Makroekonomiczne prognozy produkcji wieprzowiny: bez nowych graczy na rynku

W br. produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej (UE) ma osiągnąć poziom 23,2 mln t zgodnie z prognozami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) lub będzie trochę wyższa rzędu 23,56 mln t wg przewidywań Unii Europejskiej (Eurostatu).
W przyszłym roku produkcja wieprzowiny ma zwiększyć się do 23,73 mln t, w tym w krajach „starej” unijnej piętnastki (EU15) ma ukształtować się na poziomie 20,14 mln t. W krajach „nowych” unijnej trzynastki (EU-N13) powinna wynieść tylko 3,59 mln t.
W kolejnych latach do 2025 r., należy spodziewać stałego zwiększenia unijnej produkcji wieprzowiny. Jedynie w 2018 r. ma być ona na poziomie ok. 23,67 mln t,tj. mniejszym w stosunku do 2017 r., jednak będzie to poziom wyższy niż osiągnięty w br. W 2018 r. w krajach EU-15 produkcja tego gatunku mięsa ma wynieść 20,07 mln t.
W przyszłym roku produkcja wieprzowiny ma zwiększyć się do 23,73 mln t, w tym w krajach „starej” unijnej piętnastki (EU15) ma ukształtować się na poziomie 20,14 mln t.
W krajach EU-N13 powinna ona być rzędu 3,59 mln t. W 2019 r. ma wynieść odpowiednio 20,08 mln w EU–15 i 3,6 mln t w EU–N13. W 2020 r. produkcja wieprzowiny w całej UE powinna ukształtować się na poziomie 23,7 mln t, w tym 20,1 mln t w krajach EU–15 i 3,6 mln t w państwach należących do EU-N13. Dzięki lekkiemu i systematycznemu wzrostowi w kolejnych latach, w 2025 r. produkcja tego mięsa powinna osiągnąć wartość 23,85 mln t, w tym 20,22 mln t w krajach „starej” Unii i 3,62 mln t w 13 „nowych” – wynika z prognoz Eurostatu.
Z analizy danych Komisji Europejskiej i USDA jasno wynika, że w najbliższych latach na unijnym rynku produkcji wieprzowiny nie należy spodziewać się żadnych większych zmian. „Stare” kraje Unii, które obecnie są wiodącymi producentami wieprzowiny w tym regionie nadal będą przodować w tej produkcji. Natomiast produkcja krajów „nowej trzynastki” będzie rosła, ale nie na tyle znacząco, aby na tym rynku pojawili się nowi znaczący gracze z tego regionu. Wydaje się, że „starzy” gracze mają już ugruntowaną pozycję na rynku.
Mniejsza światowa produkcja, ale nie u wszystkich
W br. światowa produkcja wieprzowiny może być ok. 1% mniejsza niż w ubiegłym roku. Ograniczenie jej nastąpi o 2,5% w Chinach, które w ub. r. miały 50% udział w światowym rynku tego gatunku mięsa. Zwiększenie produkcji jest przewidywane u pozostałych największych światowych producentów w: USA, Brazylii, Rosji, Wietnamie, Kanadzie, Meksyku, Japonii, Korei Południowej i na Filipinach – ocenia USDA.
Rekordowy eksport w Unii
W br. eksport wieprzowiny w UE, ma osiągnąć rekordowy poziom tj. 2,4 mln t, co oznacza zwiększenie wywozu asortymentu wieprzowego o 18% – przewiduje Komisja Europejska.
Duże zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w Chinach jest związane z restrukturyzacją sektora produkcji tego mięsa w tym kraju, co przełożyło się na wzrost eksportu.
Wzrost unijnego eksportu mięsa wieprzowego jest spowodowany głównie boomem eksportowym do Chin, a także niższymi, niż na początku 2015 r., unijnymi cenami wieprzowiny. W pierwszych 4 miesiącach br. z UE wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 1,3 mln t produktów wieprzowych, tj. o 35% więcej niż w tym samym okresie ub. r. Najwięcej wieprzowiny wyeksportowano do Azji Południowo-Wschodniej, w tym głównie do: Chin 44% unijnego eksportu tego mięsa, czyli blisko 2 razy więcej niż przed rokiem, Hongkongu – 9% tj. o 46% więcej niż rok wcześniej, Japonii – 9% tj. o 23% więcej i na Filipiny – 6% tj. o 35% więcej niż przed rokiem – wynika z danych Agencji Rynku Rolnego (ARR).
Duże zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w Chinach jest związane z restrukturyzacją sektora produkcji tego mięsa w tym kraju, co przełożyło się na wzrost eksportu. W efekcie tego, eksport z UE do Chin wyniósł ponad 100 tys. t w kwietniu br. i stanowił ponad 40% całego poziomu eksportu Wspólnoty. Popyt na import wieprzowiny ma utrzymać się w dalszym ciągu. W 2025 r. powinien wynieść 900 tys. t – wg China Agricultural Outlook.
Wszystkie kraje UE eksportujące do Chin spodziewają się podwojenia swojego eksportu lub nawet jego potrojenia – wynika z unijnych prognoz.
Niemcy, Hiszpania i Dania są największymi unijnymi eksporterami wieprzowiny do Chin. Niemiecki eksport stanowi 29% całego unijnego eksportu tego gatunku mięsa do Chin, hiszpański – 23%, a duński – 16%.
Warto przypomnieć, że Polska nie może eksportować do Chin ze względu na występowanie w niektórych regionach naszego kraju afrykańskiego pomoru świń (ASF).
2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
Produkcja własna brutto | 23 441 | 23 561 | 23 738 | 23 672 | 23 686 | 23 709 | 23 734 | 23 757 | 23 792 | 23 817 | 23 856 |
EU-15 | 20 016 | 20 099 | 20 143 | 20 073 | 20 085 | 20 104 | 20 125 | 20 146 | 20 175 | 20 196 | 20 229 |
EU-N13 | 3 425 | 3 462 | 3 595 | 3 599 | 3 601 | 3 605 | 3 608 | 3 612 | 3 617 | 3 621 | 3 627 |
Import żywych zwierząt | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Eksport żywych zwierząt | 23 | 24 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 |
Produkcja netto | 23 418 | 23 537 | 23 702 | 23 636 | 23 650 | 23 673 | 23 698 | 23 721 | 23 756 | 23 781 | 23 820 |
Spożycie: | 21 371 | 21 441 | 21 385 | 21 251 | 21 248 | 21 250 | 21 249 | 21 240 | 21 242 | 21 230 | 21 239 |
w EU-15 | 16 790 | 16 859 | 16 800 | 16 667 | 16 667 | 16 671 | 16 673 | 16 669 | 16 672 | 16 666 | 16 677 |
w EU-N13 | 4 581 | 4 582 | 4 585 | 4 584 | 4 581 | 4 578 | 4 576 | 4 571 | 4 569 | 4 564 | 4 563 |
Spożycie na głowę: (kg r.w.e.) | 32.6 | 32.6 | 32.4 | 32.2 | 32.1 | 32.0 | 32.0 | 31.9 | 31.9 | 31.8 | 31.8 |
w EU-15 | 32.2 | 32.2 | 32.0 | 31.6 | 31.5 | 31.4 | 31.4 | 31.3 | 31.2 | 31.1 | 31.1 |
w EU-N13 | 34.1 | 34.2 | 34.3 | 34.3 | 34.4 | 34.5 | 34.5 | 34.6 | 34.7 | 34.8 | 34.9 |
Import (mięso) | 15 | 15 | 22 | 21 | 20 | 20 | 21 | 23 | 22 | 23 | 23 |
Eksport (mięso) | 2 062 | 2 111 | 2 339 | 2 405 | 2 423 | 2 444 | 2 470 | 2 505 | 2 536 | 2 574 | 2 604 |
Handel (netto) | 2 047 | 2 096 | 2 317 | 2 385 | 2 403 | 2 424 | 2 449 | 2 482 | 2 514 | 2 551 | 2 581 |
Cena w EU (Euro/t) | 1 450 | 1 529 | 1 566 | 1 572 | 1 587 | 1 648 | 1 723 | 1 720 | 1 691 | 1 713 | 1 713 |
Cena na Świecie w Euro/t(Brazylia) | 1 412 | 1 232 | 1 128 | 1 080 | 1 143 | 1 182 | 1 179 | 1 171 | 1 155 | 1 168 | 1 128 |
Cena na Świecie w USD/t(Brazylia) | 1 580 | 1 396 | 1 341 | 1 392 | 1 522 | 1 589 | 1 595 | 1 590 | 1 573 | 1 596 | 1 546 |
Cena na Świecie w Euro/t(USA) | 1 695 | 1 329 | 1 362 | 1 383 | 1 385 | 1 436 | 1 509 | 1 502 | 1 475 | 1 487 | 1 482 |
Cena na Świecie w USD/t(USA) | 1 897 | 1 506 | 1 619 | 1 782 | 1 843 | 1 930 | 2 041 | 2 038 | 2 008 | 2 031 | 2 032 |
źrodło: Eurostat |
Długoterminowe prognozy eksportu wieprzowiny nie są jednak tak optymistyczne jak krótkoterminowe. W przyszłości może nastąpić spadek eksportu z UE na chiński rynek. Kurs wymiany walut euro do juana, jak również spowolnienie gospodarcze na chińskim rynku odbiją się negatywnie na popycie na ten rodzaj mięsa w tym kraju, co z kolei może wpłynąć na spadek importu do tego kraju – ostrzegają unijni analitycy.
Istotny wzrost eksportu wieprzowiny z UE odnotowano także do takich krajów jak: Filipiny, Ukraina, Hong Kongu i USA.

Analitycy unijni podkreślają, że należy spodziewać się, że eksport wieprzowiny z UE na rosyjski rynek nie osiągnie już poziomu sprzed 2014 r. nawet po zniesieniu zakazu eksportu do tego kraju.
Zwiększenie unijnego eksportu na amerykański rynek, do poziomu sprzed 2014 r., po spadku spowodowanym epidemiczną biegunką świń (PEDv), może trwać dłużej niż zakładano ze względu na dużą międzynarodową konkurencję – wynika z unijnych prognoz.
Sytuacja na rynku rosyjskim
Jeśli chodzi o rynek rosyjski, zakaz eksportu wieprzowiny do Rosji (wprowadzony w sierpniu 2014 r.) ma być utrzymany. Analitycy unijni podkreślają, że należy spodziewać się, iż eksport wieprzowiny z UE na rosyjski rynek nie osiągnie już poziomu sprzed 2014 r. nawet po zniesieniu zakazu eksportu do tego kraju. Przyczynami tego są: rozwój rosyjskiej produkcji tego mięsa, spowolnienie gospodarcze oraz pojawienie się na rynku innych dostawców – twierdzą unijni eksperci.
Polski eksport produktów wieprzowych w ostatnich miesiącach br. może ulec ograniczeniu. W całym 2016 r. może ukształtować się na poziomie ok. 660 tys. t, podczas gdy w 2015 r. wyniósł 647 tys. t – wynika z prognoz ARR, (na podstawie danych GUS).
Istotny wzrost eksportu wieprzowiny z UE odnotowano także do takich krajów jak: Filipiny, Ukraina, Hong Kongu i USA.
Unijny eksport mięsa wieprzowego w przyszłym roku ma wynieść 2,3 mln t, w 2018 r. ma zwiększyć się do 2,4 mln t. Do 2025 r. ma lekko rosnąć, aby pod koniec okresu osiągnąć poziom 2,6 mln t.
Rosnący popyt na Dalekim Wschodzie
W tym roku ma nastąpić wzrost światowego popytu importowego na wieprzowinę w stosunku do ubiegłego roku. Import zwiększyły głównie kraje Dalekiego Wschodu: Chiny, Japonia, Tajwan, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. Zmaleje natomiast przywóz wieprzowiny do Rosji – prognozuje USDA.
W krajach Unii tegoroczny import wieprzowiny, pomimo przewidywanego wzrostu, ma być nadal znikomy.
Tegoroczny polski import tego gatunku mięsa może ulec nieznacznemu zwiększeniu do ok. 865 tys. t z 829 tys. t w 2015 r. W efekcie tegoroczny spadek podaży wieprzowiny na rynku krajowym może być nieco mniejszy niż spadek produkcji – oceniają analitycy ARR.

W br. w Unii konsumpcja wieprzowiny na jednego mieszkańca ma zmniejszyć się o 1,6% i powinna wynieść 32,6 kg.
Mniejsza i stabilna konsumpcja
W br. w Unii konsumpcja wieprzowiny na jednego mieszkańca ma zmniejszyć się o 1,6% i powinna wynieść 32,6 kg. W latach 2016–2025 będzie następować jej spadek z 32,4 kg w 2017 r. do 31,8 kg w 2025 r.
Tegoroczny polski import tego gatunku mięsa może ulec nieznacznemu zwiększeniu do ok. 865 tys. t z 829 tys. t w 2015 r.
Całkowita konsumpcja wszystkich krajów Unii ma ukształtować się na poziomie 21,4 mln t. W EU-15 ma wynieść 16,85 mln t, a w krajach EU-N13 osiągnie poziom jedynie 4,58 mln t. Poziom konsumpcji powinien ustabilizować się w 2017 r. na poziomie 21,38 mln t, w tym 16,8 mln t w EU-15 i 4,58 mln ton w EU-N13. Jest to zgodne z trendami w ciągu ostatnich 10 lat – twierdzą unijni analitycy. W kolejnych latach konsumpcja tego mięsa ma kształtować się na dość ustabilizowanym poziomie, lekko ponad 21,2 mln t i tendencją wzrostową, ale nie we wszystkich latach. W 2025 r. powinna wynieść 21,23 mln t, w tym 16,67 mln t w krajach UE-15 i 4,56 mln t w EU-N13.
Z makroekonomicznych unijnych prognoz wynika, że w najbliższych latach nie należy się spodziewać większych rewolucji na unijnym rynku odnośnie konsumpcji mięsa wieprzowego. Raczej należy oczekiwać jej lekkiego spadku, zarówno w ujęciu całościowym jak i konsumpcji na jednego mieszkańca.
Krajowe spożycie wieprzowiny w br. może ukształtować się na poziomie ok. 40 kg na mieszkańca. Będzie ono na poziomie niższym niż w 2015 r., kiedy wyniosło 41,7 kg. Będzie jednak ono większe niż w 2014 r., kiedy kształtowało się na poziomie 39,1 kg na mieszkańca – wynika z danych GUS.
