Nabór wniosków zakończony: co dalej?

Nabór wniosków zakończony: co dalej?

Nieco ponad 1 mld zł – o taką kwotę wnioskowało ponad 500 osób. Co dalej? Jakie są następne kroki ARiMR?

Do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach naboru o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój należącego do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 wpłynęło 531 wniosków, w których przetwórcy ubiegają się o przyznanie wsparcia w wysokości nieco ponad 1 mld zł.

Zakończył się nabór wniosków. ARiMR czeka jeszcze na wnioski o przyznanie wsparcia wysłane pocztą.

O dofinansowanie w tym naborze mogły starać się tylko zakłady zajmujące się przetwórstwem rolno-spożywczym oraz przedsiębiorstwa wprowadzające do obrotu artykuły spożywcze.

Teraz złożone wnioski zostaną poddane ocenie punktowej. Punkty będą przyznawane za przynależność do grupy czy organizacji producentów rolnych ich związków czy zrzeszeń, a także za to, że działalność prowadzona jest w formie spółdzielni. Oceniana też będzie realizacja innowacyjnych projektów, inwestycji związanych z ochroną środowiska naturalnego lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu, jak również uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości czy przetwarzania produktów rolnych pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych. Na dodatkowe punkty mogą też liczyć przedsiębiorcy, którzy prowadzić będą działalność na terenach objętych bezrobociem. Na podstawie liczby otrzymanych punktów zostanie przygotowana lista określająca kolejność przysługiwania pomocy. Minimalna liczba punktów, które trzeba uzyskać, żeby w ogóle kwalifikować się do otrzymania pomocy, w przypadku zakładów przetwórczych wynosi 6,5 pkt.

Ile wniosków przejdzie?

Co robić w wolnym czasie? Rolnicy podpowiadają!

Nie samą gospodarką żyje rolnik. W jaki sposób lubimy spędzać czas wolny?

15 października 2017

Żuławskie grupy sadownicze rozwijają skrzydła

Żuławskie nie jest kojarzone do tej pory z produkcją owoców. Jednak i tutaj powstają gospodarstwa i grupy sadownicze, które produkują spore ilości owoców.

6 października 2017

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij