Zagrożenia w uprawie buraka cukrowego i ziemniaka [KOMUNIKAT]

Mimo, że trwają żniwa, warto przyjrzeć się innym uprawom – buraka cukrowego i ziemniaka. Parametry wilgotnościowe (kropla infekcyjna) oraz temperaturowe sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych oraz nasileniu się szkodników o aparatach kłująco-ssącym, a także gryzącym.

W szczególności dotyczy to upraw buraka cukrowego i ziemniaka. O tym, jak pogoda może stymulować patogeny, świadczy chociażby kukurydza – na niektórych jej odmianach występuje bardzo duże porażenie głownią guzowatą.

Warunki sprzyjające chorobom grzybowym

mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana

fot. PROCAM

Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana

Głównym czynnikiem, sprzyjającym infekcjom grzyba oraz ich rozprzestrzenianiu się, są uszkodzenia tkanek roślin po gradobiciu, żerowaniu szkodników (mszyce, wciornastki, ploniarka zbożówka, przylżeńce) oraz zabiegach pielęgnacyjnych. Rozwojowi choroby sprzyja również umiarkowanie ciepła i wilgotna pogoda z przelotnymi opadami deszczu, przenawożenie azotem oraz osłabienie roślin przez suszę. Choroby grzybowe rozwijają się najlepiej w temperaturach od 26 do 34°C. Najczęściej zakażeniu ulegają rośliny, gdy osiągną wzrost od 75 do 100 cm.

Choroby grzybowe – powszechny problem plantatorów

Jeśli chodzi o uprawę ziemniaka, należy zwrócić szczególną uwagę na coraz silniejsze porażenie roślin przez zarazę ziemniaka. I jak na początku lipca mieliśmy do czynienia z zarazą odmiany łodygowej, tak teraz większość infekcji należy do zarazy ziemniaka odm. liściowej. Warto mieć na uwadze, że zaraza ziemniaka może również zainfekować plantacje pomidora – zarówno na polu, jak i w szklarni i tunelach foliowych.

alternarioza ziemniaka

fot. PROCAM

Alternarioza ziemniaka

Lokalnie, w stopniu średnim plantacje porażone są przez alternariozę. Prócz tego, należy zwrócić uwagę na porażenie dolnych liści przez szarą pleśń. Panujące temperatury oraz wahania wilgotnościowe powietrza zwiększają także porażenie całych krzaków ziemniaka przez verticiliozę czy fusarium naczyniowe.

Porażenia bakteryjne

Na plantacjach występują również większe niż w zeszłych latach porażenia bakteryjne. Szczególnie przez bakterie Pectobacterium (Erwinia) oraz, co gorsze dla stanu fitosanitarnego roślin – infekcje bakterii Clavibacter. W związku z zaistniałą sytuacją wymagane jest dokładne sprawdzenie bulw trafiających na przechowanie do magazynu.

Co do szkodników, w tym roku większe zagrożenie stanowi żerowanie mszycy ziemniaczanej niż stonki ziemniaczanej. Prócz tego, mamy duże obłożenie liści zmienikami (pluskwiaki). Lokalnie, w województwie dolnośląskim jak i w południowo-wschodniej części kraju, należy zwrócić uwagę na żerujące rolnice oraz larwy sprężyków (drutowce).

Duże nasilenie szkodników

piętnówka

fot. PROCAM

Gąsienica piętnówka

Okres infekcji grzybowych rozpoczął się na plantacjach buraka cukrowego. Tak, jak sygnalizowali Doradcy z Grupy Technicznej PROCAM – plantacji buraka cukrowego zagraża obecność chwościka buraka. Infekcja występuje również na burczaku ćwikłowym. Oprócz tego, nasiliła się również infekcja brunatnej plamistości liści buraka i, szczególnie postępujące zagrożenie w tych temperaturach, rdzy buraka. Lokalnie identyfikujemy także mączniaka prawdziwego buraka. Jeśli chodzi o szkodniki – udało się wyeliminować mszyce.

Obecnie warto zwrócić uwagę na żerujące duże gąsienice piętnówki czy błyszczki jarzynówki. Wysoka temperatura przyczyniła się także w tym roku do wzrostu zagrożenia ze strony roztoczy, czyli przędziorka chmielowca. Lokalnie w dość dużym nasileniu wystąpił tarczyk mgławy (chrząszcz).

Po więcej szczegółów zapraszamy do kontaktu z doradcą PROCAM.

Zobacz więcej zdjęć w galerii!

10

 

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

10 czerwca 2019

Szacowanie strat spowodowanych suszą – zgłoś szkody gminie!

Sprawdź, na jaką pomoc mogą liczyć rolnicy, których uprawy ucierpiały z powodu suszy!

17 czerwca 2019

19 czerwca 2019