Utrzymać jakość jabłek na długo

fot. Anita Łukawska

Mniejsze zbiory gorszej jakości jabłek na zachodzie Europy, w stosunku do kilku ubiegłych lat spowodują, że klienci zwrócą się po owoce m.in. do polskich producentów. Mamy sporo towaru, trzeba tylko utrzymać jakość jabłek i ich zdrowotność w przechowalniach, a wiosna może być nasza.

O tym, jak utrzymać jakość jabłek w przechowalniach rozmawiam z Krzysztofem Golcem, prezesem firmy Innvigo Sp. z o.o*. Rozwiązanie oferowane prze tę spółkę sprawia, że konsumenci mogą cieszyć się w różnych porach roku jednakową chrupkością, soczystością i smakiem świeżo zebranego jabłka.

Reklama

Co to takiego FruitSmart 3,3 VP?

utrzymać jakość jabłek - Krzysztof Golec - prezes Innvigo

Jak utrzymać jakość jabłek podczas długiego przechowywania radzi Krzysztof Golec – prezes firmy Innvigo Sp. z o.o.

K.G.: FruitSmart to środek zawierający 1-MCP, czyli 1-metylocyklopropen. Jest to związek, który pozwala utrzymać dobrą jakość jabłek i innych owoców, warzyw a także roślin ozdobnych – dokładniej kwiatów ciętych, przez cały czas ich składowania w chłodniach. Substancja ta wpływa na zahamowanie syntezy etylenu (hormonu starzenia) przez rośliny i ich części. W efekcie jej użycia w komorach, wydłużamy okres przechowywania, m.in. właśnie owoców z zachowaniem wszystkich parametrów jakościowych – smakowych i technologicznych. Oznacza to, że w chwili otwarcia chłodni po kilku miesiącach, złożone w nich jabłka mają taką samą jakość, jak w momencie ich umieszczenia w komorze tuż po zbiorze.

W jakim celu wprowadzono 1-MCP w Polsce?
K.G.:
Polska jest jednym z największych światowych producentów jabłek. Nie zbywamy ich od razu. Stąd istnieje potrzeba umożliwienia długiego przechowywania owoców, aby wydłużyć podaż jabłek najwyższej, najlepszej, delikatesowej jakości. Generalnie dążymy do tego, aby producenci jabłek mogli sukcesywnie uruchamiać owoce ze swoich chłodni przez długi czas. Wówczas, bez względu na porę roku, konsumenci cieszą się charakterystycznym, jednakowym smakiem owoców. Nie tylko bezpośrednio po zbiorach z drzewa.

Czyli 1-MCP pozwala nie tylko utrzymać jakość jabłek przez kilka miesięcy, ale także ich smak, teksturę, soczystość taką, jaką mają w momencie zbioru?
K.G.: Dokładnie. Jeśli komuś odpowiada dany smak odmiany jabłka, zastosowanie 1-MCP sprawia, że jest on identyczny w każdym momencie kiedy konsument sięgnie po ten owoc. Smak jabłek zmienia się bowiem wraz z zachodzącymi w nim zmianami biochemicznych w trakcie dojrzewania. 1-MCP hamuje ten proces, przez co utrzymuje owoc przez długi czas w stanie, jakby bezpośrednio po zerwaniu z drzewa.

Konkurencja zostaje w tyle

Oferowany przez firmę Innvigo preparat zawierający 1-MCP, nie jest jedynym tego typu na polskim rynku.
K.G.: Konkurencja jest naturalna i to jest oczywiste w dobie wolnego rynku. Sami zresztą zaczęliśmy być konkurencją wprowadzając na rynek nasz produkt. Bo rozwiązania tego typu istnieją na świecie od dawna. Dzięki jednak naszej ofercie, sadowników stać o wiele bardziej na zastosowanie 1-MCP w postaci produktu FruitSmart 3,3 VP, niż było to wcześniej. To wpłynęło na konkurencyjność oferty i powszechniejsze stosowanie tego związku. Oczywiście chcielibyśmy zachować jak największą część rynku dla siebie i robimy wszystko aby sadownicy z naszego rozwiązania byli zadowoleni.

Państwa środek ma jednak najszerszy zakres stosowanie. Co się stało, że konkurencja została w tyle?
K.G.:
Co do zakresu rejestracyjnego, FruitSmart ma szerokie możliwości wykorzystania w praktyce w różnych uprawach. Zmierzamy bowiem do tego, aby nasze rozwiązanie było też dostępne dla upraw o mniejszym znaczeniu gospodarczym, stąd rejestracje małoobszarowe. One umożliwiają legalne stosowanie 1-MCP także na plony z upraw niszowych.

Nielegalna konkurencja zagrożeniem dla konsumentów jabłek

K.G.: Jeśli już mówimy o konkurencji, to chciałbym wspomnieć o tej nielegalnej. Jest bowiem w obrocie – w drugim obiegu oczywiście – coś, co mieni się podobnym zastosowaniem do naszego środka. Nie ma jednak pewności co wchodzi w skład tego czegoś, nielegalnie wprowadzanego na rynek. Został on jednak przebadany. Żadna z prób nie wykazała w nim wymaganej zawartości 1-MCP, gwarantującej efekt pozwalający utrzymać jakość jabłek w przechowalniach. Poza tym nie ma pewności, co do pozostałych związków znajdujących się w tym falsyfikacie. Dlatego przestrzegam sadowników, że ryzykując stosowanie tej podróbki, szkodzą nie tylko sobie, gdyż efekt ostateczny wcale nie musi być zadowalający. Dodatkowo ryzykują zdrowiem konsumentów.

Czy sadownik może sam wykonać zabieg 1-MCP?

K.G.: Wprowadzając FruitSmart na rynek podjęliśmy takie wyzwanie i jesteśmy przekonani, a praktyka to potwierdza, że sadownik jest w

utrzymać jakość jabłek - test skrobiowy

Do określania optymalnej fazy zbioru jabłek bardzo przydatny jest prosty test skrobiowy

stanie sam wykonać zabieg. Oczywiście owoce musimy zebrać w odpowiedniej fazie i schłodzić do wymaganej temperatury. Do określania optymalnej fazy zbioru jabłek bardzo przydatny jest prosty test skrobiowy. Następnie porównujemy jego wyniki do wzorca dla danej odmiany, mierzymy jędrność owoców i na tych podstawach podejmujemy decyzję o terminie zbioru jabłek.
Jednak samo stosowanie FruitSmart-u nie jest elementem skomplikowanym. Jeśli się zdarzy że ktoś potrzebuje pomocy ze względu na wartość owoców lub brak pewności, nasi współpracownicy służą radą i wsparciem. Nawet wykonają taki zabieg w chłodni.

Samodzielna aplikacja FruitSmart – to nie jest skomplikowane

Potrzebny „pojemnik zaopatrzony w pompę”. Czy taki zapis etykietowy nie wystraszy sadownika?
K.G.:
Może to brzmieć skomplikowanie, ale jest to bardzo proste urządzenie. Taką pompką do napowietrzania roztworu dysponują dystrybutorzy sprzedający nasz środek. Jest to więc element do nabycia z chwilą zakupu FruitSmart. Poza tą pompką sadownik potrzebuje jeszcze pojemnik z wodą, np. wiaderka. I to wszystko.

utrzymać jakość jabłek - aplikacja FruitSmart - instrukcja

Jak utrzymać jakość jabłek? Potrzebny jest FruitSmart, pompka i pojemnik z wodą

Nośnikiem 1-MCP jest gaz czy aerozol? Czy potrzebne jest uruchamianie wentylatorów w trakcie zabiegu?
K.G.:
Po rozpuszczeniu samorozpuszczalnego opakowanie, z chwilą zetknięcia proszku z wodą, uwalnia się gaz – 1-MCP. Produkt musi krążyć w całej przestrzeni przechowalni, dlatego uruchamiamy wentylatory wewnątrz niej. Pamiętajmy jednak, aby szczelnie zamknąć płuczki.
Etap uwalniania 1-MCP następuje w trakcie gazowania, przy czym związek ten jest absorbowany przez owoce. W efekcie następuje w nich długie hamowanie syntezy etylenu. Trzeba więc podkreślić – jedna aplikacja po złożeniu owoców w chłodni wystarcza na cały czas przechowywania jabłek, nawet do sierpnia.

