Grupa Aura – dobra dla produkcji warzyw

Grupa Aura – dobra dla produkcji warzyw

Aura postanowiła zadbać o swoich członków umożliwiając im zbiór, przechowywanie, pakowanie oraz wprowadzanie do obrotu warzyw w bazie przechowalniczej.

Jak ważne jest przechowywanie i dystrybucja, wie każdy producent owoców i warzyw. Jako Grupa Aura działa od dwóch lat w Dobrzelinie pod Kutnem (woj. łódzkie)  zrzeszenie producentów owoców i warzyw. Zrzesza dziewięciu rolników, producentów warzyw, jednych z najlepszych w regionie łowicko-kutnowskim.

Grupa stawia na efektywność, dynamizm, a także na działania skuteczne i racjonalne. Grupa Aura postanowiła zadbać o zapewnienie swoim członkom środków technicznych umożliwiających zbiór, przechowywanie, pakowanie oraz wprowadzanie do obrotu ich produkcji – wybudowała bazę przechowalniczo-dystrybucyjną. I dalej inwestuje.

W Dobrzelinie znajduje się nowoczesny obiekt chłodniczo-przechowalniczy z funkcjonalnym zapleczem sortująco – pakującym i administracyjno-socjalnym.

Grupa Aura

Grupa Aura ma w Dobrzelinie znajduje się nowoczesny obiekt chłodniczo-przechowalniczy z funkcjonalnym zapleczem sortująco – pakującym i administracyjno-socjalnym.

 

Budynek składa się z przechowalni z czterema komorami przechowalniczymi oraz pomieszczeniami do przygotowania warzyw do sprzedaży. W obiekcie wydzielono pomieszczenia socjalne i sanitarne dla pracowników oraz biuro. Powierzchnia obiektu wynosi 1900 m kw. Ma on konstrukcję stalową obudowaną płytą warstwową. Każda z czterech komór przechowalniczych ma kubaturę 1612 m sześciennych. W jednej komorze przechowalniczej można pomieścić np. kapusty głowiastej 300 ton albo kapusty pekińskiej 150 ton lub selera 300 ton.

Grupa Aura stawia na nowoczesność

Sortownia posiada wymiary 29,4 m długości 20 m szerokości  i 6,5 m wysokości zajmuje 588 m kw. W pozostałej części obiektu znajdują się pomieszczenia przeznaczone na ekspedycję towarów opakowanych i gotowych do transportu oraz część socjalna. Powierzchnia zabudowy części socjalnej wyniesie 132,40 m2.

kapusta pekińska w skrzynkach

Aura produkuje świeże warzywa sprzedawane w kraju i za granicą

Na terenie działki wykonane zostały place parkingowe i drogi oraz waga samochodowa.

Realizacja inwestycji przyczyniła się do spełnienia warunków i kryteriów uznania wstępnie uznanej grupy producenckiej. Zatrudniono dodatkowych 10 osób (poza  czterema  zatrudnionymi dotąd) na linii paczkowania i konfekcjonowania.

Rolnicy zrzeszeni w grupie uzyskują z 20 ha uprawy kapusty pekińskiej – odmian Bilco F1 i Miraco F1 wydajność około 60 t/ha. Podobnie wysoki plon 50 t/ha daje kalafior odmian Varna F1 i Balena F1 produkowany na 5 ha ziemi. Fasola odmian Paloma i Nagano zbierana z areału 70 ha daje przeciętnie 13 t/ha.

Podstawą wydajność i zdrowy plon

Członkowie grupy Aura uprawiają również sałatę lodową i brokuły na powierzchni 36 ha, a także warzywa okopowe – seler, buraczek czerwony i marchew, które zajmują łącznie ok. 50 ha.

Członkowie naszej grupy sami produkują warzywa jednak dzisiaj ilość świeżych towaru z areału posiadanego przez grupę będzie za mała, by utrzymać ciągłość sprzedaży – mówi prezes grupy Aura Eleonora Kapusta. – Będziemy skupować i kontraktować warzywa od okolicznych indywidualnych producentów. Przyniesie to obopólną korzyść. Rolnicy będą mieli gwarantowany zbyt po wcześniej określonych cenach, natomiast grupa zapewni sobie ciągłość dostaw towaru. Dzięki uruchomieniu nowej linii do pakowania warzywa będą sprzedawane w sieciach detalicznych, hipermarketach oraz wysyłane na eksport.

Eleonora Kapusta

Prezes grupy Eleonora Kapusta prowadzi Aurę od początku istnienia grupy

Członkowie grupy stosują wszystkie procedury związane z systemem Integrowanej Produkcji, posiadają stosowne poświadczenia. Zapewniają, że najważniejsza jest dla nich jakość produktów.

W nowy obiekt przechowalniczy zainwestowano – wraz z kompleksowym wyposażeniem czterech komór chłodniczych z  elektronicznie kontrolowaną atmosferą – ponad 7 milionów zł. Można tam można przechowywać około dwa tysiące ton warzyw wprost w idealnych warunkach.

– Dzięki tej inwestycji nasza grupa będzie mogła zapewnić znacznie wyższej jakości towar, lepiej go przygotować i lepiej go spieniężyć , ale także pozyskiwać do współpracy okolicznych rolników i  dalej się rozwijać  – podkreśla Eleonora Kapusta, szefowa Aury.

Przedsięwzięcie to – tak jak wszystkie inne wydatki inwestycyjne w grupie – w 75 proc. sfinansowane zostało ze  środków ROW czyli wspólnej organizacji rynków owoców i warzyw w Unii Europejskiej. W  tym roku  przy pomocy pieniędzy  ROW-owskich  Grupa Aura będzie kupowała kombajn do zbioru pora i drugi kombajn do selera, marchwi i innych warzyw okopowych, wózki widłowe i ok. 20 tys. skrzynek do warzyw.

– W 2018 roku planujemy dalsze inwestycje, wykorzystując  maksymalnie szanse, jakie stworzył obecny system wspomagania  grup  producentów owoców i warzyw – podsumowuje Eleonora Kapusta.

Ustawa o obrocie ziemią rolną wciąż niezrozumiała?

Ustawa o obrocie ziemią rolną jest na tyle niejasna, że nawet prawnicy mają wątpliwości co do praw rolników. Przeczytaj, jaką opinię wydał Sąd Najwyższy

18 listopada 2017

Zrębki drzewne – wydajne rozwiązanie grzewcze

Zrębki dostarczane przez rolników i przedsiębiorców rolnych pozwalają gminom wiejskim na oszczędności w dużych kosztach ogrzewania budynków publicznych.

21 listopada 2017

Dofinansowanie grup producentów – trwa nabór

Max. 500 tys. euro pomocy dla grup producentów w ciągu 5 lat, po 100 tys. euro rocznie. Ok. 600 nowych grup producentów rolnych może skorzystać z pomoc

10 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij