COP21: cel jest wyznaczony!

COP21: cel jest wyznaczony!

Wielka radość w Paryżu. Doszło do porozumienia prawie 200 delegacji w sprawie globalnego ocieplenia.

Prawie 200 delegacji z całego świata przyjęło porozumienie ws. klimatu i globalnego ocieplenia. Cel spotkania był jasny: dążenie do „utrzymania wzrostu globalnych średnich temperatur na poziomie znacznie mniejszym niż o 2°C w stosunku do epoki przedindustrialnej i kontynuowanie wysiłków na rzecz ograniczenia wzrostu temperatur o 1,5°C”.

Cel jest długoterminowy, dlatego przedstawiciele wszystkich państw zgodnie stwierdzili, że będą dążyć do szczytu emisji gazów cieplarnianych. Będą się też starać pomóc państwom rozwijającym się, w których może iść to o wiele wolniej.

Chociaż politycy z różnych państw stwierdzili, że nie jest to idealne rozwiązanie, to jednak są powody do dumy, ponieważ tego typu porozumienie zostało zawarte po raz pierwszy w historii.

– W miesiąc po zamachach w Paryżu „Francja zjednoczyła świat”, umożliwiając 195 krajom zawarcie porozumienia zmierzającego do ograniczenia ocieplenia klimatu naszej planety – powiedział w sobotę w Paryżu komisarz europejski ds. klimatu Miguel Arias Canete.

Warto podkreślić, że powstałe porozumienie nie wyeliminuje węgla, a dąży jedynie do ustanowienia ram zrównoważonego rozwoju świata. Strony mają iść w kierunku zrównoważenia emisji gazów cieplarnianych z ich pochłanianiem. Cel został wyznaczony  zobaczymy, jaka będzie jego realizacja.

Naprawa szkód po klęskach żywiołowych – kolejny nabór wniosków o pomoc!

Do 300 tys. zł mogą otrzymać rolnicy, którzy ponieśli straty w wyniku: powodzi, deszczu nawalnego, suszy, przymrozków wiosennych i ...

12 października 2017

Agro ubezpieczenia z dopłatami – nowe produkty dla rolników!

Ubezpieczenie upraw i ubezpieczenie zwierząt, a także kompleksowy pakiet ubezpieczeń mogą nabyć rolnicy w placówkach Poczty Polskiej.

6 października 2017

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij