Wielkość zbiorów owoców jagodowych 2024 wg GUS

Wielkość zbiorów owoców jagodowych 2024 jest mniejsza niż w roku ubiegłym. Z danych GUS dowiadujemy się o szczegółach tegorocznej produkcji z plantacji owocowych. 

Główny Urząd Statystyczny opublikował przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów w 2024 r. Między innymi przedstawia on wielkość zbiorów owoców jagodowych 2024. Dowiedz się, jakich owoców z krzewów wyprodukowaliśmy najwięcej w Polsce.

Reklama

Wielkość produkcji owoców jagodowych w 2024

Na koniec września Główny Urząd Statystyczny opublikował przedwynikowy szacunek ziemiopłodów 2024. Dowiadujemy się z niego, że łącznie  zbiory owoców jagodowych w bieżącym roku nie przekroczą 0,5 mln ton. To aż o 13% mniej niż w 2023 r.

Wielkość produkcji owoców jagodowych w 2024 r. w porównaniu z rokiem 2023

Gatunek 2023 r.
wyniki ostateczne
2024 r.
szacunek przedwynikowy
szacowana
zmiana
truskawki 180,7 tys. t 159,0 tys. t ↓ 12%
maliny 96,1 tys. t 78,0 tys. t ↓ 19%
porzeczki (ogółem — czarna i kolorowe) 129,7 tys. t 100,0 tys. t ↓ 23%
borówka wysoka 61,9 tys. t 62,8 tys. t ↑ 1%
aronia 53,5 tys. t 45,2 tys. t ↓ 16%
agrest 8,3 tys. t 6,7 tys. t ↓ 20%
pozostałe 37,0 tys. t 33,0 tys. t ↓ 10%

A jakie były wstępne szacunki GUS dot. produkcji owoców jagodowych w 2024 r.?

Według danych udostępnionych przez GUS we wstępnym szacunku ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych z 31.07.2024 roku wielkość zbiorów owoców jagodowych w tym roku była prognozowana na 501 tys. t, czyli o 11% mniej niż w ubiegłym roku.

Wstępne szacunki wskazywały na zmniejszenie zbiorów większości gatunków klasyfikowanych jako owoce jagodowe. Czyli przewidywania w dużej mierze się sprawdziły.

Jakie były przyczyny tak słabych zbiorów?

Tak samo, jak w przypadku wszystkich upraw w kraju, również rośliny jagodowe wcześniej rozpoczęły sezon wegetacyjny, a co za tym idzie kwitnienie. Wpłynęły na to stosunkowo wysokie temperatury w lutym i marcu. Jednak wcześniejsze kwitnienie roślin nie zrównało się w czasie z oblotem zapylaczy. Ostatecznie w efekcie słabego zapylenia, a następnie zapłodnienia, zawiązało się mniej owoców, niż przy optymalnych oblotach zapylaczy.

Ponadto pod koniec kwietnia oraz na początku maja wystąpiły w Polsce przymrozki, które spowodowały uszkodzenia pąków kwiatowych oraz zdziesiątkowały zawiązki owoców. Aby tego było mało, w drugiej połowie maja intensywne deszcze i grad z towarzyszącym porywistym wiatrem zniszczyły wykształcający się plon. Poza tym uszkodziły pędy i liście krzewów.

Kolejne miesiące były zróżnicowane. W części kraju panowała susza, która powodowała drobnienie owoców. Dla odmiany w niektórych regionach odnotowywano intensywne deszcze. Te drugie powodowały wzrost chorób grzybowych na plantacjach owocowych.

Upalne lato, szczególnie sierpień niekorzystnie wpływały na wykształcanie owoców oraz ich jakość i walory technologiczno-przetwórcze. We wrześniu nad Polskę dotarł niż genueński, niosąc ze sobą ulewne deszcze. W konsekwencji południowo-zachodnią część kraju dotknęła powódź. Nieznane są jeszcze straty w uprawach na terenach dotkniętych powodzią.

Źródło: stat.gov.pl

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *