Będzie mniej jabłek przemysłowych!

W tym roku w porównaniu z ubiegłymi latami może być mniej jabłek przemysłowych. Zdaniem prof. Eberharda Makosza z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych główne powody takiego stanu rzeczy to mniejsze uszkodzenie owoców przez choroby, szkodniki i gradobicia.

W tym roku w porównaniu z ubiegłymi latami może być mniej jabłek przemysłowych. Zdaniem prof. Eberharda Makosza z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych główne powody takiego stanu rzeczy to mniejsze uszkodzenie owoców przez choroby, szkodniki i gradobicia. Słabo lub wcale nie owocują stare jabłonie. Wprawdzie na skutek upałów i długotrwałej suszu w całym kraju szczególnie nienawadniane drzewa rosnące na słabych glebach mają dużo małych owoców poniżej 5,5–6,0 cm.

Jeśli do końca zbiorów nie będzie gradobić na większych obszarach sadów, zbiory jabłek deserowych nie we wszystkich sadach mogą być na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Przy eksporcie poniżej 1 mln tony nadwyżka jabłek deserowych może się zamienić w jabłka przemysłowe – informuje prof. Makosz.

Więcej znajdziecie na stronie Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

Chwasty w zbożach: jaki herbicyd zastosować wiosną?

Choć do wiosny i pojawienia się chwastów na polach jeszcze trochę czasu, warto już teraz zastanowić się, czym zwalczać agrofagi!

13 lutego 2017

Przędziorek owocowiec – lustracja sadu

Przędziorek owocowiec jest częstym, nieproszonym gościem w sadach. Jak rozpoznać przędziorka i jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?

14 lutego 2017

Nawożenie fosforem i azotem: o tym warto pamiętać

Nawożenie fosforem zapewnia prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Azot wpływa na zawartość białka. O czym należy pamiętać dostarczając te składniki?

15 lutego 2017