Perspektywy dla rynku wołowiny są dobre. Zwiększy się zarówno światowa jak i unijna produkcja. W Polsce też będzie wyższa i przekroczy 490 tys. t. Obserwuje się coraz większe zainteresowanie krajowych rolników produkcją bydła mięsnego.
W 2016 r. w Unii Europejskiej (EU-28) produkcja brutto wołowiny wzrośnie o 3,3% w porównaniu do ubiegłego roku i osiągnie poziom 8,1 mln t. Wzrost ten jest głownie spowodowany przez wyższy ubój krów mlecznych, wynikający z trudności w sektorze mleczarskim, jak również ze względu na wzmożony popyt na rynkach trzecich – twierdzą eksperci Komisji Europejskiej.
– Oczekujemy, że także w Polsce wzrośnie produkcja wołowiny i przekroczy 490 tys. t w wadze poubojowej – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK. – Większa produkcja wołowiny w UE jest efektem niskich cen mleka i wynikających z tego redukcji stad mlecznych – dodaje.

Grzegorz Rykaczewski, ekspert Banku Zachodniego WBK.
Wołowa hossa w Unii
W pierwszym półroczu bieżącego roku unijna produkcja wołowiny netto w tzw. „starych” krajach Unii (UE-15), wzrosła o 2,2%, tj. o 70 tys. t, a w „ nowych” krajach Unii (UE-N13) o 12% tj. o 45 tys. t.
Wzrost w krajach „nowej” Unii pochodzi głównie z Polski, która w pierwszej połowie 2016 r. wyprodukowała 28 tys. t więcej tego gatunku mięsa w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku wzrost ten jest głównie spowodowany zwiększonym ubojem krów i jałówek – twierdzą unijni eksperci.
–W Polsce rynek wołowiny pozostaje najbardziej stabilnym, spośród rynków mięsa – komentuje analityk z BZ WBK. – Od początku roku średnia cena skupu żywca kształtuje się nieco powyżej 6 zł/kg. Przy niskich cenach mleka, zbóż oraz dużych wahaniach cen trzody chlewnej oraz drobiu, obserwuje się coraz większe zainteresowanie rolników kierunkiem produkcji bydła mięsnego – dodaje Rykaczewski.
W Unii ceny skupu krów charakteryzują się regularnym poziomem, ze znaczącym wzrostem w okresie letnim – mówią eksperci Komisji Europejskiej. Od początku br. ceny skupu krów pozostawały na stosunkowo niskim poziomie między 270 a 275 euro/t. Było to aż o 12% mniej w porównaniu z ubiegłego roku i 6% poniżej średniej z ostatnich 5 lat (2011–2015). Ciągłe niskie ceny krów i restrukturyzacja sektora mleczarskiego wpłynęły na ceny we wszystkich kategoriach.
Zwiększony unijny ubój
Obserwuje się coraz większe zainteresowanie rolników kierunkiem produkcji bydła mięsnego.
W starych krajach Unii (UE-15), II kwartał 2016 r. charakteryzował się zwiększonym ubojem zarówno krów o 9 % jak i jałówek o 5% w porównaniu do pierwszego kwartału. Natomiast ubój byków był na ustabilizowanym poziomie. W drugim kwartale br. we wszystkich krajach Wspólnoty, z wyjątkiem Włoch i Szwecji, zwiększył sie ubój krów i jałówek w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. Restrukturyzacja sektora produkcji mleka wymusiła intensyfikację uboju nadwyżek krów i jałówek we wszystkich państwach członkowskich. Ponadto, dodatkowych ilości wołowiny na rynku można spodziewać się we Francji w związku z ubojem krów mamek, wynikającym z programów pomocowych ukierunkowanych na zmniejszenie produkcji mleka (przyjętych we wrześniu 2016 r.) Przewiduje się, że w 2016 r. w całej Unii produkcja wołowiny netto wzrośnie o 2,6%. W 2017 r. nastąpi jej stabilizacja.
Eksport bydła w region Morza Śródziemnego
Unijny eksport żywego bydła będzie nadal rósł z powodu utrzymującego się wysokiego popytu w regionie Morza Śródziemnego. Od stycznia do lipca br. eksport bydła wzrósł o 34% w porównaniu do 2015 r. Eksport ten koncentruje się w basenie Morza Śródziemnego. Główni odbiorcy z tego regionu to: Turcja – 186 tys. sztuk, Izrael – 95 tys. i Liban – 90 tys. sztuk. Eksport do tych krajów stanowił razem 65% całkowitego eksportu Wspólnoty.
Izrael plasuje się za Libanem jako drugi odbiorca wołowiny pochodzący z EU potwierdzając swoją pozycję solidnego odbiorcy bydła. W bieżącym roku największym unijnym dostawcą do Turcji są Węgry, które w pierwszym półroczu bieżącego roku wyeksportowały 52 tys. sztuk, następnie Słowacja, która tylko w lipcu bieżącego roku wyeksportowała ponad 14 tys. sztuk, co stanowi realną konkurencję dla eksportu z Węgier.
Index FAO cen wołowiny od kwietnia do września 2016 r. nie spadł poniżej poziomu 190 pkt.
Jednak unijny eksport do Turcji jest zagrożony przez zwiększoną konkurencję ze strony Urugwaju i Brazylii – twierdzą unijni eksperci. Ceny wołowiny w Turcji są i będą nadal stosunkowo wysokie, ponieważ na rozwój tureckiego sektora produkcji tego mięsa potrzeba czasu.
W II kwartale br. eksport wołowiny wzrósł o 17%, w porównaniu z I kwartałem br. Jest to wynikiem stałej podaży i dużego popytu na rynku światowym przy relatywnie wysokich cenach – mówią unijni eksperci. Tendencja ta otwiera możliwości dla krajów Unii. Ponadto, Turcja otworzyła w końcu kontyngent taryfowy dla UE na import 5 tys. t mięsa (z wyjątkiem Polski).

Produkcja wołowiny netto w UE.
W konsekwencji wszystkich tych czynników w 2016 r. eksport żywego bydła ze Wspólnoty zwiększy się o ponad 30% i ustabilizuje się na wysokim poziomie w 2017 r., osiągając wartość 235 tys. t c.w.e – prognozuje Komisja Europejska.
Nowe kierunki eksportu
Otwierają się nowe kierunki eksportowe do takich krajów jak: Izrael – wzrost o 400% tj. 5,3 tys. t, Wybrzeże Kości Słoniowej – o 175% tj. o 2,6 tys. t i Wietnam o 300% tj. o 3 tys. t – prognozują analitycy Komisji Europejskiej. Jednocześnie szereg dwustronnych inicjatyw podjętych przez unijnego komisarza ds. rolnych (Phila Hogana) spowodowało możliwość otworzenia nowych rynków eksportowych, co w najbliższej przyszłości ma dodatkowo wesprzeć unijny eksport. W związku z tym eksperci szacują, że do końca bieżącego roku wzrost unijnego eksportu mięsa wołowego utrzyma się na poziomie 10%.
– Wzrost popytu na mięso wołowe obserwowany w krajach azjatyckich, przy niższych dostawach na rynek światowy z Australii, powodują, że ceny na świecie kształtują się na wysokim poziomie. Index FAO cen wołowiny od kwietnia do września 2016 r. nie spadł poniżej poziomu 190 pkt – komentuje ekspert z Banku Zachodniego WBK.
Dobre światowe prognozy
Tegoroczna światowa produkcja wołowiny ma wynieść 67,8 mln t. Będzie to poziom o 0,3% wyższy niż rok wcześniej – szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Wzrost nastąpi w Unii Europejskiej oraz w Stanach Zjednoczonych. Spadek spodziewany jest w Brazylii, Argentynie, Australii, Nowej Zelandii oraz Rosji.
–W Brazylii, ze względu na niedobór opadów w pierwszej połowie roku, znacząco wzrosły koszty pasz – mówi Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK. – W dodatku na rynku krajowym popyt pozostaje na niskim poziomie. W konsekwencji tegoroczna produkcja będzie nieznacznie niższa niż w 2015 r. Z kolei w Argentynie spadek produkcji jest związany z wykorzystaniem dużej części cieląt oraz krów do powiększania stad krajowych. W Australii, po trzech latach niewystarczającej ilości opadów, poprawiły się warunki atmosferyczne, co zachęciło rolników do rozwoju produkcji. Jednak konsekwencją wysokiego poziomu ubojów krów w poprzednich 2 latach, będzie utrzymanie się tendencji spadkowej w pogłowiu bydła. Podobna sytuacja obserwowana jest w Nowej Zelandii. Zmniejszenie produkcji jest przewidywane również w Rosji, co będzie wynikiem niskiej rentowności tej produkcji – komentuje analityk.
Lukratywny eksport do Unii
Unia pozostaje lukratywnym rynkiem eksportowym dla wielu krajów. Komisja Europejska przewiduje, że w br. unijny import wołowiny wzrośnie o 3% i utrzyma się na takim samym poziomie w 2017 r.
Do lipca br. państwa Unii sprowadziły o 2% więcej wołowiny w porównaniu do ubiegłego najbardziej wzrósł import z Brazylii, co potwierdza poprawę konkurencyjności tego rynku i niższy popyt wewnętrzny.
Natomiast w bieżącym roku zmniejszył się import z USA w stosunku do ubiegłego roku, prawdopodobnie ze względu na bardziej opłacalne rynki azjatyckie tj. Japonia oraz mniej korzystny kurs dolara w stosunku do euro.
Australijski eksport wołowiny do krajów Unii nadal ma tendencję wzrostową, która wynosi 8% w porównaniu do ubiegłego import z Argentyny także wzrósł – o 4% w I połowie bieżącego roku.
Przeczytaj również:
- Prognoza upraw zbóż: rekordowe zapasy, stabilne ceny
- Ziemniaki: dobre zbiory i ceny w Wielkopolsce
- Makroekonomiczne prognozy produkcji wieprzowiny: bez nowych graczy na rynku
Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować
Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!
Dodaj komentarz