Makroekonomiczne prognozy produkcji wieprzowiny: bez nowych graczy na rynku

Jaki będzie poziom produkcji wieprzowiny w tym roku oraz jak będzie się kształtować na przestrzeni najbliższych lat?

W br. produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej (UE) ma osiągnąć poziom 23,2 mln t zgodnie z prognozami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) lub będzie trochę wyższa rzędu 23,56 mln t wg przewidywań Unii Europejskiej (Eurostatu).

W przyszłym roku produkcja wieprzowiny ma zwiększyć się do 23,73 mln t, w tym w krajach „starej” unijnej piętnastki (EU15) ma ukształtować się na poziomie 20,14 mln t. W krajach „nowych” unijnej trzynastki (EU-N13) powinna wynieść tylko 3,59 mln t.

W kolejnych latach do 2025 r., należy spodziewać stałego zwiększenia unijnej produkcji wieprzowiny. Jedynie w 2018 r. ma być ona na poziomie ok. 23,67 mln t,tj. mniejszym w stosunku do 2017 r., jednak będzie to poziom wyższy niż osiągnięty w br. W 2018 r. w krajach EU-15 produkcja tego gatunku mięsa ma wynieść 20,07 mln t.

W przyszłym roku produkcja wieprzowiny ma zwiększyć się do 23,73 mln t, w tym w krajach „starej” unijnej piętnastki (EU15) ma ukształtować się na poziomie 20,14 mln t.

W krajach EU-N13 powinna ona być rzędu 3,59 mln t. W 2019 r. ma wynieść odpowiednio 20,08 mln w EU–15 i 3,6 mln t w EU–N13. W 2020 r. produkcja wieprzowiny w całej UE powinna ukształtować się na poziomie 23,7 mln t, w tym 20,1 mln t w krajach EU–15 i 3,6 mln t w państwach należących do EU-N13. Dzięki lekkiemu i systematycznemu wzrostowi w kolejnych latach, w 2025 r. produkcja tego mięsa powinna osiągnąć wartość 23,85 mln t, w tym 20,22 mln t w krajach „starej” Unii i 3,62 mln t w 13 „nowych” – wynika z prognoz Eurostatu.

Z analizy danych Komisji Europejskiej i USDA jasno wynika, że w najbliższych latach na unijnym rynku produkcji wieprzowiny nie należy spodziewać się żadnych większych zmian. „Stare” kraje Unii, które obecnie są wiodącymi producentami wieprzowiny w tym regionie nadal będą przodować w tej produkcji. Natomiast produkcja krajów „nowej trzynastki” będzie rosła, ale nie na tyle znacząco, aby na tym rynku pojawili się nowi znaczący gracze z tego regionu. Wydaje się, że „starzy” gracze mają już ugruntowaną pozycję na rynku.

Mniejsza światowa produkcja, ale nie u wszystkich

W br. światowa produkcja wieprzowiny może być ok. 1% mniejsza niż w ubiegłym roku. Ograniczenie jej nastąpi o 2,5% w Chinach, które w ub. r. miały 50% udział w światowym rynku tego gatunku mięsa. Zwiększenie produkcji jest przewidywane u pozostałych największych światowych producentów w: USA, Brazylii, Rosji, Wietnamie, Kanadzie, Meksyku, Japonii, Korei Południowej i na Filipinach – ocenia USDA.

wieprzowiny

W br. światowa produkcja wieprzowiny może być ok. 1% mniejsza niż w ubiegłym roku.

Rekordowy eksport w Unii

W br. eksport wieprzowiny w UE, ma osiągnąć rekordowy poziom tj. 2,4 mln t, co oznacza zwiększenie wywozu asortymentu wieprzowego o 18% – przewiduje Komisja Europejska.

Duże zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w Chinach jest związane z restrukturyzacją sektora produkcji tego mięsa w tym kraju, co przełożyło się na wzrost eksportu.

Wzrost unijnego eksportu mięsa wieprzowego jest spowodowany głównie boomem eksportowym do Chin, a także niższymi, niż na początku 2015 r., unijnymi cenami wieprzowiny. W pierwszych 4 miesiącach br. z UE wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 1,3 mln t produktów wieprzowych, tj. o 35% więcej niż w tym samym okresie ub. r. Najwięcej wieprzowiny wyeksportowano do Azji Południowo-Wschodniej, w tym głównie do: Chin 44% unijnego eksportu tego mięsa, czyli blisko 2 razy więcej niż przed rokiem, Hongkongu – 9% tj. o 46% więcej niż rok wcześniej, Japonii – 9% tj. o 23% więcej i na Filipiny  – 6% tj. o 35% więcej niż przed rokiem – wynika z danych Agencji Rynku Rolnego (ARR).

Duże zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w Chinach jest związane z restrukturyzacją sektora produkcji tego mięsa w tym kraju, co przełożyło się na wzrost eksportu. W efekcie tego, eksport z UE do Chin wyniósł ponad 100 tys. t w kwietniu br. i stanowił ponad 40% całego poziomu eksportu Wspólnoty. Popyt na import wieprzowiny ma utrzymać się w dalszym ciągu. W 2025 r. powinien wynieść 900 tys. t – wg China Agricultural Outlook.

Wszystkie kraje UE eksportujące do Chin spodziewają się podwojenia swojego eksportu lub nawet jego potrojenia – wynika z unijnych prognoz.

Niemcy, Hiszpania i Dania są największymi unijnymi eksporterami wieprzowiny do Chin. Niemiecki eksport stanowi 29% całego unijnego eksportu tego gatunku mięsa do Chin, hiszpański – 23%, a duński – 16%.

Warto przypomnieć, że Polska nie może eksportować do Chin ze względu na występowanie w niektórych regionach naszego kraju afrykańskiego pomoru świń (ASF).

         2015   2016     2017    2018     2019202020212022202320242025
Produkcja własna brutto23 44123 56123 73823 67223 68623 70923 73423 75723 79223 81723 856
EU-1520 01620 09920 14320 07320 08520 10420 12520 14620 17520 19620 229
EU-N133 4253 4623 5953 5993 6013 6053 6083 6123 6173 6213 627
Import żywych zwierząt00000000000
Eksport żywych zwierząt2324363636363636363636
Produkcja netto23 41823 53723 70223 63623 65023 67323 69823 72123 75623 78123 820
Spożycie:21 37121 44121 38521 25121 24821 25021 24921 24021 24221 23021 239
w EU-1516 79016 85916 80016 66716 66716 67116 67316 66916 67216 66616 677
w EU-N134 5814 5824 5854 5844 5814 5784 5764 5714 5694 5644 563
Spożycie na głowę: (kg r.w.e.)32.632.632.432.232.132.032.031.931.931.831.8
w EU-1532.232.232.031.631.531.431.431.331.231.131.1
w EU-N1334.134.234.334.334.434.534.534.634.734.834.9
Import (mięso)1515222120202123222323
Eksport (mięso)2 0622 1112 3392 4052 4232 4442 4702 5052 5362 5742 604
Handel (netto)2 0472 0962 3172 3852 4032 4242 4492 4822 5142 5512 581
Cena w EU (Euro/t)1 4501 5291 5661 5721 5871 6481 7231 7201 6911 7131 713
Cena na Świecie w Euro/t(Brazylia)1 4121 2321 1281 0801 1431 1821 1791 1711 1551 1681 128
Cena na Świecie w USD/t(Brazylia)1 5801 3961 3411 3921 5221 5891 5951 5901 5731 5961 546
Cena na Świecie w Euro/t(USA)1 6951 3291 3621 3831 3851 4361 5091 5021 4751 4871 482
Cena na Świecie w USD/t(USA)1 8971 5061 6191 7821 8431 9302 0412 0382 0082 0312 032
źrodło: Eurostat

Długoterminowe prognozy eksportu wieprzowiny nie są jednak tak optymistyczne jak krótkoterminowe. W przyszłości może nastąpić spadek eksportu z UE na chiński rynek. Kurs wymiany walut euro do juana, jak również spowolnienie gospodarcze na chińskim rynku odbiją się negatywnie na popycie na ten rodzaj mięsa w tym kraju, co z kolei może wpłynąć na spadek  importu do tego kraju – ostrzegają unijni analitycy.

Istotny wzrost eksportu wieprzowiny z UE odnotowano także do takich krajów jak: Filipiny, Ukraina, Hong Kongu i USA.

wieprzowiny

Analitycy unijni podkreślają, że należy spodziewać się, że eksport wieprzowiny z UE na rosyjski rynek nie osiągnie już poziomu sprzed 2014 r. nawet po zniesieniu zakazu eksportu do tego kraju.

Zwiększenie unijnego eksportu na amerykański rynek, do poziomu sprzed 2014 r., po spadku spowodowanym epidemiczną biegunką świń (PEDv), może trwać dłużej niż zakładano ze względu na dużą międzynarodową konkurencję – wynika z unijnych prognoz.

Sytuacja na rynku rosyjskim

Jeśli chodzi o rynek rosyjski, zakaz eksportu wieprzowiny do Rosji (wprowadzony w sierpniu 2014 r.) ma być utrzymany. Analitycy unijni podkreślają, że należy spodziewać się, iż eksport wieprzowiny z UE na rosyjski rynek nie osiągnie już poziomu sprzed 2014 r. nawet po zniesieniu zakazu eksportu do tego kraju. Przyczynami tego są: rozwój rosyjskiej produkcji tego mięsa, spowolnienie gospodarcze oraz pojawienie się na rynku innych dostawców – twierdzą unijni eksperci.

Polski eksport produktów wieprzowych w ostatnich miesiącach br. może ulec ograniczeniu. W całym 2016 r. może ukształtować się na poziomie ok. 660 tys. t, podczas gdy w 2015 r. wyniósł 647 tys. t – wynika z prognoz ARR, (na podstawie danych GUS).

Istotny wzrost eksportu wieprzowiny z UE odnotowano także do takich krajów jak: Filipiny, Ukraina, Hong Kongu i USA.

Unijny eksport mięsa wieprzowego w przyszłym roku ma wynieść 2,3 mln t, w 2018 r. ma zwiększyć się do 2,4 mln t. Do 2025 r. ma lekko rosnąć, aby pod koniec okresu osiągnąć poziom 2,6 mln t.

Rosnący popyt na Dalekim Wschodzie

W  tym roku ma nastąpić wzrost światowego popytu importowego na wieprzowinę w stosunku do ubiegłego roku. Import zwiększyły głównie kraje Dalekiego Wschodu: Chiny, Japonia, Tajwan, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. Zmaleje natomiast przywóz wieprzowiny do Rosji – prognozuje USDA.

W krajach Unii tegoroczny import wieprzowiny, pomimo przewidywanego wzrostu, ma być nadal znikomy.

Tegoroczny polski import tego gatunku mięsa może ulec nieznacznemu zwiększeniu do ok. 865 tys. t z 829 tys. t w 2015 r. W efekcie tegoroczny spadek podaży wieprzowiny na rynku krajowym może być nieco mniejszy niż spadek produkcji – oceniają analitycy ARR.

wieprzowiny

W br. w Unii konsumpcja wieprzowiny na jednego mieszkańca ma zmniejszyć się o 1,6% i powinna wynieść 32,6 kg.

Mniejsza i stabilna konsumpcja

W br. w Unii konsumpcja wieprzowiny na jednego mieszkańca ma zmniejszyć się o 1,6%  i powinna wynieść 32,6 kg. W latach 2016–2025 będzie następować jej spadek z 32,4 kg w 2017 r. do 31,8 kg w 2025 r.

Tegoroczny polski import tego gatunku mięsa może ulec nieznacznemu zwiększeniu do ok. 865 tys. t z 829 tys. t w 2015 r.

Całkowita konsumpcja wszystkich krajów Unii ma ukształtować się na poziomie 21,4 mln t. W EU-15 ma wynieść 16,85 mln t, a w krajach EU-N13 osiągnie poziom jedynie 4,58 mln t. Poziom konsumpcji powinien ustabilizować się w 2017 r. na poziomie 21,38 mln t, w tym 16,8 mln t w EU-15 i 4,58 mln ton w EU-N13. Jest to zgodne z trendami w ciągu ostatnich 10 lat – twierdzą unijni analitycy. W kolejnych latach konsumpcja tego mięsa ma kształtować się na dość ustabilizowanym poziomie, lekko ponad 21,2 mln t i tendencją wzrostową, ale nie we wszystkich latach. W 2025 r. powinna wynieść 21,23 mln t, w tym 16,67 mln t w krajach UE-15 i 4,56 mln t w EU-N13.

Z makroekonomicznych unijnych prognoz wynika, że w najbliższych latach nie należy się spodziewać większych rewolucji na unijnym rynku odnośnie konsumpcji mięsa wieprzowego. Raczej należy oczekiwać jej lekkiego spadku, zarówno w ujęciu całościowym jak i konsumpcji na jednego mieszkańca.

Krajowe spożycie wieprzowiny w br. może ukształtować się na poziomie ok. 40 kg na mieszkańca. Będzie ono na poziomie niższym niż w 2015 r., kiedy wyniosło 41,7 kg. Będzie jednak ono większe niż w 2014 r., kiedy kształtowało się na poziomie 39,1 kg na mieszkańca – wynika z danych GUS.

Cena rzepaku, co czeka rolników w tym sezonie?

Żniwa rzepaku zbliżają się wielkimi krokami. Stan plantacji po zimie oceniany jest jako dobry. Sprawdź, jaki może mieć to wpływ na Twoją kieszeń?

23 maja 2017

Sprzedaż wieprzowiny – ceny i możliwości eksportu

Dlaczego rosną ceny wieprzowiny? Jak długo będą rosnąć ceny? Jak wygląda eksport wieprzowiny w UE i Polsce?

19 maja 2017

Ceny paliw: optymistyczne wieści

Zakup oleju napędowego generuje znaczną część kosztów produkcji rolniczej. Jak kształtują się ceny paliw płynnych na terenie naszego kraju?

28 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij