Co zamiast kiszonki z kukurydzy?

Co zamiast kiszonki z kukurydzy?

Z powodu tegorocznej suszy wysychają pastwiska i pola kukurydzy, a to oznacza, że wkrótce mogą zacząć się problemy z paszą. Czy rzeczywiście nie ma możliwości, by czymś zastąpić kukurydzę?

Tegoroczna susza dotyka nie tylko producentów roślin. Poważne konsekwencje czują też hodowcy. Powód? Wysychają pastwiska i pola kukurydzy, a to oznacza, że wkrótce mogą zacząć się problemy z paszą. Może już czas, by zastanowić się, co podać zamiast kiszonki z kukurydzy?

Przemysł cukrowniczy jest jednym ze źródeł pasz energetycznych. Odpady powstające w trakcie produkcji cukru z buraków cukrowych, takie jak wysłodki buraczane oraz melasa, mogłyby być podawane zamiast kiszonki z kukurydzy, ponieważ są cennym pożywieniem dla zwierząt gospodarskich, zwłaszcza dla bydła.

– Szukamy nowych rozwiązań, by czymś zastąpić kukurydzę. Wypróbuję u siebie melasę, bo jeśli pasza się skończy, będę musiał myśleć o sprzedaniu kilku sztuk bydła, a tego wolałbym uniknąć – mówi Rafał Mielczarek ze wsi pod Lublinem. – Spróbuję wszystkiego, co pomoże mi uratować stado.

Wysłodki zamiast kiszonki z kukurydzy

Wysłodki są szczególnie cennym dodatkiem dla krów czy opasów żywionych na pastwisku. Przez pokolenia była to bardzo uznana pasza. Cenili ją np. hodowcy owiec, którzy karmili nią owce i jagnięta. Niektórzy rolnicy wciąż widzą ich zalety. – Wysłodki tzw. mokre są niezastąpione – pisze w portalu AgroFoto.pl użytkownik podpisujący się jako drzewis98. – Wysłodki zawsze dawaliśmy krowom rano, jak zjadły dostawały do tego sianokiszonkę albo siano, a popołudniu kukurydzę.

Wysłodki konserwuje się, kisząc je bądź, co jest coraz popularniejsze, susząc i formując w granulki. Melasa jest natomiast gęstą i lepką cieczą o brązowej barwie i zapachu karmelu. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest duża zawartość cukrów (nawet do 60–70% w suchej masie), w tym przede wszystkim sacharozy, a więc składników ulegających szybkiej fermentacji w żwaczu. Ok. 8–9% suchej masy stanowią składniki azotowe (białko ogólne) o bardzo dużej podatności na rozkład w żwaczu. Melasa coraz częściej jest wykorzystywana jako źródło energii w dawce, „lepiszcz” poprawiający przywieranie paszy treściwej i jako komponent kiszonek.

Melasa nie gorsza

Zamiast kiszonki z kukurydzy rolnicy dyskutujący na forum AgroFoto.pl polecają melasę, również jako doskonały środek na to, by zwiększyć chęć pobierania paszy przez zwierzęta. Melasę można dodać zarówno do wody, jak i sianokiszonki. Na efekty nie trzeba długo czekać.  3–4 dni (góra tydzień) i będą wcinać twierdzi Qurek.

***

Więcej o tym, czym można zastąpić kukurydzę, znajdziecie na stronie AgroFoto.pl.

Świnie rasy puławskiej – grozi im zagłada!

Pewne linie knurów rasy puławskiej mogą w krótkim czasie zaniknąć! Wszystko przez ASF!

18 lipca 2018

Jakie odszkodowania za ASF?

Sprawdzamy, co o tych rekompensatach sądzą hodowcy!

19 lipca 2018

Zdrowe wymię to zysk

Stada wysokowydajnych krów są szczególnie narażone na problem zapalenia gruczołu mlekowego. Sprawdź, jak zapobiec chorobie!

8 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close