Rośnie produkcja jabłek ekologicznych i klubowych w Europie

fot. Anita Łukawska

Podczas Prognosfruit 2022, która odbyła się w tym roku (3–5 sierpnia) w Belgradzie, w Serbii, agencja AMI poinformowała m.in. o trendach w produkcji i konsumpcji jabłek w Europie. W jakim kierunku ewoluuje sadownictwo. Skoro rośnie produkcja jabłek, to czy w szczególnym asortymencie? Jakie są oczekiwania konsumentów?

Agencja AMI informuje, że od 2017 r. corocznie rośnie produkcja jabłek odmian klubowych. Wszechobecna ekologia nie omija oczywiście rolnictwa, a mianowicie odnotowuje się coroczny wzrost areału sadów prowadzonych metodami ekologicznymi.

Reklama

Rośnie produkcja jabłek ekologicznych

Segmentem, którym interesuje się coraz większa grupa sadowników jest ekologia. Praktycznie każda zrzeszona na zachodzie Europy grupa sadowników ma w ofercie jabłka ekologiczne. Jak prezentują analitycy WAPA (Światowego Stowarzyszenia Jabłek i Gruszek) rośnie produkcja jabłek ekologicznych w Europie i wszystko wskazuje na to, że ten trend się utrzyma. Taki kierunek produkcji sadowniczej jest wynikiem zwiększającego się globalnego popytu ze strony konsumentów na żywność ekologiczną.

Eksperci AMI szacują, że w sezonie 2022 wielce prawdopodobna jest produkcja jabłek ekologicznych na poziomie 205 tys. ton. A jeszcze dwa sezony wstecz wynosiła ona w Europie 145 tys. ton.

Zapotrzebowanie i cena jabłek ekologicznych

Największe zapotrzebowanie konsumenckie na jabłka ekologiczne w Europie odnotowuje się od połowy zimy i praktycznie we wszystkich wiosennych miesiącach. Czyli w okresie zerowej produkcji owoców sezonowych. Podczas gdy konsumenci potrzebują maksymalnej ilości witamin.

Jeśli chodzi o ceny jabłek ekologicznych w UE, one nie rosną tak, jak rośnie produkcja , tradycyjnie są one najbardziej przystępne dla kupujących z nadejściem lata, kiedy asortyment owoców sezonowych i jagód rośnie do maksimum na rynku. A najdroższe jabłko ekologiczne można kupić pod koniec sezonu, kiedy zapasy tego produktu w magazynach producentów są maksymalnie wyczerpane.

Rośnie produkcja jabłek klubowych

W Europie wyścig odmian klubowych trwa. Obecnie produkcja przekracza 436 tys. ton. Co oznacza 19% wzrost w porównaniu z rokiem

produkcja jabłek - Pink Lady

Wzrastająca produkcja jabłek skłania się ku odmianom klubowym

fot. Adobe Stock

ubiegłym. W europejskich sadach zwiększają się nasadzenia jabłoni odmian klubowych. Analiza tego segmentu, zaprezentowana podczas Prognosfruit 2022 wskazuje, że w UE do 2025 r. wyprodukujemy ponad 1 000 000 ton takich jabłek!

Spośród odmian klubowych od lat palmę pierwszeństwa dzierży Pink Lady i lokaty tej szybko nie utraci. Bowiem według analityków do 2025 r. łączna produkcja jabłek tej odmiany w UE wyniesie 375 tys. ton. Przy czym dwóch kolejnych odmian w rankingu, czyli Story Inored i Kanzi, produkcja ma wzrosnąć jeszcze dynamiczniej. Mianowicie wyniesie odpowiednio 95 tys. ton i 80 tys. ton.

Przedstawiciele WAPA przewidują dalszy wzrost produkcji dla prawie całej linii klubowych odmian jabłek uprawianych przez europejskich ogrodników, czyli takich jak: Pink Lady, Kanzi, Jazz, Ambrosia, Honey Crunch, Juliet, Junami, Evelina, itp.

Źródło: WAPA, italiafruit.net, east-fruit.com


Czytaj też:
Cosmic Crisp — udany premierowy sezon kolejnego klubowego jabłka
Pink Lady — zostań sponsorem drzewka
JAZZ ™ – świeży image orzeźwiającego jabłka dla smakoszy
Odmiany klubowe borówki będą uprawiane w Gruzji
Gruszka Eden. Klubowa odmiana w duchu ekologii

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *