Trwają jesienne kontrole PIORiN na plantacjach warzyw

fot. PIORiN

Inspektorzy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa prowadzą jesienne kontrole na plantacjach warzyw. Kontrole PIORiN mają na celu sprawdzenie, czy producenci stosują środki ochrony roślin zgodnie z przepisami. Ponadto inspektorzy pobierają  próbki i badają warzywa pod kątem obecności pozostałości środków ochrony roślin. Gdzie pojawiają się inspektorzy? Jakie kary grożą w razie wykrycia nieprawidłowości? Sprawdź.

Inspektorzy PIORiN prowadzą kontrole na plantacjach warzyw. Sprawdzają, czy w wyprodukowanych plonach nie ma pozostałości pestycydów. To ważny element systemu, który ma gwarantować bezpieczeństwo żywności trafiającej na rynek.

Reklama

Gdzie prowadzone są kontrole PIORiN?

Jesienne kontrole PIORiN obejmują pobieranie prób warzyw w miejscach ich pierwotnej produkcji. Ściśle mówiąc, inspektorzy pobierają próbki do analiz z pól, tuneli foliowych, przechowalni i innych miejsc produkcji. Następnie materiał trafia do wyspecjalizowanych laboratoriów, gdzie bada się, czy w plonach znajdują się pozostałości środków ochrony roślin oraz w jakich ilościach.

Celem badań jest sprawdzenie, czy użytkownicy środków ochrony roślin stosują je zgodnie z przeznaczeniem. Wyniki analizowane są pod kątem zastosowania środków dopuszczonych do obrotu oraz zgodnie z treścią etykiety — informuje PIORiN.

W bieżącym sezonie w samej Wielkopolsce zaplanowano pobranie ponad 300 próbek z obszarów uprawnych oraz dodatkowych z terenów znajdujących się w strefach ochronnych w pobliżu cieków i zbiorników wodnych.

Jesienne kontrole PIORiN obejmują pobieranie prób warzyw w miejscach ich pierwotnej produkcji. Ściśle mówiąc, inspektorzy pobierają próbki do analiz z pól, tuneli foliowych, przechowalni i innych miejsc produkcji.

Jesienne kontrole PIORiN obejmują pobieranie prób warzyw w miejscach ich pierwotnej produkcji. Inspektorzy pobierają próbki do analiz m.in. z pól, tuneli foliowych i przechowalni warzyw.

fot. PIORiN

Badania laboratoryjne pod kątem pozostałości pestycydów

Próbki pobrane przez inspektorów trafiają m.in. do Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu, Centralnego Laboratorium GIORiN w Toruniu oraz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Każda próbka jest analizowana zgodnie z przepisami unijnymi dotyczącymi najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP).

Działania kontrolne przekładają się na dostarczanie bezpiecznej żywności do konsumenta — takiej, w której nie stwierdzono przekroczenia NDP pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych — podkreśla Inspekcja.

Tegoroczne kontrole PIORiN przyniosły już konkretne efekty. Mianowicie, z najnowszych informacji wynika, że w próbkach pobranych przez WIORiN w Poznaniu w sezonie 2025 nie stwierdzono przekroczeń NDP. Wykrywano natomiast przypadki stosowania środków niedopuszczonych do danej uprawy lub preparatów wycofanych z obrotu.

Co grozi za nieprawidłowości i jak reaguje Inspekcja

W przypadku naruszenia przepisów PIORiN może nałożyć kary, zgodnie z ustawą o środkach ochrony roślin. W sytuacjach stwierdzenia rażących nieprawidłowości wojewódzki inspektor ma prawo wydać decyzję zakazującą stosowania środków ochrony roślin. Konkretnie do czasu ukończenia szkolenia podstawowego.

Jeżeli inspektorzy stwierdzą niezgodności mające wpływ na bezpieczeństwo żywności, informacje przekazuje się do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. A także do Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W razie przekroczenia dopuszczalnych poziomów uruchamiany jest System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Umożliwia on szybką wymianę informacji między krajami Unii Europejskiej.

Jesienne kontrole PIORiN z symbolem kampanii #PlantHealth4Life

Tegoroczna akcja kontrolna prowadzona przez PIORiN wpisuje się w kampanię unijną #PlantHealth4Life, promującą dbałość o zdrowie roślin. W terenie inspektorom towarzyszy maskotka kampanii – PESTY, symbol działań na rzecz bezpiecznej produkcji rolnej.

Inspektorzy prowadzą obecnie pobieranie prób roślin okopowych, kończąc cykl tegorocznych badań. Jak przypomina PIORiN, regularne kontrole plantacji warzyw to nie tylko obowiązek urzędowy. Ale przede wszystkim gwarancja bezpieczeństwa żywności i zaufania konsumentów do polskich produktów.

Zatem, podsumowując:

  • kontrole PIORiN obejmują pobieranie prób warzyw z pól, przechowalni i tuneli;
  • celem jest wykrycie pozostałości środków ochrony roślin i ocena ich poziomu;
  • badania prowadzone są w akredytowanych laboratoriach w Poznaniu, Toruniu i Skierniewicach;
  • w 2025 r. jak dotychczas nie stwierdzono przekroczeń NDP, jednak PIORiN zapowiada dalsze działania kontrolne.

Źródło: PIORiN

Czytaj również: Przetwórcy owoców i warzyw alarmują ws. acetamiprydu

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *