Zbiory warzyw w UE – prognozy

Wzrośnie produkcja pomidorów przemysłowych w południowych krajach UE , najbardziej w Hiszpanii i Włoszech – podaje IERiGŻ. Co ze zbiorami pozostałych warzyw?
Ubiegłoroczne zbiory warzyw w UE były niższe (-3,5 proc.) w porównaniu z 2017 rokiem i wyniosły 62,7 mln ton. Produkcja obniżyła się w Niemczech (- 21 proc.), Holandii (-14 proc.) oraz Portugalii (-17 proc.). Mniej warzyw zebrano również w Hiszpanii (14,4 mln ton) która jest największym producentem warzyw w UE (- 4 proc.).
Natomiast większe zbiory (12,5 mln ton) odnotowano we Włoszech (+5 proc.), a także we Francji, Belgii i Bułgarii.
Spis treści
Zbiory warzyw w UE
Do końca czerwca tego roku pogoda nie sprzyjała uprawie warzyw w większości krajów UE. Roślinom zaszkodziły zwłaszcza marcowe przymrozki i nadmierne opady deszczu, głównie w południowych krajach Wspólnoty. Dały się one we znaki przede wszystkim burakom, kalafiorom, sałacie i karczochom.
– Zbiory warzyw odmian wczesnych w południowych krajach UE nie były większe niż w 2018 r. Przewiduje się, ze w 2019 r. wzrosną zbiory pomidorów przemysłowych w południowych krajach UE, a największy będzie wzrost produkcji w Hiszpanii i Włoszech. Większe będą także zbiory tych warzyw w Tunezji, Turcji, a także w Ukrainie – podaje IERiGŻ.
Większa powierzchnia uprawy
Jednak ostateczna wielkość zbiorów będzie zależeć od przebiegu pogody w dalszym okresie wegetacji. W wyniku dość wysokich cen uzyskiwanych przez rolników po ubiegłorocznych zbiorach wzrosła powierzchnia uprawy większości gatunków warzyw jest w UE.
Źródło: IERiGŻ