Czy ustawienie skrzyniopalet ma wpływ na skuteczność zabiegu? Czy wszystkie odmiany jabłek mogą być traktowane 1-MCP?
K.G.:
Ustawienie skrzyniopalet nie ma wpływu na jakość zabiegu. Myślę o standardowym składowaniu. Każda odmiana nadaje się do traktowania środkiem FruitSmart, pod warunkiem, że owoce zebraliśmy w odpowiednim stadium dojrzałości i szybko schłodzili.

Od czego zależy skuteczności zabiegu 1-MCP?

K.G.: Dawkowanie środka jest związane z kubaturą komory a nie z masą owoców. Należy więc dokładnie wymierzyć pojemność magazynu przed złożeniem owoców. Jeśli zapełnimy paletami komorę – pomiar jest dużo trudniejszy. Trzeba mieć też świadomość, że jeżeli komora jest wypełniona w części, np. w zaledwie w 1/3 owocami – tak czy inaczej wyliczamy dawkę na całą pojemność pomieszczenia. Musi być bowiem odpowiednia koncentracja środka w powietrzu, w przeliczeniu na metr sześcienny komory.
Przy czym jeśli przewidujemy przetrzymać owoce w chłodni do lipca, sierpnia następnego roku, wówczas musimy użyć środka w wyższej, nawet w maksymalnej dawce. Generalnie przy składowaniu do maja, zalecamy dawkę 4,2-4,8 g/100 m3 pomieszczenia.

Po gazowaniu otwieramy przechowalnię i wietrzymy?
K.G.:
Tak, trzeba ściśle stosować się do zaleceń wskazanych w etykiecie. Jest to poparte doświadczeniami. Po zakończonym zabiegu otwieramy przechowalnię, wyciągamy pojemnik, wietrzymy komorę. Następnie zamykamy ją szczelnie na tak długo, jak to jest potrzebne.

Jakie są korzyści z zabiegu środkiem FruitSmart?

K.G.: Koszty zabiegu są groszowe w przeliczeniu na kilogram owoców. FruitSmart – pozwala nie tylko utrzymać jakość jabłek przez długi czas. Także wpływa na zmniejszenie strat wynikających z tracenia przez owoce jędrności – czyli masy w porównaniu z włożonym tonażem. Zapobiega także wielu chorobom ujawniającym się w przechowalni. Bez zastosowania 1-MCP – wyjęta masa owoców jest znacznie mniejsza od włożonej. Koszt zwraca się więc w postaci lepszej jakości a także utrzymaniem tonażu dedykowanego do sprzedaży. W doświadczeniach oraz w praktyce stwierdzono także, że zastosowanie FruitSmart wpływa na mniejsze zużycie prądu przez wentylatory i pompy chłodnicze w okresie przechowywania.

Stosowanie 1-MCP, a jakość owoców, w tym na eksport – podsumowanie
K.G.:
1-MCP hamuje syntezę hormonu starzenia w składowanych towarach pochodzenia roślinnego, przez co możemy długo utrzymać jakość jabłek na wysokim poziomie. W przypadku owoców przeznaczonych na eksport, 1-MCP jest z założenia wykorzystywany wszędzie tam, gdzie następuje długa spedycja produktu. Czy owoce są wysyłane do krajów zachodniej Europy, krajów południowej półkuli czy na Daleki Wschód, FruitSmart 3,3 VP jest zawsze używany.

*Innvigo powstało w styczniu 2015 r. jako wybitnie polskie przedsiębiorstwo. Oferuje postpatentowe środki ochrony roślin oraz doradztwo z nimi związane. Współpracuje z dziesiątkami dystrybutorów. Wspiera także kanał sprzedaży detalicznej w sklepach. Obecnie firma liczy około 100 pracowników, w trzech jednostkach strukturalnych zlokalizowanych w Polsce, Czechach i Rumunii. Firma sprzedaje swoje środki już w 16 krajach, na różnych kontynentach.

Czytaj również: https://www.agrofakt.pl/jak-przechowywac-jablka-deserowe/

 

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *