Bakteriozy cebuli – dlaczego są groźne?

fot. Jan Sobolewski

Bakteriozy cebuli są groźne z kilku powodów. Jednym z nich jest brak bakteriocydów o radykalnym działaniu, zdolnych do szybkiego wyniszczenia bakterii powodującej chorobę. Kolejną przesłanką, stwarzającą problemy z bakteriozami w kwestii diagnozy sprawcy, jest zasiedlanie przez bakterie miejsc tkanek roślin uprzednio porażonych  przez inne patogeny.

Poniżej opis głównych sprawców bakteriozy cebuli. Z artykułu dowiesz się również, jak rozpoznać właściwie objawy choroby oraz jak można sobie z nią radzić na plantacji cebuli.

Reklama

Opis sprawców bakteriozy cebuli

Sprawcami choroby są bakterie Burkholderia cepacia Burkholderia gladioli pv. allicola, które infekują cebule zwykle przez niezaschniętą szyjkę lub uszkodzenia mechaniczne. Z uwagi na to, że patogenom tym sprzyja wodne środowisko, nasilenia bakteriozy należy się spodziewać zwłaszcza po gradobiciu czy ulewnych deszczach, a także po zalaniu plantacji. Uszkodzenia tkanki cebuli w czasie prac pielęgnacyjnych, oraz obcinanie szczypioru zbyt blisko nasady cebul, stymulują infekcje tkanki roślin przez pasożytnicze bakterie. Niektóre gatunki owadów także są wektorami choroby. Infekcja cebuli następuje w szerokim zakresie temperatury 4–27ºC, przy optymalnej temperaturze 21–26oC i wysokiej względnej wilgotności powietrza (95–100%).

Objawy porażenia bakteryjnego i diagnozowanie sprawcy

Pierwszych objawów choroby należy wypatrywać zwykle na przełomie lipca i sierpnia, bezpośrednio przed załamywaniem się szczypioru. Co prawda zakażenie cebuli następuje w okresie wegetacji, ale masowe objawy chorobowe pojawiają się dopiero w okresie przedzbiorczym i w czasie przechowywania. Głównym symptomem choroby jest miękka zgnilizna szyjki cebuli. Także tworzenie się wodnistych tkanek i gnicie pojedynczych łusek wewnętrznych cebuli cechują bakteriozę. Określenie sprawcy choroby jest trudniejsze niż diagnozowanie chorób pochodzenia grzybowego, z uwagi na dużo mniejsze rozmiary bakterii w stosunku do organizmów grzybowych. Bowiem podczas analizy mikroskopowej znacznie łatwiej określić cechy morfologiczne grzybów niż bakterii.  Pomocny przy diagnozie pasożytniczych bakterii może być charakterystyczny odór gnijącej tkanki roślin.

Straty gospodarcze powodowane przez bakteriozy cebuli

Początek choroby ma miejsce zwykle na koniec sezonu wegetacyjnego i dalej rozwija się ona w przechowalni. Bakteriozy w lata wilgotne i ciepłe mogą czasem intensywnie się rozwinąć, powodując znaczne straty. Pozostawione na polu chore części cebul stanowią niebezpieczeństwo dla cebuli uprawianej w przyszłym roku.

W celu zwiększeniu wiedzy w temacie uprawy cebuli oraz głównych patogenów atakujących plantacje tego warzywa przejdź do zakładki warzywa polowe.

Zapobieganie bakteriozie cebuli

W przypadku pojawienia się choroby na plantacji, konieczna jest kilkuletnia przerwa w uprawie cebuli i czosnku na tym stanowisku. Obserwacje pojawiania się choroby powinny być dokonywane od końca lipca do czasu zbiorów. Niewskazane jest planowanie lokalizacji stanowisk pod uprawę cebuli na polach z tendencją do tworzenia się zastoisk wodnych i źle zmeliorowanych. Sugeruje się nawadnianie bruzdowe zamiast zraszania i podlewania wodą odzyskaną. Cebulę należy prawidłowo dosuszyć w temperaturze nieprzekraczającej 30ºC i nie obcinać szczypioru u nasady cebul. Do długotrwałego przechowywania przeznaczać należy tylko zdrową, nieuszkodzoną mechanicznie cebulę. Zaś przechowywać należy w chłodnych miejscach (0°C), z odpowiednim dopływem powietrza. W przypadku uprawy cebuli z dymki, należy odrzucać egzemplarze uszkodzone i ze śladami obecności patogenów.

Chemiczna ochrona cebuli przed bakteriozą

Brak jest środków chemicznych do ochrony cebuli przed bakteriozą.

Zobacz również: Aktualne ceny cebuli – 2024

 

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *