rolnicy podkreślają, że po zastosowaniu Encery zauważają szybszy wzrost roślin oraz ich lepszą kondycję. Andrzej Szurek, prowadzący gospodarstwo rolne w Nadrybiu Ukazowym, podzielił się swoimi spostrzeżeniami – Kukurydza rosła szybciej, a liście były bardziej zielone. Po stresie temperaturowym rośliny były w wyraźnie lepszej kondycji – stwierdził rolnik.
Podobne doświadczenia ma Marian Drączkowski z Mienian, który zauważył ewidentną poprawę zieloności roślin po zastosowaniu Encery w pszenicy ozimej.
Encera – większe plony
Wielu rolników zwraca uwagę na zwiększenie plonów dzięki użyciu Encery. Dariusz Siejko z Sahrynia odnotował, że cześć pola pszenicy ozimej, na którą aplikował Encerę, miała wynik lepszy o pół tony na hektar. Łukasz Wileński, reprezentujący Zakład Produkcyjno-Doświadczalny „BAŁCYNY”, podkreślił – Encera skutecznie wsparła rozwój pszenicy, co niewątpliwie przełożyło się na wysokość plonu.
Bakterie azotowe występujące w Encerze przyczyniają się do wzrostu plonu oraz kondycji roślin na potencjalny stres. Ponadto, co być może jest najważniejsze, optymalizują proces nawożenia.
Wytrzymałość na stres i suszę
Encera zbiera również pozytywne opinie, jeśli chodzi o zwiększenie tolerancji roślin na stres wywołany niedoborami wody. Jak mówi Sławomir Suchorowiec z Agro-Sta, różnica w kondycji roślin jęczmienia ozimego i pszenicy była w czasie suszy zdecydowanie widoczna. Michał Sulima ze Stadniny Koni Nowielice zauważył pozytywny wpływ Encery na buraki cukrowe. – W czasie upałów i suszy, rośliny miały większy wigor w porównaniu do tych, które Encery nie dostały – stwierdził jednoznacznie Michał Sulima.
Encera – opinie
Podsumowując, rolnicy są zgodni, że warto było zastosować ten preparat w swoich uprawach. Deklarują też używanie Encery w kolejnych sezonach, na większych areałach niż podczas wdrożenia. Robert Krók z gospodarstwa Lewiński sp. z o.o. w Strzelęcinie, podkreśla – Efekt zastosowania Encery był bardzo dobry. Dlatego polecam ten preparat innym plantatorom ziemniaków. Sylwester Stachowiak z Nieledewa dodaje, że dzięki Encerze zebrał 10 ton pszenicy z hektara, mimo że zastosował o 40 kg/ha azotu mniej. Podczas gdy typowy plon na jego polach to 8,5 – 9 t/ha.
W artykule przedstawiliśmy rzeczywiste doświadczenia i opinie rolników, którzy zdecydowali się na zastosowanie Encery w poprzednim sezonie. Ich wspólne wnioski wskazują, że preparat ten oferuje szereg korzyści, takich jak szybszy wzrost roślin, lepsza ich kondycja, zwiększona tolerancja na stres oraz suszę, a przede wszystkim – wyższe plony. Encera, wykorzystując naturalne procesy biologiczne, jest więc wartościowym narzędziem w dążeniu do zwiększenia efektywności produkcji rolniczej.
Przeczytaj też: Encera w uprawie pszenicy ozimej – bakterie azotowe a wysokość plonu
Czytaj również:
https://www.agrofakt.pl/encera-sc-mikrobiologiczne-wsparcie-nawozenia/
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!