Porozumienie Rolnicze szczerze o wołowinie [Aktualności]

Przedstawiciele Porozumienia Rolniczego zjechali się z całej Polski, by rozmawiać o polskiej wołowinie. Co ustalono?

O czym jeszcze piszemy w dzisiejszych Aktualnościach rolniczych?

Ubój z konieczności – są już wzory oświadczeń

W związku z kontrolami produkcji mięsa wołowego przeprowadzonymi w lutym 2019 roku, Główny Inspektorat Weterynarii opracował dwa wzory oświadczeń lekarza weterynarii dotyczące zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności poza rzeźnią i przedsiębiorcy sektora spożywczego, który utrzymywał zwierzę poddane ubojowi z konieczności poza rzeźnią.

przedświąteczny ubój

Wzory oświadczeń można już pobrać tutaj:
Oświadczenie przedsiębiorcy sektora spożywczego
Oświadczenie lekarza weterynarii

Źródło: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Główny Inspektorat Weterynarii

Obrót ziemią będą ułatwienia

Rada Ministrów przyjęła 12 marca projekt ustawy o zmianie ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Projekt ustawy zakłada złagodzenie ograniczeń w obrocie nieruchomościami rolnymi. Po zmianach więcej podmiotów będzie mogło nabyć grunty rolne. Rozszerzono katalog przypadków, w których nie będą stosowane przepisy ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego.

Ziemia Skarbu Państwa: czy zakaz sprzedaży zostanie przedłużony?

Dzięki nowym rozwiązaniom – nie mając statusu rolnika indywidualnego – można będzie nabyć nieruchomość rolną m.in. o powierzchni mniejszej niż 1 ha i w wyniku podziału, przekształcenia bądź łączenia spółek prawa handlowego. W tych przypadkach nie będzie już potrzebna zgoda Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na nabycie nieruchomości rolnej. Nowe rozwiązania wejdą w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, z wyjątkiem jednego artykułu, który zacznie obowiązywać po 12 miesiącach od ogłoszenia. Więcej informacji tutaj.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Porozumienie Rolnicze szczerze o wołowinie

W ramach inicjatywy Porozumienie Rolnicze w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowano spotkanie zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego. W spotkaniu uczestniczył minister Jan Krzysztof Ardanowski. − Dziękuję, że przyjechaliście i staracie się znaleźć rozwiązania odnośnie rozwoju produkcji wołowiny w Polsce. Tak rozumiem te zespoły robocze Porozumienia Rolniczego. Nie chodzi o to, żeby przyjść, pokrzyczeć i oczekiwać, że ktoś coś zrobi. Trzeba rozmawiać i szukać rozwiązań – mówił minister. Minister powiedział, iż jest przekonany, że tego typu spotkania, połączone z merytoryczną dyskusją, mają szansę doprowadzić do zmian organizacyjnych i prawnych, a także pozwolą na rozwiązanie zgłaszanych problemów.

Uczestnicy spotkania dzielili się wieloma uwagami związanymi z działaniem rynku produkcji wołowiny w Polsce. Dyskusji poddano między innymi kwestie nieuczciwych praktyk i poprawy wizerunku polskiej wołowiny, a także opłacalność na poszczególnych etapach łańcucha. Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że zawsze będzie bronił wizerunku polskiej żywności. – Nie pozwolę atakować polskiej żywności. Sprawą najważniejszą i podstawową jest utrzymanie wiarygodności w oczach konsumentów – mówił szef resortu rolnictwa. Podczas spotkania zaprezentowano Strategię „Polska Wołowina 2022”, którą omówił szczegółowo prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Produkcja buraków cukrowych musi być utrzymana [AKTUALNOŚCI]

Cukier krzepi? Na pewno jest ważną częścią rozwoju polskiej gospodarki.

1 lipca 2019

Ponad 2000 zwierząt futerkowych zginęło w cierpieniach po akcji eko-terrorystów

Sprawcy włamali się na teren fermy w województwie kujawsko-pomorskim i zniszczyli klatki, w których były matki z młodymi.

14 czerwca 2019

Wpływ postępowania przedubojowego na jakość wołowiny

Jaki wpływ na jakość wołowiny ma transport zwierząt? Na co warto zwrócić uwagę przed ubojem, by mięso było pełnowartościowe?

23 czerwca 2019