Środki ochrony roślin: konsument rozumie, że są potrzebne

Download PDF

Do niedawna pokutowało przekonanie, że wszystko, co pryskane, jest złe i niezdrowe. Jednak świadomość konsumentów w tym zakresie diametralnie się zmieniła. Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, wartościowa oraz niedroga.

Środki ochrony roślin niszczą szkodniki, choroby grzybowe oraz chwasty, które nie tylko obniżają wysokość plonów, ale też przede wszystkim ich jakość. Stosowanie ŚOR ma więc bezpośrednie przełożenie na wartości odżywcze płodów rolnych i wytwarzanych z nich produktów żywnościowych.

Podniesienie plonów, możliwe dzięki ochronie roślin, bezpośrednio wpływa na wydajność upraw, a dzięki temu na cenę produktów.

Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin

Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (ECPA), zrzeszające producentów środków ochrony roślin, przeprowadziło wśród obywateli Unii Europejskiej badania dotyczące poziomu świadomości, czym są środki ochrony roślin i jakie korzyści płyną z ich stosowania. Z badań wynika, że 60% Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że możliwość spożywania zdrowych i wysokiej jakości odżywczej owoców i warzyw przez cały rok zawdzięczają stosowaniu różnych metod ochrony roślin.

– Podniesienie plonów, możliwe dzięki ochronie roślin, bezpośrednio wpływa na wydajność upraw, a dzięki temu na cenę produktów – wyjaśnia Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.  Dzięki środkom ochrony roślin świeże warzywa i owoce stały się w Europie dostępne dla każdego, a ich częste jedzenie jest normą. To z kolei jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na zwiększenie przeciętnej długości życia.

środki ochrony roślin

Dzięki stosowaniu środków ochrony roślin świeże warzywa i owoce są dostępne praktycznie przez cały rok.

Ponad 55% Polaków ma świadomość, że bez środków ochrony roślin więcej niż połowa światowych plonów byłaby tracona każdego roku. Z tym bezpośrednio wiąże się pogorszenie poziomu zdrowia człowieka, jakości i długości życia, jak również równowagi w środowisku i różnorodności biologicznej. Skoro stosowanie środków ochrony roślin pozwala rolnikom na podwajanie zbiorów z danej powierzchni ziemi, nie ma konieczności powiększania areału pól uprawnych i zachowane jest naturalne środowisko.

Warto też pamiętać, że dzięki środkom ochrony roślin uprawy są bardzo wydajne. Dzięki temu warzywa, owoce oraz produkty zbożowe są dziś w Polsce tanie i dostępne dla każdego. Zaniechanie stosowania środków ochrony roślin automatycznie obniżyłoby wydajność, a to spowodowałoby wzrost cen żywności. A gdyby rolnictwo było droższe, duża część ludzi nie byłaby w stanie jeść ważnych dla ich zdrowia produktów.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o