Będzie mniej jabłek przemysłowych!

Będzie mniej jabłek przemysłowych!

W tym roku w porównaniu z ubiegłymi latami może być mniej jabłek przemysłowych. Zdaniem prof. Eberharda Makosza z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych główne powody takiego stanu rzeczy to mniejsze uszkodzenie owoców przez choroby, szkodniki i gradobicia.

W tym roku w porównaniu z ubiegłymi latami może być mniej jabłek przemysłowych. Zdaniem prof. Eberharda Makosza z Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych główne powody takiego stanu rzeczy to mniejsze uszkodzenie owoców przez choroby, szkodniki i gradobicia. Słabo lub wcale nie owocują stare jabłonie. Wprawdzie na skutek upałów i długotrwałej suszu w całym kraju szczególnie nienawadniane drzewa rosnące na słabych glebach mają dużo małych owoców poniżej 5,5–6,0 cm.

Jeśli do końca zbiorów nie będzie gradobić na większych obszarach sadów, zbiory jabłek deserowych nie we wszystkich sadach mogą być na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego. Przy eksporcie poniżej 1 mln tony nadwyżka jabłek deserowych może się zamienić w jabłka przemysłowe – informuje prof. Makosz.

Więcej znajdziecie na stronie Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Choroby wirusowe roślin – nowe zagrożenie już w standardzie

Choroby wirusowe roślin stały się bardzo powszechne. Są zagrożeniem, któremu trzeba zaradzić. Co robić i jakich środków używać, by zwalczyć "wirusówki"?

18 października 2017

Pryzma buraków – jak wykonać ją prawidłowo?

Im dłużej buraki cukrowe muszą pozostać po zbiorach na polu, tym staranniej wykonana powinna być pryzma buraków. Jak ją ułożyć i czym ją przykryć?

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij