Przechowywanie jabłek i gruszek w chłodniach. Innowacyjne rozwiązania

Intensywny rozwój agrotechniki oraz technologii przechowalniczych to podstawowe czynniki pozwalające na wielomiesięczne przechowywanie jabłek i gruszek w polskich chłodniach. Pozostaje tylko zasadnicze pytanie, w jaki sposób utrzymać nienaganną, wysoką zdrowotność owoców?
Obiekty ze zmodyfikowaną atmosferą (KA, ULO, DKA), poprzez obniżenie zawartości tlenu oraz podwyższenie dwutlenku węgla (CO2) w połączeniu z wysoką wilgotnością powietrza, skutecznie hamują dojrzewanie owoców przez wiele miesięcy. Dzięki temu możemy utrzymać takie parametry jak wysoka jędrność owoców czy barwa zasadnicza skórki (zielona, a nie żółta). Utrzymanie wysokiej jędrności częściowo ogranicza występowanie chorób przechowalniczych. Symptomy chorób gnilnych na twardszych jabłkach i gruszkach wystąpią później. Nawet jeśli doszło do infekcji przed zbiorem czy w czasie kwitnienia.
Dla wielu sadowników nie jest obecnie problemem przechowywanie jabłek nawet przez rok, cały czas utrzymując wysoką jakość owoców. Dzięki rozbudowanej bazie przechowalniczej w naszym kraju tak potężna ilość wyprodukowanych jabłek może być zagospodarowana przez rynek. Inną kwestią pozostaje fakt, że często wiążę się to z cenami niesatysfakcjonującymi sadowników.
Spis treści
Przechowywanie jabłek i gruszek a zabiegi okołokwitnieniowe
Pełną skuteczność ochrony przeciwko patogenom powodującym choroby przechowalnicze osiągamy jednak, stosując ochronę przed i pozbiorczą.
Wydawałoby się, że okres kwitnienia jabłoni czy gruszy, który ma miejsce około pół roku przed zbiorem owoców, nie jest jeszcze czasem, aby myśleć o ochronie przechowalniczej. To prawda, jeżeli myślimy np. o gorzkiej, mokrej czy nawet brunatnej zgniliźnie, gdyż patogeny powodujące te choroby porażają przede wszystkim powstały już, dojrzały owoc. Zupełnie inna sytuacja ma miejsce w przypadku szarej pleśni, chorób gniazda nasiennego, a nawet porażenia przez Neonectria. W tych przypadkach okres okołokwitnieniowy jest podstawowym terminem infekcji, w związku z tym również ochrony. Jeśli chodzi o przechowywanie jabłek, trzeba takie rzeczy brać pod uwagę.
Warto zaznaczyć, że podatność kwiatów na porażenie jest znacznie wyższa po pełni kwitnienia/w fazie opadania płatków kwiatowych. Wtedy, gdy setki mikrootworów popłatkowych tworzą szansę dla infekcji przez patogeny, głównie grzybowe. Opady deszczu w trakcie kwitnienia istotnie zwiększają zagrożenie w tym okresie. Ze względu na to, że jest to jednocześnie czas intensywnej ochrony przeciwko parchowi jabłoni, odpowiedni dobór fungicydów może ograniczyć jednocześnie te zagrożenia. Standardowo stosujemy w tym czasie Captan 80 WDG oraz pirymetanil (Pyrus 400 SC), również fungicydy SDHI. Stosowany w tym okresie Plantivax (laminaryna 45 g/l) przeciwko zarazie ogniowej, będzie dodatkowo ograniczał szarą pleśń. Dobrym pomysłem jest połączenie tego zabiegu razem z Captan 80 WDG.
Dojrzewanie owoców z zabezpieczeniem przedzbiorczym
Okres lata to czas, gdy jesteśmy w stanie „poluzować” ochronę przeciwko głównemu zagrożeniu w sadach jabłoniowych, czyli parchowi jabłoni, jeżeli nie ma na drzewach objawów tej choroby. Jeżeli jednak symptomy występują na owocach czy liściach, komplikuje to sytuację i będzie powodować infekcje wtórne. A to jest szczególnie zauważalne w deszczowych sezonach jak ten w 2021 r., a także w 2020 r. Nawet niewielkie objawy parcha jabłoni/gruszy na owocach przeznaczonych do przechowywania będą stanowić wysokie ryzyko pojawienia się parcha przechowalniczego. Stąd też przechowywanie jabłek i gruszek wymaga ciągłej uwagi.
W celu ochrony zaleca się wybrać w okresie lata Captan 80 WDG naprzemienne z Plantivaxem (2 lub 3 zabiegi). Sytuacja zmienia się pod koniec lata (sierpień), gdy wraz z dojrzewaniem owoców, otwiera się również okienko infekcyjne dla patogenów typowo przechowalniczych jak np. Neofabrea spp. powodujących gorzką zgniliznę. Infekcje mają miejsce nawet 4–5 tygodni przed zbiorem jabłek i gruszek. Stosowany w tym czasie kaptan oraz laminaryna stanowią fundament ochrony zapobiegawczej. W przypadku wysokiej presji (obfite opady), wrażliwych odmian oraz planowanego długiego czasu przechowywania, stosujemy najczęściej 1 lub 2 dodatkowe zabiegi fungicydem zgodnie z karencją.
Ochrona owoców po zbiorze
W naszym klimacie powyższa ochrona jest zazwyczaj w pełni wystarczająca dla odmian średnio podatnych na choroby przechowalnicze, jak np. ‘Idared’. Ogromna większość uprawianych w Polsce odmian jest jednak wysoce wrażliwa na wystąpienie chorób gnilnych. Szczególnie jeśli chodzi o długie przechowywanie jabłek i gruszek. Wymienić możemy tu chociażby jabłka takie jak: ‘Ligol’, ‘Szampion’, ‘Pinova’, grupa ‘Jonagolda’ czy ‘Golden Delicious’. Również przechowywane gruszki, głównie ‘Konferencja’ czy ‘Xenia’, są charakteryzowane jako podatne czy średnio podatne na gnicie. W tych przypadkach istnieje potrzeba dodatkowej ochrony przed chorobami przechowalniczymi i od tego sezonu sadownicy mają taką możliwość za pomocą preparatu DeccoPyr-Pot.
Przechowywanie jabłek i gruszek. DeccoPyr-Pot
DeccoPyr-Pot to fungicyd, w formulacji generatora dymu, do pozbiorczego stosowania w komorach owocowych. Produkt zawiera pirymetanil. Zarejestrowany jest do zwalczania chorób przechowalniczych jabłek, gruszek, a także brzoskwiń i nektaryn. Preparat aplikowany jest po wypełnieniu komory przechowalniczej owocami. Dawkę dobiera się do tonażu przechowywanych owoców – 1 kg preparatu na każde 50 t owoców. Stosowanie DeccoPyr-Pot na ostatnim etapie produkcji owoców stwarza znakomitą możliwość zabezpieczenia powierzchni skórki, ale również szypułek czy zranień powstałych podczas zbioru i transportu, redukując do minimum straty poniesione podczas przechowywania.
W sezonie 2021 firma UPL Polska powołała do życia UPL CropService, nowy dział firmy. Odpowiada on za realizację usług bezpośrednio w gospodarstwie klientów. Dzięki nowym produktom, które znalazły się w portfolio (Argos oraz DeccoPyr-Pot) wyspecjalizowali się w usługach dedykowanych dla producentów owoców (jabłek i gruszek) oraz ziemniaków. Celem usprawnienia całego procesu związanego z zamówieniem usługi, stworzono system, poprzez który klienci w prosty sposób mogą taką usługę zamówić. W witrynie www.uplcropservice.pl dokonują wyboru, począwszy od produktu po termin realizacji wizyty w gospodarstwie.
Niezależnie od okoliczności w każdym przypadku usługi realizowane są przez profesjonalne ekipy bezpośrednio na terenie gospodarstwa klientów. W ramach wykonywanej usługi ekipy serwisowe przeprowadzają wszystkie czynności, opierając się na specjalistycznej wiedzy. Dodatkowo poruszają się według przyjętych norm, opracowanych przez dział UPL CropService, zachowując 100% bezpieczeństwa. W kolejnych sezonach UPL Polska planuje włączenie nowych produktów w ramach działu UPL CropService.
Czytaj również:
https://www.agrofakt.pl/jak-przechowywac-jablka-deserowe/
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
