Produkcja rozsady pomidora gruntowego

Produkcja rozsady pomidora gruntowego może odbywać się na kilka sposobów. Są jednak pewne zasady, których należy się trzymać. Sprawdźmy, jak przygotować rozsadę, by rośliny dobrze rosły i plonowały.
Zwykle produkcja rozsady pomidora gruntowego zaczyna się od wysiewu nasion w skrzyneczki rozsadowe o wielkości 40×60 cm. Do takiej skrzyneczki wysiewamy od 500 do 1000 nasion. Nasiona można również wysiać bezpośrednio do wielodoniczek.
Spis treści
Produkcja rozsady pomidora gruntowego – warunki siewu
Do wysiewu nasion bez otoczki potrzebne są odpowiednie siewniki, które poradzą sobie z nasionami płaskimi. Od wysiewu do wschodów nasiona powinny być umieszczone w stałej temperaturze 25–27ºC. Niższa temperatura lub jej wahania są zwykle powodem wydłużenia i nierównych wschodów.
Jeżeli siew nasion pomidora gruntowego odbywa się do wielodoniczek i nasiona są umieszczane w komorach o odpowiedniej wilgotności i temperaturze, trzeba dokładnie, kilka razy dziennie monitorować wysiewy. W ten sposób sprawdzamy, czy nasiona zaczynają wschodzić. Jeżeli bowiem przegapimy ten moment, to siewki, które wzeszły w warunkach ciemności będą białe i bardzo szybko się wyciągną.
Temperatura po wschodach roślin
Nasiona wysiane do skrzyneczek wysiewnych zwykle przy optymalnych warunkach wschodzą od 3 do 5 dni. Takie siewki po rozłożeniu liścieni trzeba utrzymywać w znacznie niższej temperaturze. Mianowicie w nocy temperatura optymalna do wzrostu roślin to 16ºC, a w dzień około 20–22ºC.
Zabezpieczenie rozsady pomidora gruntowego przed chorobami
Siewki po rozłożeniu liścieni trzeba zabezpieczyć przed chorobami zgorzelowymi. Do tego celu możemy użyć następujących produktów:
- Previcur Energy — najczęściej stosowany;
- Polyversum — preparat biologiczny.
Obydwu produktów używamy zgodnie z etykietą producenta.
Kiedy przystąpić do pikowania siewek?
Kiedy rośliny zgrubieją i zaczynają się pokazywać zaczątki liścia właściwego, rozsada pomidora gruntowego powinna zostać przepikowana ze skrzyneczek do wielodoniczek wypełnionych substratem. Wielodoniczki wypełniamy substratem dość dokładnie, lekko ubijając go w komórkach. Substratu nie należy zbyt mocno ubijać, ze względu na to, że rośliny będzie ciężko zapikować. Natomiast wsypanie zbyt małej ilości spowoduje duże braki w doniczkach po zapikowaniu siewek.
Jak prawidłowo dbać o siewki na kolejnych etapach?
Produkcja rozsady pomidora gruntowego, czy też innych roślin, wymaga odpowiedniego zapikowania. Pomidory muszą mieć dobrze obciśnięty korzeń, a nie tylko łodygę w górnej części. Jeżeli siewki będą źle zapikowane, kiedy przyjdzie ciepło i mocna operacja słoneczna mogą wypadać. Świeżo zapikowane siewki najlepiej umieścić w obiekcie nieco zacienionym w ciągu dnia i ogrzewanym w nocy. Zacienienie w ciągu dnia ułatwi przyjmowanie się roślin, zwłaszcza w bardzo ciepłe i słoneczne dni. Również podgrzewanie w nocy do temperatury minimum 12ºC, zwłaszcza na początku, sprzyja przyjmowaniu się roślin.
Produkcja rozsady pomidora gruntowego – z pikowaniem czy bez?
Siewki pomidorów, które przeznaczymy do zapikowania w wielodoniczki nie mogą być zbyt duże. Wyciągnięte siewki będą się bowiem źle pikować i przyjmować, a także plątać pomiędzy sobą. Wynika to z faktu, że wielodoniczkach nie dysponujemy dużą objętością gleby, jak w gruncie tunelu, tak by siewki różnej długości zapikować pod same liścienie.
Z kolei jeżeli chodzi o wysiane nasiona do wielodoniczkek, kiedy roślin nie przepikowujemy to:
- Po pierwsze — obsada w tacach będzie uzależniona od zdolności kiełkowania i parametrów temperaturowych w pomieszczeniu podczas wschodów. Jeżeli natomiast przepikujemy rośliny ze skrzyneczek do wielodoniczek, to możemy liczyć na obsadę praktycznie 100%.
- Po drugie — rośliny przepikowane będą miały uszkodzony system korzeniowy. A ten regenerując się dużo lepiej będzie się rozwijał na boki niż ten u roślin wysianych i nie przepikowanych.
