Jak przechowywać marchew?

Już sam zbiór marchwi — wykonany w odpowiedni sposób — to kluczowy czynnik sukcesu. A ten oznacza dobrą jakość, smak i zadowolenie konsumentów. Jednak równie istotne jest to jak przechowywać marchew, aby nie straciła swoich walorów?
Mając w planach przechowywanie marchwi przez długi czas, musimy ją też zebrać w odpowiednim momencie. Zwykle oznacza to koniec września do końca października czyli po nadejściu jesiennych chłodów, ale jeszcze przed wystąpieniem silniejszych przymrozków. Zarówno zbiór ręczny, jak i maszynowy powinien być wykonany bardzo starannie. Bowiem wszelkie uszkodzenia (spękania, skaleczenia, obicia), nawet nie widoczne gołym okiem, są przyczyną zwiększonego gnicia. Bezpośrednio po zbiorze marchew musimy schłodzić, przynajmniej do temperatury 4–5°C. Pozwala to na zmniejszenie tempa procesów życiowych oraz ograniczenie aktywności organizmów chorobotwórczych.
Spis treści
Jak przechowywać marchew metodą kopcowania?
Dla marchwi polecane są zagłębione, wąskie kopce, o szerokości 40–50 cm i głębokości 50–60 cm. Po napełnieniu kopca, korzenie przysypuje się cienką warstwą ziemi (2–5 cm) i pozostawia do momentu dobrego ich schłodzenia. Po obniżeniu temperatury marchwi w kopcu do 1–2°C, pogrubia się warstwę ziemi do 10 cm. Następnie układa warstwę słomy (10–15 cm) i na koniec przysypuje drugą warstwą ziemi grubości ok. 20 cm. Przechowywanie marchwi w przypadku silnych mrozów, utrzymujących się przez długi czas, wymaga dodatkowego okrycia kopca.
O przechowywaniu innych gatunków warzyw przeczytasz w dziale: warzywa polowe.
Wygląd kopca
W praktyce spotyka się różne modyfikacje kopców ziemnych. Najczęściej są to kopce o większej głębokości i szerokości, w których korzenie układa się warstwami i przysypuje piaskiem. Mogą to być również duże kopce napowierzchniowe, do których marchew zsypuje się bezpośrednio z przyczep. Po uformowaniu kopca (szerokość u podstawy ok. 2 m i wysokość 1,0–1,2 m) wykonuje się pierwsze przykrycie ziemią (warstwą grubości 5–10 cm). Grzbiet kopca pozostawia się odkryty dla lepszego schłodzenia ułożonych korzeni. Po obniżeniu temperatury wewnątrz kopca, wykonuje się następne okrycie ziemią i słomą.
Trzymanie marchwi w przechowalniach
Możliwe jest przechowywanie marchwi w różnego rodzaju pomieszczeniach, w których da się utrzymać niską temperaturę i wysoką wilgotność względną powietrza (piwnice, ziemianki, i in.). W typowych przechowalniach marchew możemy przechowywać luzem lub w paletach skrzyniowych. Zastosowany system wentylacyjny powinien pozwolić na szybkie schłodzenie załadowanych korzeni oraz utrzymanie temperatury na stałym, niskim poziomie przez cały okres przechowania.
Przechowywanie marchwi w chłodniach
Jak przechowywać marchew w chłodni? Jest ona składowana w skrzyniach paletowych, które należy właściwie ustawić, aby umożliwić prawidłową cyrkulację powietrza. Powinny być zostawione niewielkie odległości miedzy skrzyniami a ścianą oraz między sąsiednimi rzędami skrzyń. Wysoką wilgotność powietrza w komorach chłodniczych zapewniamy poprzez zastosowanie nawilżaczy powietrza. Można również stosować wykładanie skrzyń lub okrywanie całych bloków palet skrzyniowych folią polietylenową. Innym zabezpieczeniem jest pozostawianie w skrzyniach domieszki ziemi.
Problematyczny etylen
Przechowywanie marchwi w atmosferze zawierającej etylen prowadzi do tworzenia się izokumaryny. Jest to substancja, która powoduje gorzknięcie korzeni marchwi. Należy zatem unikać składowania marchwi z jabłkami i gruszkami, bowiem są to owoce wydzielające etylen. Również silne porażenie warzyw szarą pleśnią może zwiększyć koncentrację etylenu w pomieszczeniu.
Zobacz także: Zbiór marchwi a trwałość przechowalnicza korzeni
Czytaj również: Przechowywanie porów – metody i zagrożenia
