Jak zbierać marchew?

Jak zbierać marchew do długiego przechowywania, żeby zachować dobrą trwałość przechowalniczą korzeni? Jak wybrać optymalny termin i sposób zbioru marchwi? Podpowiadamy.
Co warto wiedzieć o jesiennych zbiorach marchwi? Przekazujemy najważniejsze wskazówki.
Spis treści
Kiedy można zbierać marchew?
To, kiedy marchew jest gotowa do zbioru, jest cechą odmianową. Do przechowywania przeznacza się marchew późną. Zaś okres wegetacji odmian późnych trwa od 140 do 160 dni. Czyli mniej więcej 21 tygodni po siewie marchew będzie gotowa do zbioru.
Oczywiście, to kiedy zbierać marchew zależy również od przebiegu warunków atmosferycznych. Dlatego najprostszym sposobem jest sprawdzenie, czy korzenie wyrosły na odpowiednią, charakterystyczną dla danej odmiany, wielkość.
Kiedy wykopać marchew?
W zależności od odmiany i warunków pogodowych, jesienne zbiory marchwi rozpoczynają się zazwyczaj w drugiej połowie września i kończą na ogół z końcem października. Marchew należy zebrać z pola przed pojawieniem się pierwszych, silniejszych przymrozków.
Zbiór marchwi najlepiej przeprowadzić w pogodny dzień. Nie należy kopać marchwi w czasie deszczowej pogody. Ponieważ mokre, oblepione ziemią korzenie będą się gorzej przechowywać. Na pogorszenie trwałości przechowalniczej wpłynie także zbytnie opóźnienie zbioru.
Jak zbierać marchew?
Marchew można zbierać ręcznie, ale na ogół na dużych plantacjach wykorzystuje się do tego różne maszyny. Najczęściej marchew wykopuje się za pomocą różnego rodzaju kopaczek lub kombajnów. Do kopania marchwi wykorzystuje się m.in. odpowiednio przystosowane kopaczki czy kombajny do ziemniaków lub typowe wyorywacze do warzyw korzeniowych. Są również specjalistyczne kombajny dedykowane do zbioru marchwi i innych korzeniowych.
Bez względu na to, jaką maszyną przeprowadza się zbiór, trzeba przede wszystkim zadbać o to, aby w jak najmniejszym stopniu uszkadzać marchew. Należy ograniczyć do minimum uszkodzenia mechaniczne korzeni zarówno podczas kopania, jak i przesypywania marchwi do skrzyniopalet bądź na przyczepę.
Co po zbiorze marchwi?
Niezależnie od tego, jak kopiemy marchew, po zbiorze należy obciąć nać. Bowiem ochroni to korzenie przed szybkim zwiędnięciem. Przy zbiorze ręcznym, robi się to bezpośrednio po wykopaniu korzeni i oczyszczeniu ich z gleby. Zaś w przypadku zbioru mechanicznego zależy to od rodzaju maszyny. Niektóre kombajny i maszyny automatycznie ogławiają marchew, w przypadku innych trzeba to zrobić ręcznie.
Najlepiej również od razu po zbiorze odrzucić korzenie uszkodzone, chore oraz inne nie nadające się do przechowania. Następnie marchew przeznaczoną do przechowywania transportuje się do miejsca przechowywania (do kopców lub przechowalni).
Źródło: www.piorin.gov.pl
