Mączniak rzekomy dyniowatych na ogórku

fot. Agnieszka Włodarek

Mączniak rzekomy to jedna z najgroźniejszych chorób ogórka. Wywołuje ją organizm grzybopodobny Pseudoperonospora cubensis. Może przyczynić się całkowitej straty plonu. Dowiedz się, jak nie dopuścić do pojawienia się patogenu na plantacji. 

Objawy chorobowe w naszym kraju mogą pojawić się już na siewkach. Najczęściej jednak mączniak rzekomy pojawia się w drugiej połowie lipca lub na początku sierpnia. Na górnej stronie blaszki liściowej dostrzegalne są początkowo ograniczone nerwami, kanciaste, oliwkowo zabarwione lub jasnożółte plamy. Wraz z rozwojem choroby plam przybywa, zajmując w szybkim tempie całą powierzchnię liścia. Ich wnętrze brązowieje i zasycha. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza na dolnej stronie blaszki liściowej, w miejscu powstałej nekrozy widoczne jest ciemnoszare zarodnikowanie P. cubensis.

Reklama

Warunki rozwoju

Optymalne warunki pogodowe dla rozwoju sprawcy choroby zachodzą, gdy temperatura utrzymuje się w zakresie: 25–30ºC w dzień i 10–15ºC w nocy. Mączniak rzekomy lubi też wysoką wilgotność powietrza, spowodowaną długotrwałymi opadami, rosą, mgłą. Faktem jest, że powstałe zarodniki sporangialne patogena są z łatwością rozprzestrzeniane z prądami powietrza i kroplami wody.

Mączniak rzekomy — zwalczanie

Pokrótce elementami niechemicznej ochrony ogórka przed mączniakiem rzekomym są:

  • wprowadzanie do uprawy odmian odpornych lub tolerancyjnych;
  • wybór stanowiska do uprawy z dala od zbiorników wodnych.

W momencie zagrożenia pojawienia się na plantacji sprawcy choroby można zastosować fungicydy działające powierzchniowo. Na chwilę obecną są to na przykład środki zawierające miedź w postaci wodorotlenku miedzi, tlenochlorku miedzi, trójzasadowego siarczanu miedzi czy zawierające cyjazofamid.

W przypadku pojawienia się pierwszych objawów chorobowych, należy do ochrony ogórka wybierać dopuszczone do stosowania fungicydy działające wgłębnie, układowo/systemicznie lub translaminarnie. Aktualnie mączniak rzekomy najczęściej zwalczany jest poprzez stosowanie preparatów, które zawierają:

  • propamokarb;
  • dimetomorf i piraklostrobinę;
  • chlorowodorek propamokarbu i fluopikolid;
  • ametoktradynę i dimetomorf.

Więcej o chorobach głównych gatunków warzyw w dziale warzywa polowe.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *