Przesiewy upraw ozimych – sprawdź, kiedy opłaca się je ratować!

Przesiewy upraw ozimych – sprawdź, kiedy opłaca się je ratować!

Koniec lutego przyniósł siarczyste mrozy rodem z Syberii. Rolniku sprawdź stan swoich ozimin!

Przesiewy upraw ozimych po nagłym ataku lutowych mrozów mogą być konieczne. Wszystko za sprawą dodatnich temperatur oraz przedłużającej się odwilży w styczniu i na początku lutego, która pobudziła rośliny do wegetacji. Plantacje były mocno rozhartowane, co przy braku okrywy śnieżnej i nagłych spadkach temperatur mogło spowodować szkody mrozowe.

Przesiewy upraw ozimych – ratować czy nie?

Zanim zdecydujemy się na przesiewy upraw ozimych należy sprawdzić, ile roślin na polu wymarzło oraz w jakiej kondycji są pozostałe. Aby prawidłowo ocenić stan roślin warto wiedzieć, jak wyglądają typowe objawy przemarznięcia danej uprawy. Kiedy ją próbować ratować, a kiedy zdecydować o likwidacji.

Jak sprawdzić, czy rzepak żyje?

przesiewy upraw ozimych

fot. Rapool

Białe zabarwienie stożka wzrostu oraz szyjki korzeniowej świadczy o dobrym przezimowaniu roślin rzepaku ozimego.

Najważniejszym w przypadku rzepaku jest stan szyjki korzeniowej oraz korzeni. Aby stwierdzić, czy rośliny prawidłowo przezimowały należy udać się na plantację i wykopać rośliny z kilku losowo wybranych miejsc. Im większa powierzchnia plantacji, tym więcej roślin należy pobrać. Następnie rośliny należy dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż. Gdy zauważymy, że korzeń, szyjka korzeniowa oraz stożek wzrostu mają białe zabarwienie to oznacza, że roślina jest zdrowa i dobrze przezimowała. Natomiast jeśli szyjka korzeniowa jest szklista, a po jej ściśnięciu wypływa woda, a dodatkowo skórka łatwo odrywa się od korzenia – taka roślina nie ma szans na regenerację.

Obsada rzepaku – kiedy likwidować?

Wiemy, jak sprawdzić czy rzepak jest martwy czy nie. Następnym krokiem jest policzenie obsady roślin na m2 gdyż to ona decyduje o przyszłości naszego pola.

Obsada rzepaku ozimego liczba żywych roślin na m2

przesiewy upraw ozimych

Czy zboża przezimowały?

Najważniejszy w przypadku zbóż jest węzeł krzewienia. Aby sprawdzić, czy rośliny prawidłowo przezimowały, należy wybrać się na plantację i wykopać około 10-20 roślin z różnych miejsc. Rośliny trzeba wykopać bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić węzła krzewienia (może to „oszukać” wyniki). Następnie należy je oczyścić z gleby. Pędy roślin należy przyciąć 1,5 cm nad węzłem krzewienia. Tak przygotowane rośliny wkładamy do pudełka wyścielonego gazą namoczoną wodą na 24 h. Pudełko przykrywamy folią i pozostawiamy w ciemnym pomieszczeniu o stałej temperaturze 22-240C.

Zanim zdecydujemy się na przesiewy upraw ozimych dobrze jest wykonać test przezimowania. Na zdjęciu test przezimowania pszenicy ozimej odm. Rotax

Ocena stanu przezimowania:

  • brak przyrostu- roślina nieżywa
  • przyrost 4 mm- rośliny bardzo słabe
  • przyrost 5-9 mm- rośliny dobrze przezimowały
  • powyżej 10 mm- rośliny bardzo dobrze przezimowały

Martwa część nadziemna nie zawsze wskazuje na wymarznięcie plantacji. Jeśli rośliny były dobrze rozkrzewione i mają nieuszkodzony węzeł krzewienia, a jednie zniszczoną część nadziemną możemy liczyć, że się zregenerują. Gorzej sytuacja wygląda w przypadku słabych roślin znajdujących się w fazie 2-3 liści lub na początku fazy krzewienia, w takich przypadkach najczęściej uszkodzeniu ulega węzeł krzewienia, a plantacja nadaje się do przesiewu.

Tak jak w przypadku rzepaku, po ocenie przezimowania roślin, należy policzyć ich obsadę na m2. W przypadku zbóż decyzję należy podjąć w zależności od klasy gleby.

Minimalna obsada żywych roślin sztuki/m2
Kompleks glebowy
GatunekPszenny b. dobryPszenny dobryŻytni b. dobryŻytni dobry
Jęczmień ozimy110120130150
Pszenica ozima90-130110-150110-160130-180
Pszenżyto ozime110110130
Rzepak ozimy13-1513-153030

Czym i jak ratować uszkodzony rzepak?

W celu regeneracji rzepaku ozimego po zimie należy sięgać po nawozy zarówno sypkie, jak i dolistne, które pobudzą rozwój systemu korzeniowego oraz części nadziemnych rośliny. W pierwszej kolejności należy dostarczyć azot, a następie preparat dolistny o dużej koncentracji mikroelementów. Aby zregenerować uszkodzony rzepak należy zastosować szybko działającą formę azotu (saletrzaną). Drugą dawkę azotu należy podać w 10-14 dniowym odstępie. Warto przy wysiewie nawozów azotowych uwzględnić dodatek siarki, która wpływa korzystnie na pobieranie azotu przez rośliny. Gdy rośliny odbudują masę liściową można im podać składniki pokarmowe w formie nawozów dolistnych.

Regeneracja zbóż ozimych

Fosfor to ważny makroelement odpowiadający za pobudzenie rozwoju systemu korzeniowego

Nawożenie w przypadku zbóż ozimych należy dobrać do stanu roślin uprawnych. Gdy zostały one mocno uszkodzone przez mrozy, w pierwszej kolejności należałoby podać nawóz w formie stałej zawierający w swoim składzie fosfor oraz magnez, szczególnie gdy gleba na plantacji jest jeszcze mocno przymarznięta. Następnie można wjechać w pole z pierwszą dawką azotu w formie saletrzanej (saletra amonowa). Gdy ziemia obeschnie, a temperatury wzrosną powyżej 00C, należy zastosować mieszankę nawozów dolistnych zawierających fosfor, siarkę oraz magnez. Jeśli rośliny doznały uszkodzeń mrozowych, ale nie tak rozległych jak w pierwszym przypadku, można je wzmocnić dolistnie mieszanką fosforu, magnezu, siarki oraz miedzi. Pierwszą dawkę nawozu azotowego stosujemy zgodnie z zasadami, czyli dostarczamy 2/3 potrzeb pokarmowych również w formie saletrzanej.

Mrozoodporność i zimotrwałość – ważne elementy odmian zbóż

Wiemy dobrze, jak trudna dla zbóż jest zima. Mrozoodporność i zimotrwałość mają wskazywać na zdolność do przeżycia przez rośliny zimy,

8 września 2018

Jesienne zwalczanie szkodników rzepaku: „Prosto z pola” odc. 7 [WIDEO]

Jesienią rzepak atakowany jest przez wiele groźnych szkodników. Obejrzyj nasze WIDEO i dowiedz się jak je rozpoznać i skutecznie zwalczyć.

18 września 2018

Jakie techniki i środki ochrony stosować? [WYWIAD]

Dzisiejsze rolnictwo oparte jest o model tzw. rolnictwa zrównoważonego. Sprawdź więcej!

14 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close