Obce produkty tak, polskie nie?

Czy zagraniczne produkty naprawdę są cenniejsze od rodzimej, prawie nieprzetworzonej żywności? Czy są one nielegalne?

Walka o sprzedaż bezpośrednią trwa. Rolnicy są coraz bardziej oburzeni decyzjami rządu i wciąż nie mogą zrozumieć, dlaczego bardziej docenia się żywność zagraniczną, taką jak np. ślimaki, a rodzime produkty oznacza się statusem „żywności nielegalnej”.

Podczas gdy supermarkety legalnie sprzedają niezdrowe, pozbawione wartości odżywczych, pełne chemii i sprowadzane z dalekiego świata produkty spożywcze, najwyższej jakości, nisko przetworzona, lokalna żywność, wytwarzana przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne, ma prawny status „żywności nielegalnej”.

Dlatego zdaniem ICPPC konieczne są natychmiastowe zmiany. Tysiące małych i średnich gospodarstw rodzinnych znajduje się na skraju niewypłacalności. Tymczasem kolejne rządy regulują przepisy tak, aby nic się nie zmieniło, np. po ostatnich zmianach „wielkim hitem i dobrodziejstwem” nowego rozporządzenia jest możliwość sprzedaży siary, ślimaków i łownej zwierzyny.

Jakie jest zapotrzebowanie wśród konsumentów na powszechne kupowanie siary?! Czy Polacy ślimaków zjadają więcej niż kiełbas i serów?! Czy i kiedy nowy rząd odrzuci te absurdy? – pytają oburzeni rolnicy.

Czerń zbóż: groźny grzyb atakujący zboża

Czerń zbóż jest chorobą grzybową wywoływaną przez grzyby z gatunków: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Epicoccum. Jak się objawia?

20 stycznia 2017

Ochrona sadu przed mrozami: zabezpiecz swoje jabłonie!

Ochrona sadu przed mrozami to zabiegi, które zna każdy sadownik. Warto jednak sprawdzić, czy o niczym nie zapomnieliśmy!

21 stycznia 2017

Uprawa kukurydzy w Polsce: rejonizacja upraw

Kukurydza należy do najbardziej wydajnych i przydatnych rolnikowi roślin uprawnych. A jak wygląda uprawa kukurydzy w Polsce?

18 stycznia 2017