Odmiany selera korzeniowego polecane do przechowywania

fot. Anna Maciejuk

Jakie odmiany selera wybrać, jeśli zamierzamy przechowywać korzenie? W artykule odmiany selera korzeniowego polecane przez specjalistów z firmy Rijk Zwaan do długiego przechowywania.

O odmianach selera korzeniowego, które najlepiej sprawdzą się do długiego przechowywania mówił Jarosław Wojtczak z firmy Rijk Zwaan. Zaś jakość korzeni omawianych odmian można było ocenić podczas jednego ze spotkań, zorganizowanych przez tę firmę w trakcie sezonu przechowalniczego.

Reklama

Tarvos – mieszaniec do długiego przechowywania

To pierwsza hybrydowa odmiana selera korzeniowego hodowli Rijk Zwaan. Nadaje się do uprawy na świeży rynek oraz do bardzo długiego przechowania. Rośliny o wolnym i stabilnym wzroście mają wzniesiony pokrój, mocne i krótkie ulistnienie. Ponadto wykazują dużą odporność polową na choroby liściowe.

Tarvos jest naszą pierwszą odmianą mieszańcową. Zaś cechą charakterystyczną dla tych odmian jest bardzo wysoka zdrowotność naci, ale też duże wyrównanie korzeni i ich bardzo regularny kształt. Jako mieszaniec Tervos potrafi przeleżeć nawet do końca czerwca bez większych uszczerbków na jakości. Jest to odmiana wolniej rosnąca, zatem proponujemy zbierać ją jako jedną z ostatnich, już na koniec okresu wegetacji — przekazał Jarosław Wojtczak

Tarvos t pierwsza hybrydowa odmiana selera korzeniowego hodowli Rijk Zwaan. Nadaje się do uprawy na świeży rynek oraz do bardzo długiego przechowania.

Tarvos to pierwsza mieszańcowa odmiana selera korzeniowego hodowli Rijk Zwaan do uprawy na świeży rynek oraz do bardzo długiego przechowania.

fot. Anna Maciejuk

Odmiana nadaje się do zbioru mechanicznego. Zgrubienia korzeniowe są bardzo wyrównane, mają owalny kształt i gładką skórkę oraz są łatwe w czyszczeniu.

Otago – plenna odmiana selera korzeniowego do przechowywania

Otago to wiodąca odmiana w Holandii o uniwersalnym przeznaczeniu. Cechuje się dynamicznym wzrostem już w czasie produkcji rozsady. Przekłada się to na wysoki plon korzeni wysokiej jakości.

Otago jest odmianą o krótszym okresie wegetacji

Otago jest odmianą o krótszym okresie wegetacji i uniwersalnym przeznaczeniu.

fot. Anna Maciejuk

Rośliny tworzą jasnozielone liście o lekko wzniesionym pokroju. A także kuliste, wyrównane i łatwe w czyszczeniu korzenie o zbitym, białym wnętrzu, bez skłonności do tworzenia pustych komór. Zgrubienia doskonale nadają się do długiego przechowania.

Otago to odmiana o szybkim wzroście, ale z terminem nasadzeń typowym dla selera, czyli około połowy do końca maja. Nadaje się dla przemysłu i na świeży rynek. Zgrubienia charakteryzują się jasną skórką i pięknym, jasnym wnętrzem bez żyłkowania, o jednolitej białej strukturze miąższu. Otago jest odmianą o krótszym okresie wegetacji, możemy ją zbierać już od końca sierpnia, w zależności od przeznaczenia — podsumował specjalista z firmy Rijk Zwaan.

Merga – seler o szybkim wzroście do uprawy pęczkowej oraz na przechowanie

Merga to odmiana selera korzeniowego o szybkim wzroście i dużym wigorze. Dzięki wysokiej tolerancji na wiosenne chłody, plantatorzy chętnie wybierają tę odmianę do uprawy pod osłonami na zbiór pęczkowy. Zaś w polu można ją sadzić od początku kwietnia do końca maja.

Merga – seler o szybkim wzroście do uprawy pęczkowej oraz na przechowanie

Merga to odmiana o szybkim wzroście do uprawy pęczkowej oraz na przechowanie

fot. Anna Maciejuk

Rośliny tworzą wzniesione, zdrowe, ciasno osadzone na rozecie liście, co znacznie ułatwia mechaniczny zbiór, a także czyszczenie i przygotowanie korzeni do sprzedaży. Zgrubienia są owalne i wyrównane, z gładką, jasną skórką. Zaś w przekroju są białe, bez tendencji do tworzenia pustych komór.

Odmiana Merga to odmiana z tolerancją na wybijanie w pędy kwiatowe, czyli dedykowana jest do najwcześniejszych nasadzeń. Mianowicie, z uwagi na stosunkowo wysoką odporność na jarowizację, można ją uprawiać nawet z nasadzeń od 12. tygodnia roku, gdy jest jeszcze ryzyko wystąpienia krótkotrwałych ochłodzeń czy lekkich przymrozków. Ponieważ jest to odmiana wiecznie rosnącą, można ją sadzić zarówno wcześniej, jak i w późniejszym terminie, czyli w okolicy połowy maja. Z tego drugiego terminu uprawy korzenie można przechowywać, nawet do końca kwietnia — powiedział Jarosław Wojtczak.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *