Nieinfekcyjne choroby cebuli. Jak je rozpoznać?

fot. Dr Jan Sobolewski

Nieinfekcyjne choroby cebuli łatwo rozpoznać, gdy objawy są widoczne na zewnątrz. Jeśli zaś zaburzenia fizjologiczne wystąpią we wnętrzu cebuli, diagnoza sprawców jest utrudniona.

W jakich warunkach dochodzi do zaburzeń nieinfekcyjnych? Jak rozpoznać nieinfekcyjne choroby cebuli? Jak ograniczać ich występowanie? Tego dowiesz się z artykułu.

Reklama

Warunki powodujące nieinfekcyjne choroby cebuli

W zależności od rodzaju zaburzenia, warunki, które je powodują są następujące:

  • Oparzelina słoneczna. Spowodowana jest intensywnym nasłonecznieniem w czasie dosuszania cebuli po wyrwaniu na polu.
  • Przemarzanie cebuli. Uszkodzenia części nadziemnej cebul najczęściej występuje na plantacjach z siewu jesiennego w okresie zimowym, zaś cebul jesienią, po ich wykopaniu w okresie przymrozków.
  • Fitotoksyczność herbicydów. Zbyt późne, bądź niewłaściwe stosowanie herbicydów, zwłaszcza o działaniu kontaktowym, może usuwać warstwę woskową z powierzchni szczypioru, powodując niekorzystne zmiany.
  • Niedobór składników pokarmowych. Najczęściej wpływa hamująco na wzrost roślin oraz zmiany w wyglądzie roślin.

Objawy zaburzeń nieinfekcyjnych

Jakie są objawy poszczególnych zaburzeń nieinfekcyjnych? Symptomy te są następujące:

  • Silne nasłonecznienie powoduje poparzenia wierzchnich tkanek cebuli, które są miękkie, z charakterystycznym nieprzyjemnym zapachem. Na ogół miejsca te są zasiedlane przez bakterie lub grzyby.
  • Zamarznięte cebule po ich rozmrożeniu są przezroczyste i wodniste, przybierając szarawo-żółty odcień. Często wewnętrzne łuski są zniszczone, natomiast sąsiednie łuski okrywowe mogą nie wykazywać symptomów uszkodzenia przez mróz.
  • Niewłaściwe stosowanie herbicydów może powodować wiotczenie liści, bądź pojawianie się nekrotycznych plamek na szczypiorze. Często plantatorzy błędnie określają, jako sprawcę tych objawów czynnik infekcyjny.
  • Objawy niedoboru składników pokarmowych przedstawiono w tabeli.

Tabela. Objawy zaburzeń w uprawie cebuli wskutek niedoboru składników pokarmowych

Składnik pokarmowyObjawy niedoboru na roślinie
AzotZahamowanie wzrostu roślin

Przebarwianie liści na kolor jasnozielony

Zasychanie liści od wierzchołków

Liście wzniesione

Cebule mniejsze i wcześniej dojrzewają

FosforPowolny wzrost

Opóźnione dojrzewanie

Cebule o grubej szyjce

Liście zasychają od wierzchołka i są matowo zielone

PotasLiście ciemnozielone, a wierzchołki starszych liści więdną

Powierzchnia liści satynowa, z czasem papierowa

Chloroza, podobnie jak przy niedoborze azotu

MagnezPowolny wzrost

Starsze liście żółte na całej długości

Mangan

 

Powolny wzrost

Cebule o grubej szyjce

Chloroza na starszych liściach między nerwami

Szczypior się zwija, obumiera

Więcej artykułów w celu zwiększeniu wiedzy w temacie uprawy, chorób i szkodników cebuli znajdziesz w zakładce warzywa polowe.

Nieinfekcyjne choroby cebuli a dopuszczenie do obrotu

Nieinfekcyjne choroby cebuli zwiększają straty spowodowane zaburzeniami infekcyjnymi. W dużym nasileniu notowane są w niektóre lata. Przemrożona cebula nie powinna być dopuszczona do obrotu. Barwa cebuli musi być charakterystyczna dla odmiany. Dopuszczalne są niewielkie plamy na zewnętrznej suchej łusce.

Zapobieganie zaburzeniom nieinfekcyjnym cebuli

W przypadku występowania słonecznej pogody po wykopaniu cebuli, rośliny należy usunąć z bezpośredniego miejsca nasłonecznienia. Nie należy suszyć cebuli na słońcu w temperaturach przekraczających 29ºC. Aby nie dopuścić do przemarzania cebuli, należy przestrzegać terminu zbioru. Stosowanie opryskiwań środkami ochrony roślin powinno być poprzedzone zapoznaniem się z ich etykietami. Właściwe nawożenie roślin, najlepiej po analizie składu gleby na zasobność składników pokarmowych, zapewnia ich prawidłowy wzrost.

Zobacz również: Bakteriozy cebuli – dlaczego są groźne?

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *