Obce produkty tak, polskie nie?

Czy zagraniczne produkty naprawdę są cenniejsze od rodzimej, prawie nieprzetworzonej żywności? Czy są one nielegalne?

Walka o sprzedaż bezpośrednią trwa. Rolnicy są coraz bardziej oburzeni decyzjami rządu i wciąż nie mogą zrozumieć, dlaczego bardziej docenia się żywność zagraniczną, taką jak np. ślimaki, a rodzime produkty oznacza się statusem „żywności nielegalnej”.

Podczas gdy supermarkety legalnie sprzedają niezdrowe, pozbawione wartości odżywczych, pełne chemii i sprowadzane z dalekiego świata produkty spożywcze, najwyższej jakości, nisko przetworzona, lokalna żywność, wytwarzana przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne, ma prawny status „żywności nielegalnej”.

Dlatego zdaniem ICPPC konieczne są natychmiastowe zmiany. Tysiące małych i średnich gospodarstw rodzinnych znajduje się na skraju niewypłacalności. Tymczasem kolejne rządy regulują przepisy tak, aby nic się nie zmieniło, np. po ostatnich zmianach „wielkim hitem i dobrodziejstwem” nowego rozporządzenia jest możliwość sprzedaży siary, ślimaków i łownej zwierzyny.

Jakie jest zapotrzebowanie wśród konsumentów na powszechne kupowanie siary?! Czy Polacy ślimaków zjadają więcej niż kiełbas i serów?! Czy i kiedy nowy rząd odrzuci te absurdy? – pytają oburzeni rolnicy.

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017

Przędziorek owocowiec – lustracja sadu

Przędziorek owocowiec jest częstym, nieproszonym gościem w sadach. Jak rozpoznać przędziorka i jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?

14 lutego 2017

Grupy producentów owoców i warzyw pod specjalnym nadzorem

Wykryto nieprawidłowości finansowe, w wyniku których weryfikacji poddawane są grupy producentów owoców i warzyw. Do kogo zapuka komornik?

13 lutego 2017