Obce produkty tak, polskie nie?

Czy zagraniczne produkty naprawdę są cenniejsze od rodzimej, prawie nieprzetworzonej żywności? Czy są one nielegalne?

Walka o sprzedaż bezpośrednią trwa. Rolnicy są coraz bardziej oburzeni decyzjami rządu i wciąż nie mogą zrozumieć, dlaczego bardziej docenia się żywność zagraniczną, taką jak np. ślimaki, a rodzime produkty oznacza się statusem „żywności nielegalnej”.

Podczas gdy supermarkety legalnie sprzedają niezdrowe, pozbawione wartości odżywczych, pełne chemii i sprowadzane z dalekiego świata produkty spożywcze, najwyższej jakości, nisko przetworzona, lokalna żywność, wytwarzana przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne, ma prawny status „żywności nielegalnej”.

Dlatego zdaniem ICPPC konieczne są natychmiastowe zmiany. Tysiące małych i średnich gospodarstw rodzinnych znajduje się na skraju niewypłacalności. Tymczasem kolejne rządy regulują przepisy tak, aby nic się nie zmieniło, np. po ostatnich zmianach „wielkim hitem i dobrodziejstwem” nowego rozporządzenia jest możliwość sprzedaży siary, ślimaków i łownej zwierzyny.

Jakie jest zapotrzebowanie wśród konsumentów na powszechne kupowanie siary?! Czy Polacy ślimaków zjadają więcej niż kiełbas i serów?! Czy i kiedy nowy rząd odrzuci te absurdy? – pytają oburzeni rolnicy.

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności pod znakiem zapytania

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) ma zacząć działać w 2018. Cały plan może jednak legnąć w gruzach...

2 grudnia 2016

Orka przedzimowa: czy warto?

Mimo że coraz częściej rolnicy zastępują tradycyjną orkę zabiegami uproszczonymi, wielu czeka orka przedzimowa. Kto powinien ją wykonać?

28 listopada 2016

Konferencja LEADER 2014–2020: o czym będzie mowa?

Podsumowanie podejścia LEADER 2007–2013 i plany finansowe na przyszłość – to główne tematy konferencji LEADER 2014–2020.

1 grudnia 2016