Produkcja orzechów laskowych w Gruzji. Jak to wygląda?

fot. Adobe Stock

Po kilku chudych latach – od 2016 r. Gruzini borykają się z występującą w klęskowym wręcz nasileniu tarczówką marmurkowatą (Halyomorpha halys) i infekcjami grzybowymi – produkcja orzechów laskowych w Gruzji wyraźnie odbiła się od dna.

Ministerstwo Rolnictwa spodziewa się około 150 mln USD z eksportu tych orzechów.

Reklama

Produkcja orzechów laskowych w Gruzji

Po 2014 r. (ostatni pik zbiorów) zbiory orzechów laskowych w Gruzji bardzo mocno spadły. W 2017 r. wynosiły już 17 tys. ton. Stopniową poprawę osiągnięto dzięki współpracy z USAID (rządowa amerykańska agencja pomocowa). Wprowadzono chemiczną ochronę plantacji przed dokuczliwym pluskwiakiem – tarczówką marmurkowatą oraz ograniczając występowanie patogenów grzybowych. Tegoroczne szacunki zbiorów – już zakończonych, więc raczej realistyczne – mówią o 65–70 tys. tonach zebranych orzechów laskowych.


Czytaj też: Tarczówka marmurkowata – sposób zwalczania


Produkcja orzechów laskowych a problemy gruzińskich plantatorów

Poza kwestiami fitosanitarnymi gruzińscy plantatorzy borykają się z wieloma jeszcze problemami. Uprawy leszczyny są rozpowszechnione w zachodniej części kraju – w Imeretii, Gurii, Adżarii, w których klimat kształtowany jest przez ciepłe Morze Czarne. W odległości nie większej niż kilka kilometrów od brzegu wilgotne i gorące powietrze napotyka pierwsze góry. Stąd też średnie opady w regionie to około 1800 mm. Lato ’21 było (zwłaszcza w Gurii i dalej na zachodzie) jeszcze bardziej deszczowe, co odbija się na jakości zebranych owoców.

Wpływ deszczowego lata jest bardzo wyraźny – do końca października służby fito państw UE cofnęły 19 partii gruzińskich orzechów z powodu niskiej ich jakości i porażenia chorobami. W samym październiku takich zwrotów było 8; dla porównania – w całym poprzednim sezonie – 13. Gruzińscy plantatorzy nie dysponują jeszcze technicznymi suszarniami, które mogłyby ratować plon. Ponadto tradycyjne suszenie gorącym powietrzem często powoduje przekroczenie poziomu 40°C i obniżkę jakości jąder suszonych orzechów.

Produkcja orzechów laskowych

Produkcja orzechów laskowych w Gruzji idzie w górę

Jeszcze jednym chronicznym niedostatkiem, z którym boryka się gruzińska produkcja orzechów laskowych jest prawie zupełny brak mechanizacji prac na plantacji. Tylko łuskanie orzechów jest zmechanizowane. Zbiory orzechów też są prowadzone ręcznie, a plantatorzy mają poważne kłopoty ze znalezieniem siły roboczej. Nie pomagają stawki rzędu 50 lari za dniówkę. Aktualny kurs lari to około 1,3 zł. Chleb kosztuje w supermarkecie 0,8-1 GEL (lari), ser sulguni 8 GEL/kg, pomidory, ogórki 1,1 GEL/kg.

Jak wygląda eksport gruzińskich orzechów laskowych?

Ministerstwo Rolnictwa spodziewa się w tym sezonie około 150 mln USD z eksportu orzechów laskowych. Ceny niełuskanych orzechów są w tym roku atrakcyjne – w październiku Gruzja uzyskiwała średnio 3000 USD za tonę (7-30% więcej, niż w roku ubiegłym). Spadły  natomiast trochę notowania orzechów łuskanych (o 2%), obecnie można za nie otrzymać około 5800 USD/t. Najwięcej łuskanych orzechów kupują w Gruzji Niemcy (w październiku br. było to 711 ton) i Włosi (560 t). Polska zakupiła w tym czasie 104 tony. Orzechów w skorupie w tym samym czasie najwięcej kupili Włosi – 1043 tony (stając się największym odbiorcą ogółem), na drugim miejscu były Chiny – 305 ton.

za: statystyki urzędowe i media gruzińskie

 

 

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *