Nowy nabór PROW: promuj swoje produkty!

Jesienią wystartuje program z harmonogramu PROW 2014–2020. Dzięki niemu będzie można promować swoje produkty poprzez m.in.: udział w targach, reklamę w telewizji, radio, internecie, materiały informacyjno-promocyjne, bilbordy.
Warto aplikować
Aby takie certyfikowane produkty np. sery czy wino były rozpoznawalne potrzebne są pieniądze na promocję. Uwypuklenie ich zalet poprzez dofinansowanie kampanii informacyjno-promocyjnej, pozwoli na dotarcie do konsumentów. Bezpośrednią korzyścią powinno być zwiększenie sprzedaży wysokojakościowych produktów rolnych i możliwość zwiększania ich produkcji w przyszłości.
– To, że istnieją unijne i krajowe systemy jakości, które pozwalają na wytworzenie wysokojakościowych produktów rolnych nie oznacza, że są one popularne a nawet po prostu znane w Polsce, co przekłada się na niezadowalającą producentów rolnych ich sprzedaż – twierdzi Jan Oleksiński, producent kozich serów w woj. warmińsko-mazurskim.

To, że w Polsce jest produkowana dobra i smaczna żywność nie oznacza, że jest ona skutecznie promowana.
Jeżeli grupa producencka w ramach systemów jakości wytwarza żywność lub produkt rolny przeznaczony do spożycia przez ludzi warto aplikować o środki z PROW 2014–2020 na Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym. Aktualny harmonogram PROW-u przewiduje nabory wniosków na wrzesień 2016 r. Dla uzyskania dofinansowania powinien być stworzony „zespół promocyjny” składający się z co najmniej 2 producentów.
Harmonogram przewiduje nabór dla Wsparcia działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym na wrzesień 2016 r.
– Pomoc jest przyznawana w formie refundacji do 70% tych kosztów. W obecnym okresie programowania ustanowiono limit, zgodnie z którym wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi nie więcej niż 2 500 000 zł – podaje biuro prasowe ARiMR.
Inaczej niż w poprzednim PROW
– Podmioty ubiegające się o wsparcie w ramach tego działania powinni zwrócić szczególną uwagę na fakt, że w trakcie realizacji Programu Beneficjentowi może zostać przyznana pomoc nie więcej niż 2 razy. W ubiegłym okresie Programowania nie było takich ograniczeń – podaje Zbigniew Roragiewicz p.o. zastępcy Dyrektora Biura Prasowego ARiMR. – W ubiegłym okresie programowania beneficjentami były grupy producentów, gdzie wszyscy członkowie posiadali stosowne certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w systemach jakości. Spółdzielnia natomiast mogła wytwarzać samodzielnie produkty lub środki spożywcze w ramach systemów jakości. Natomiast w obecnym okresie programowania o pomoc mogą się ubiegać grupy producentów rolnych, w których skład mogą wchodzić członkowie niewytwarzający produktów rolnych lub środków spożywczych (którzy nie mogą stanowić więcej niż 20% pozostałej liczby członków tej grupy) – dodaje.
Oznacza to, że w ramach PROW na lata 2014–2020, członkami grupy mogą być organizacje branżowe, organizacje miedzy branżowe, kółka rolnicze, izby gospodarcze, co w ubiegłym okresie programowania było niemożliwe. W ubiegłym okresie programowania beneficjentami działania były przede wszystkim spółdzielnie.
Złożone wnioski w latach 2007–2013
W ubiegłym okresie programowania działanie nie cieszyło się zbyt dużym powodzeniem, przyczyną takiego stanu rzeczy mógł być fakt, że beneficjentami działania informacyjno-promocyjnego były tylko grupy producentów składające się z członków, z których każdy posiadał stosowne certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w systemach jakości.

Nazwy produktów rolnych lub środków spożywczych powinny być wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
– W ramach realizacji PROW na lata 2007–2013 złożono 91 wniosków o przyznanie pomocy, w tym jeden wnioskodawca złożył 24 razy wniosek o przyznanie pomocy dotyczący tego samego przedsięwzięcia, które nie podlegało finasowaniu w ramach „Działania informacyjne i promocyjne”. Powyższe skutkowało tym, że w ubiegłym okresie Programowania w ramach tego działania zostały zrealizowane 33 operacje – podaje biuro prasowe ARiMR.
Każda formy prawna łączących się uczestników jest dobra np.: organizacja branżowa, organizacja międzybranżowa, organizacja producentów, grupa producentów, izba gospodarcza, stowarzyszenie, kółko rolnicze, spółdzielnia, rolnicze zrzeszenie branżowe, konsorcjum.
Wymagania co do uczestnictwa w systemie jakości
Nazwy produktów rolnych lub środków spożywczych powinny być wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. W porównaniu do poprzedniego PROW został rozszerzony katalog systemów jakości o niżej wymienione systemy:
- ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych np. prezentacji, etykietowania ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina,
- ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich
- „Pork Quality System”,
- „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”,
- „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”,
- „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”
Takie podejście umożliwi łatwiejsze tworzenie się grup producentów składających się z wielu indywidualnych producentów mogących promować swoje produkty, którzy będą mogli ubiegać się o wsparcie. Innymi słowy powinno sprawić zwiększenie zarówno atrakcyjności programu, jak i zainteresowania realizacją operacji informacyjno-promocyjnych.
