Innowacyjne warzywa na targach Fruit Logistica 2024
Wśród produktów nominowanych do nagrody Fruit Logistica Innovation Award (FLIA) na tegorocznych targach Fruit Logistica w Berlinie można znaleźć ciekawe, innowacyjne warzywa. Przedstawiamy kandydatów do tej prestiżowej nagrody.
Zobacz, jakie innowacyjne warzywa są w tym roku nominowane do konkursu FLIA. Zwycięzca zostanie wyłoniony podczas berlińskich targów Fruit Logistica, które odbędą się w dniach 7–9 lutego 2024 r.
Spis treści
Mini arbuz Exceed — innowacyjne warzywo z Holandii
Jedną z innowacji prezentowanych na berlińskich targach będą mini arbuzy pod marką Exceed. Jest to wynik współpracy firm Staay Food Group i Hazera. Według hodowców to nowoczesna wersja tradycyjnego arbuza. Bowiem Exceed to zrównoważony rozwój i wygoda na pierwszym planie, dzięki dłuższemu okresowi przydatności do spożycia oraz mniejszej ilości odpadów. Z kolei rośliny są łatwe w uprawie i dobrze kwitną nawet w najtrudniejszych warunkach.
Mini arbuzy, dzięki poręcznemu rozmiarowi idealnie nadają się dla współczesnych, wymagających konsumentów mieszkających w coraz mniejszych gospodarstwach domowych. Poza tym są bezpestkowe i wyróżniają się świeżym, rześkim smakiem.
Kulista cukinia Zucchiolo
Zucchiolo to produkt hiszpańskiej firmy Unica Fresh. To innowacyjne warzywo ma owalny kształt i waży około 250 gramów. Wyróżnia się trzema kolorami, wysoką trwałością i wszechstronnością w zastosowaniu. Bowiem Zucchiolo można spożywać w postaci świeżej, na surowo, w formie sałatki, podobnie jak ogórki. Ale także można je poddawać obróbce termicznej, tak jak cukinię czy bakłażana.
Zdaniem hodowców, Zucchiolo to warzywo, które wyznacza początek nowej kategorii produktów na rynku europejskim. Albowiem jest to produkt o wyraźnym charakterze społecznym, gdyż 50% dochodu uzyskanego ze sprzedaży przeznacza się na cele społeczne, takie jak walka z nowotworami czy chorobami zwyrodnieniowymi.
Innowacyjne warzywa — cukinia Frutastic
Frutastic to innowacyjna odmiana cukinii z francuskiej hodowli Gautier Semences. Czym się wyróżnia? Otóż jest to partenokarpiczna odmiana, zapewniająca stabilne, wysokie plony dzięki możliwości przystosowania się do różnych warunków uprawy. Ponadto Frutastic to owoce wysokiej jakości, które są jednorodne przez cały cykl produkcji. Ściśle mówiąc, mają one regularny, cylindryczny kształt i atrakcyjny, ciemnozielony kolor, osiągają długość 14–21 cm, w zależności od oczekiwań rynku.
Marka Frutastic kładzie nacisk na produkcję owoców wysokiej jakości, o ograniczonej ilości odpadów i środków chemicznych stosowanych podczas uprawy, dostosowując się do rolnictwa świadomego ekologicznie i preferencji konsumentów. Te charakterystyczne cechy, zdaniem hodowcy, pozycjonują Frutastic jako pioniera w produkcji cukinii.
Słodka czerwona cebula Calypso
Kolejne innowacyjne warzywo to Calypso. Jest to marka słodkiej czerwonej cebuli brytyjskiej firmy Bedfordshire. Firma ma długą tradycję w ogrodnictwie i słynie z uprawy warzyw, w tym ziemniaków, cebuli, dyni i kapusty brukselskiej. Calypso to wyjątkowo słodka odmiana czerwonej cebuli, opracowana przez jednego z hodowców firmy, Alastaira Findlaya. Cechuje ją harmonijny smak o niskiej ostrości, piękny czerwony odcień i idealna chrupkość. Zdaniem hodowcy można ją jeść jak jabłko. Calypso jest dostępna w Wielkiej Brytanii od października do kwietnia.
Czytaj również: Jak zdobyć dofinansowanie OZE w gospodarstwie producenta warzyw?
Źródło: fruitlogistica.com
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!