Bezpieczeństwo żywnościowe tematem rozmów w Berlinie

Podczas Międzynarodowych Targów „Zielony Tydzień” w Berlinie, minister Jurgiel uczestniczył w Konferencji Ministrów Rolnictwa. Konferencja – znana także jako Berliński Szczyt Ministrów Rolnictwa – odbywała się pod hasłem „Kształtowanie przyszłości produkcji zwierzęcej – w sposób zrównoważony, odpowiedzialny i wydajny”. Ważnym tematem było bezpieczeństwo żywnościowe
Krzysztof Jurgiel podczas sesji „Bezpieczeństwo żywnościowe” przywołał problem niedożywienia i głodu na świecie i podkreślił istotną rolę bezpieczeństwa żywnościowego. Obecnie ponad 815 milionów ludzi odczuwa te problemy w różnych formach i z różną intensywnością.
Spis treści
Wspólny komunikat
Szczyt Berliński przyniósł wspólny komunikat. Jego celem jest wezwanie do przestrzegania najważniejszych działań w obszarach, w których możliwe jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, a także systemów produkcji zwierzęcej oraz zdrowia zwierząt.
– Te dziedziny, wpisujące się w zakres kompetencji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, są kluczowe dla realizacji polityki dotyczącej szeroko pojętego bezpieczeństwa żywności oraz produkcji zwierzęcej – mówił Krzysztof Jurgiel. Minister podkreślał, że prawo dotyczące bezpieczeństwa żywności i zdrowia zwierząt należy cyklicznie zmieniać.
Bezpieczeństwo żywnościowe – jak o nie zadbać?
Podjęto również rozmowy na temat zwiększania wydajności produkcji. Miałoby się to udać poprzez ulepszone systemy produkcji, zgodne z oczekiwaniami konsumentów, a także bardziej przyjazne dla ludzi, zwierząt i środowiska.
Omówiono również konieczność prowadzenia wspólnej strategii w celu kontroli i zwalczania, a także zapobiegania chorobom występującym w hodowli zwierząt. Krzysztof Jurgiel nie mógł nie odnieść się do problemu Afrykańskiego Pomoru Świń, który rozprzestrzenia się w naszym kraju:
– Dotychczasowe doświadczenia wskazują, że walka z ASF może być długotrwała i wymaga znacznych nakładów finansowych ponoszonych zarówno w związku z likwidacją choroby, jak i z łagodzeniem powodowanych przez nią skutków. Ważnym elementem jest podejmowanie przez wszystkie zaangażowane służby natychmiastowych, wspólnych i skoordynowanych działań, zarówno na poziomie krajowym jak i europejskim.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
