Kukurydza: jak wygląda w przededniu żniw?

Kukurydza: jak wygląda w przededniu żniw?

Kukurydza potrzebuje wody w połowie lata. W efekcie dużego letniego deficytu wody i punktowego rozkładu opadów mamy ogromne zróżnicowanie plantacji kukurydzy: od słabych i niewyrośniętych, poprzez ładne tylko na oko pola, do bardzo dobrych plantacji.

W ocenie Polskiego Związku Producentów Kukurydzy mamy obecnie najtrudniejszy od wielu lat rok, jeśli chodzi o uprawę kukurydzy. W przededniu żniw łany, na których rośnie kukurydza, w poszczególnych regionach Polski wyglądają bardzo różnie – od złych do całkowicie dobrych. Wszystko zależy od warunków pogodowo-agrotechnicznych.

W efekcie dużego letniego deficytu wody i punktowego rozkładu opadów mamy ogromne zróżnicowanie plantacji kukurydzy.

Genezą wszystkich problemów związanych z uprawą kukurydzy są nierównomierne opady. Jeśli chcemy mieć dobre plony, to powinniśmy, jak zaznacza PZPK, w wielu miejscach w naszym kraju nawadniać plantacje.

W okresie wegetacji (czyli od maja do końca września) kukurydza potrzebuje u nas bowiem ok. 250 mm opadów. Okres krytyczny w zaopatrzeniu tej rośliny w wodę to 25 dni przed i 15 dni po kwitnieniu. Łącznie jest to ok. 40 dni między 25 czerwca a 15 sierpnia (w zależności od odmiany). W tym czasie opady powinny dostarczyć przynajmniej 100 mm wody, a w przypadku wysokich temperatur: 150 mm.

Podkreślić trzeba, że kukurydza potrzebuje wody w połowie lata, w przeciwieństwie do zbóż, które pobierają dużo wody w maju–czerwcu, korzystając po części z tzw. wody zimowej. – informuje prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. – W efekcie dużego letniego deficytu wody i punktowego rozkładu opadów mamy ogromne zróżnicowanie plantacji kukurydzy: od bardzo słabych i niewyrośniętych (przez braki wody na początku lipca); poprzez ładne na oko pola, ale przedwcześnie zaschnięte i z drobnymi kolbami; do bardzo dobrych plantacji – tam, gdzie dopisały opady, a dobra odmiana i odpowiednia agrotechnika pozwoliły w pełni wykorzystać potencjał kukurydzy – podsumowuje.

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Jesienne odchwaszczanie zbóż – mogą pojawić się problemy

Odchwaszczanie zbóż jesienią ogranicza nakłady ponoszone na wiosenną ochronę. W tym roku walka z chwastami może być jednak utrudniona ze względu na pogodę

19 października 2017

Grupa producencka Idealsad, czyli zdrowe jabłka z gminy Rybno

Grupy sadownicza Idealsad oprócz sprzedaży jabłek na rynek krajowy, do sklepów detalicznych i do supermarketów, dostarcza owoce także do palcówek szkolnych

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij